Nadal Fucsovics ellen, Djokovics vereséggel hangolt az örökrangadóra

Teniszünnep a párizsi olimpián: Rafael Nadal és Novak Djokovics egymás ellen lép pályára. Mi persze a sorsolás után jobban örültünk volna, ha Fucsovics Márton lesz a szerb teniszező ellenfele, a magyar játékos meg is szorongatta Nadalt, de legyőzni nem tudta. A férfitenisz történetének két legeredményesebb játékosa hatvanadik alkalommal csap össze, Djokovics 30-29-re vezet Nadal ellen. A mostani rangadón egyértelműen Djokovicsnak van több veszítenivalója.

2024. 07. 29. 5:28
Rafael Nadal FUCSOVICS Márton Novak Djokovics Roland Garros tenisz olimpia 2024
Rafael Nadal még mindig élvezi, amikor a párizsi salakon játszhat Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fucsovics Márton nem tudott az álommeccs útjába állni. Pedig a második játszma megnyerése után bréklabdái voltak a döntő szettben is Rafael Nadal ellen, végül azonban nem lett Robin Söderling, Novak Djokovics és Alexander Zverev után a negyedik teniszező, aki legyőzte Nadalt a Roland Garros salakján. A párizsi olimpia második fordulójában új név nem kerülhet fel a rövid listára, ugyanis a huszonkétszeres Grand Slam-győztes Nadal a huszonnégy GS-sikerével csúcstartó Djokovics ellen lép a Roland Garros teniszközpont centerpályájára.

Párizs, 2024. július 27.
A szerb Novak Djokovics az ausztrál Matthew Ebden elleni mérkõzésen a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi tenisztornája egyes versenyének elsõ fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. július 27-én.
Rafael Nadal
Novak Djokovics egyetlen játékot veszített az első fordulóban (Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki)

– Jól kezdtem, nagyszerű első játszmát játszottam, aztán veszítettem a koncentrációmból, kiszámíthatóvá váltam. Nehéz mérkőzés, de jó teszt volt, s az elején mutatott színvonal reményt ad nekem a folytatásra, még ha nem is tudtam fenntartani – értékelte a Fucsovics Márton elleni 6:1, 4:6, 6:4-es győzelmét Rafael Nadal.

Nadal és Djokovics párharca Párizsban kezdődött

A második fordulóban Nadal ellenfele Novak Djokovics lesz. Ketten együtt negyvenhat Grand Slam-trófeával büszkélkedhetnek, egymás ellen pedig eddig ötvenkilenc alkalommal játszottak, Djokovics a lehető legkisebb különbséggel, 30-29-re vezet.

– Mindig különleges ellene játszani. A mostani meccs furcsa lesz, mert általában a döntőben vagy az elődöntőben futottunk össze, ezúttal a második fordulóban játszunk egymás ellen. 

Más pontján járunk a karrierünknek, ő éppen Grand Slam-döntőből érkezik, az utóbbi két évben is nagyon versenyképes volt.

A legjobbamat akarom nyújtani – jelentette ki Nadal.

Kettejük párharca éppen a Roland Garros salakján kezdődött, tizennyolc évvel ezelőtt, a 2006-os párizsi Grand Slam-torna negyeddöntőjében. Akkor 6:4, 6:4-es hátrányban Djokovics feladta a meccset.

Azóta sem játszottak egy olyan találkozót sem, amikor az adott versenyen nyolcnál még többen voltak versenyben, most viszont csak a legjobb tizenhat közé jutás lesz a tét.

Mikor játszik egymás ellen Nadal és Djokovics?

Nadal és Djokovics a centerpálya második meccsén vívják egymás ellen, a program délben a női világelső, Iga Swiatek meccsével kezd, aki ritkán bonyolódik hosszú találkozókba a párizsi salakon.

Első kiemeltként Djokovics az esélyes, s nem csak ezért van több veszítenivalója. Amikor Nadal és Djokovics először játszott olimpián, 2008-ban Pekingben kiélezett elődöntőt vívtak egymás ellen. Djokovics csúnya hibával fejezte be a meccset, olimpiai döntőt pedig azóta sem játszhatott, s minden bizonnyal az idei az utolsó esélye.

Djokoviccsal szemben Nadal egyesben (2008) és párosban (2016) is nyert már ötkarikás aranyérmet, s utóbbi számban még idén is biztosan versenyben marad fiatal honfitársa, Carlos Alcaraz oldalán.

Djokovics nem nézte Nadal és Fucsovics meccsét

Míg Nadal megszenvedett Fucsoviccsal, Djokovics habkönnyű győzelmet aratott az első fordulóban, ráadásul egy nappal korábban, mint Nadal, még szombaton. Az ausztrál Matthew Ebden alapvetően a párosra érkezett Párizsba, de a visszalépések után az egyes főtáblán is lehetőséget kapott. Alaposan meg is ünnepelte az egyetlen játékát, amit nyert Djokovics ellen.

A szerb vasárnap akár figyelhette volna Nadal és Fucsovics meccsét, helyette azonban röplabdával és vereséggel hangolt. Hiába szurkolt Djokovics a lelátóról, a címvédő és házigazda francia válogatott 3-2-re legyőzte Szerbiát a férfi röplabdatorna csoportkörében.

Ízelítő: Nadal és Djokovics legjobb labdamenetei egymás ellen

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.