A csirke a nyerő! Michelin-csillagos séfektől kapják az ételt az olimpikonok

A 2024-es párizsi olimpia vélhetően az ételeiről is emlékezetes lesz. Ugyanis négy Michelin-csillagos felel az olimpiai faluban a sportolóknak felszolgált ételekért. A szervezők elmondták, hogy a sztárszakácsok étlapját sporttáplálkozási szakértőkkel dolgozták ki, amiben még növényi alapú húsalternatívákat is találhatnak az olimpikonok.

2024. 07. 25. 7:50
Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy Michelin-csillagos séf készíti a 2024-es párizsi olimpia versenyzőinek ételeit az olimpiai faluban – írja az Inside the Games. A párizsi olimpiára egy 3500 férőhelyes éttermet építettek, ahol a sportolók számára naponta 1200 adag Michelin-csillagos ételt is felszolgálnak a negyvenezres menüből. Magát az olimpiai menüt sztárszakácsok és sporttáplálkozási szakértők közösen dolgozták ki.

Fantasztikus az ételkínálat az olimpiai falu 3500 férőhelyes éttermében. Fotó: Getty Images

– A sportolók a világ legnagyobb éttermébe érkeznek. Bízom abban, hogy már az építészeti megoldásaink is lenyűgözik a sportolókat, akárcsak az általunk kínált, a francia ízvilághoz kapcsolódó menüsor – mondta Philip Wurz, a Párizs 2024 élelmezésért felelős vezetője a The Guardiannek. Wurz hozzátette, a francia szervezők szívesen emelték a színvonalat, miután elolvasták, hogy a londoni olimpia idején a sportolók az ételeiknek 20 százalék a McDonald’sban fogyasztották el. – Most sokkal egészségesebb a menü – állította az élelmezésért felelős vezető.

Kiemelkedő kínálatok közzé tartoznak például a növényi alapú ételek, ugyanis a menü 30 százaléka növényi alapú. Az alapanyagok 80 százaléka francia, a húsok pedig száz százalékban hazaiak. Továbbá a sajtkínálatukban olyan magas minőségű sajtok szerepelnek, mint a comte és a brie de meaux. Naponta 800 bagettet sütnek, és a sütemények széles választékát kínálják.

Vezet a csirke, de ha kell, igazi különlegességeket is felszolgálnak

A sportolók körében népszerűek a csirkeételek és a lazac, a csirkemellfilé és a csirkenyárs, így ezekből is töménytelen mennyiségben lehet kapni. De ezek mellett helyet kaptak a croissant, a buggyantott tojás, az articsókakrém és szarvasgombával megspékelt juhsajtreszelék is.

Ugyanakkor ha egy ország küldöttségének különleges kívánsága van, a szervezők azt is megpróbálják teljesíteni. A dél-koreaiak kimcsit kértek, a strandröplabda- és taekwondo-csapatok hideg húst, szendvicseket és salátákat kedvelik, míg az evezősök meleg ételeket preferálnak, így ezek is kaphatók. Philip Wurz azt is elárulta, hogy az ázsiai tollaslabdázók nem kedvelik a kenyeret, ezért a menüt az ő igényeikhez is igazították.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.