Magyarnak magyart kellett kiütnie a nyolc közé jutásért a páston

Három magyar sportoló is indult a női kardozók versenyén a párizsi olimpián. A sorsolás szeszélye úgy hozta, hogy ketten már a nyolcaddöntőben szembe kerültek egymással, ebből Márton Anna jött ki jól, aki legyőzte Pusztai Lizát. A másik ágon Szűcs Luca is nyert, így ő is pástra léphet a négy közé jutásért.

2024. 07. 29. 15:14
MÁRTON Anna; PUSZTAI Liza
Márton Anita (balról) nyerte meg a két magyar csatáját, Pusztai Liza kiesett. Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sorsolás kegyetlen volt: magyar csapott össze a magyarral. Végül Márton Anna nyerte a Pusztai Liza elleni magyar asszót a női kardozók nyolcaddöntőjében. Márton két mérkőzésen volt már túl, Pusztai egyen, a csapatban világbajnok két magyar vívó ütközete 15-7-tel zárult. A mérkőzésükön Mártonnak sikerült először ellépnie, majd egyenlítés után 4-4 után ismét ő hajtotta végre határozottabban, amit kitalált. Megint fokozatosan nőtt a különbség, Pusztai egyre nehezebb helyzetbe került, de azért ő is adott szép tusokat, például a pást végébe leszorítva ellenfelét. Ezzel együtt a határozottabb Márton kihasználta a komoly vezetéséből fakadó lélektani előnyét és 14-7 után bevitte a győzelmet érő tust.

SZÛCS Luca
Szűcs Luca boldogan ünnepelhetett  (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Pusztai Liza nem nyilatkozott az újságíróknak, Márton Anna pedig úgy fogalmazott, aranyszabály náluk, hogy aki a magyar–magyar párharcból győztesen kerül ki, annak meg kell nyernie a versenyt. Hozzátette, ezt az összecsapást volt a legnehezebb hozni, innentől minden asszó ajándék számára. Márton Annát követve Szűcs Luca is negyeddöntőbe jutott a női kardozók hétfői olimpiai versenyében. A csapatban kétszeres világbajnok magyar vívó a második mérkőzésén a világranglistán kilencedik, tavaly vb-bronzérmes bolgár Joana Ilievával mérkőzött, és 15-10-re győzött.

Az elődöntőért Márton Annának a négyszeres egyéni világbajnok ukrán Olga Harlannal kell majd vívnia 15.55 órakor, Szűcs Luca ugyanakkor lép pástra a francia Sara Balzer ellen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.