Háromból semmi, elfogytak a magyarok a női kard elődöntőjére

A párizsi olimpia női kardvívó versenyén három magyar indult. Pusztai Lizát Márton Anna a nyolcaddöntőben ejtette ki, majd a négy közé jutásért vívott asszóban meglepte őt a négyszeres világbajnok Olga Harlan, aki 15-7-re legyőzte. Szűcs Luca a világranglista élén álló francia Sara Balzerrel csaknem végig tartotta a lépést, sőt, többször vezetett is, ám 15-12-re kikapott, így nincs magyar az elődöntőben.

2024. 07. 29. 16:52
Sajnos szomorú lett a negyeddöntő Márton Anna és Szűcs Luca számára is női kardvívásban. Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három magyar kezdte meg hétfőn a női kardozók versenyét, de sajnos egyikük sem jutott el a négy közé. Menet közben Márton Annának a nyolc közé kerülésért Pusztai Lizát kellett legyőznie, a negyeddöntőben pedig egy nagy klasszis, a négyszeres egyéni világbajnok ukrán Olga Harlan állt vele szemben a páston. Illetve, dehogy állt, valósággal lerohanta a magyar versenyzőt, aki 7-0-s hátrányban szerezte az első találatát. Márton Anna összeszedte magát, harcolt becsülettel, ám innen már nem tudott felállni, 15-7-re kapott ki.

Marton Annának nem volt esélye a negyeddöntőben  (Fotó: Csudai Sándor)

A másik ágon Szűcs Luca a példaképével, a francia Sara Balzerrel csapott össze, és nagyszerűen vívott. Nem ijedt meg nagy tekintélyű ellenfelétől, 5-4-től mindig ő vezetett, a pihenőhöz érve már 8-6-ra! A francia később fordított, 10-10 után viszont már érvényesült a nagyobb rutinja, elhúzott, majd 15-12-re megnyerte az asszót. Így a három magyarból egyik sem tudta beverekedni magát a négy közé, nem jutottak elődöntőbe.

Fotó: Csudai Sándor

Márton Anna elismerte az M4 kamerája előtt, hogy meglepte őt Olga Harlan:

– Taktikailag az elején fölém nőtt, és ilyen szintű versenyző ellen nehéz visszaszerezni a fonalat. Azt hittem, tudom, mit kell csinálnom a legyőzéséhez, erre mint kiderült, ő tudta, hogy miként lehet engem kizökkenteni, és már esélyem sem volt felzárkózni. Sajnálom, hogy így alakult, úgy éreztem, több van ebben a napban. Komoly a hiányérzet bennem, a csapatban majd megpróbáljuk ezt eltüntetni. 

Szűcs Lucának még idő kell a vereség megemésztéséhez (Fotó: Csudai Sándor)

Szűcs Luca szűkszavúbb volt, nehezen találta a szavakat, miközben a francia közönség hangosan ünnepelte az ellenfelét:

– Nem ijedtem meg, Sara Balzer roppant rutinos vívó, a legkisebb hibát is kihasználja, nem véletlenül vezeti a világranglistát. Fizikailag elfáradtam, örülök annak, hogy negyeddöntős voltam, de azért ezt a vereséget még meg kell emésztenem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.