Párizs 2024: Milák Kristóf lehet a meglepetésember 100 pillangón

Noha a szakma szinte kivétel nélkül az amerikai Caeleb Dresselt tartja a férfi 100 méteres pillangóúszás favoritjának a párizsi olimpián, azért nem véletlen, hogy a szám titkos favoritjaként egyre többször jelenik meg Milák Kristóf neve. Nagy kérdés, hogy az olimpiai, világ-, és Európa-bajnokunk mennyi energiát fordít a 100 méterre.

2024. 07. 22. 9:16
Belgrád, 2024. június 19.
Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás versenyszámának elõdöntõje után a belgrád vizes Európa-bajnokságon 2024. június 19-én. Eb Kós Hubert
Milák Kristóf Eb-aranyat szerzett 100 pillangón Fotó: MTI/Derencsényi István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2009-ben Michael Phelps és Milorad Cavic felrobbantotta a globális úszóközösséget, amikor áttörték az 50 másodperces korlátot a férfiak 100 méteres pillangóúszásában, és 49,82-es, illetve 49,95-ös időt értek el a római világbajnokságon. Ezeket a rekordokat némileg beárnyékolta az a tény, hogy mindkét férfi nagyrészt poliuretánból készült, teljes testet takaró „szuperruhát” viselt, ami nagymértékben növeli a felhajtóerőt.

MILÁK Kristóf
Milák titkos favoritnak számít a 100 méteres pillangón   Fotó: MTI/Derencsényi István

A két világklasszis óta mindössze ketten, az amerikai világrekorder, olimpiai és világbajnok Caeleb Dressel, valamint az olimpiai ezüstérmes, világ-, és Európa-bajnok Milák Kristóf ért el 50 másodperc alá, mégpedig a tokiói olimpián, a szám döntőjében. Akkor Dressel megdöntötte saját világrekordját azzal, hogy 49.45-öt úszott az olimpiai aranyért. Milák kis híján lehajrázta Dresselt az utolsó 50-en, és 49,68-at úszott, és minden idők második leggyorsabb embere lett 100 pillangón.

Most akár jöhet is a nagy visszavágó a héten kezdődő párizsi olimpián, ugyanis mindkét extraklasszis ott lesz a rajtkövön. Miláknak ugyan nem ez a fő száma – korábban írtunk az esélyeiről a 200 pillangón – de ő és Dressel képes a nagy viadalokon kihozni magából a maximumot.

A Swimswam Magazin esélylatolgatása szerint Dressel a szám első számú esélyese, ráadásul Tokióval ellentétben most csak két egyéni számban indul – 50 gyorson és 100 pillangón – így több ideje lesz felkészülni a fő számára. Ugyanakkor tény, hogy például augusztus 2-án ússza a 100 pillangó elő-, és középdöntőjét, valamint az 50 gyors fináléját, de egy percig se higgyük azt, hogy az amerikai nem lesz képes megoldani a feladatait.

Az amerikai világcsúcstartó – Milákhoz hasonlóan – szintén kerülte egy ideig az uszodát, ugyanis 2021-ben és 2022-ben mindent csinált, csak nem edzett. Aztán ő is visszatért, és az idei amerikai válogatón már-már a legjobb Dresselt láthatta a világ: az elődöntőben 49.76-ot, míg a döntőben 49.87-et repesztett 100 pillangón. Legutóbb 50.19-cel csapott a célba, azaz idén övé a világ három legjobb ideje.

Milák – aki szintén csak két számban, 100 és 200 pillangón indul – pont azokban az években volt a csúcson, amikor Dressel lazított, majd 2023 második felében ő is úgy döntött, Párizs előtt „kivesz egy kis szabadságot”. A Swimswam úgy tudja, hogy a 2024-es magyar bajnokság után is kihagyott 32 edzést a megtartott 38-ból. Ennek ellenére Milák 50,75-öt ért el a 2024-es Mare Nostrum Tour monacói állomásán júniusban. Ugyanezen a versenyen 1:53.94-et úszott 200 méteren, ezzel a világranglistán a 2. helyen áll a japán Tomoru Honda mögött (1:53.15). A legutóbbi Európa-bajnokságon aranyérmet nyert százon (50,82), és az ideje alapján Párizsban már titkos favoritnak számít a rövidebb pillangószámban.

Mindenesetre az amerikai szaklap 36,4 százalékban adja Dressel sikerét 100 pillangón, mögötte Miláknak, valamint a tavalyi világbajnok francia Maxime Grousset-nak (50.14) és az 50.16-os idei idővel rendelkező, a tokiói olimpián bronzérmet szerző svájci Noé Pontinak adnak esélyt arra, hogy a dobogóra álljanak. Egy biztos, a szakemberek szerint ehhez nagy valószínűséggel 49-es idő kell majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.