Elérte célját az UEFA: megszállták a török Szürke Farkasok Berlint + videó

Törökország–Hollandia. A már kiesett házigazdát leszámítva a két legnépesebb szurkolótábor az Európa-bajnokságon. Akár csak a hollandok – és persze a magyarok –, a törökök is rendszeresen közösen vonulnak a mérkőzésekre. Berlinben a rendőrök megállították a menetet, mert a törökök tömegesen mutatták a Szürke Farkasok szervezet jelét. Merih Demiral eltiltása megtette a hatását, szép lassan az is csatlakozik a Szürke Farkasokhoz, aki néhány napja még nem is hallott róluk.

2024. 07. 06. 19:08
Török szurkolók, Szürke Farkasok
Minden török kicsit Szürke Farkassá vált szombaton Berlinben Forrás: Christoph Soeder/AP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korán kezdték a napot a török szurkolók. Először is ellátogattak a holland válogatott szálláshelyére, ahol hajnali tűzijátékkal kedveskedtek nekik… Régi fogás az ellenfél megzavarására.

Aztán készülődtek a szombat este 21 órakor kezdődő Törökország–Hollandia mérkőzésre. A török szurkolók szokás szerint közösen vonultak a stadionhoz, ezúttal a berlini Olimpiai stadionhoz, ám a rendőrök közbeléptek.

A tömegben ugyanis egyre többen mutatták a szélsőjobboldalinak mondott török szervezet, a Szürke Farkasok jelét (a mutató- és a kisujj felfelé bökve, miközben a középső, a gyűrűs- és a hüvelykujj összér.) Mi több, a tömegben néhányan még be is öltöztek szürke farkasnak, miként az az alábbi videón is látható.

– Ha a tömegben többen tesznek így, az már politikai demonstráció, és a futballszurkolók vonulása nem kaphat politikai színezetet – indokolta a rendőrség közbeavatkozását Valeska Jakubowski, a berlini rendőrség szóvivője.

A figyelmeztetés persze nem különösebben hatotta meg a törököket, folytatták útjukat a stadionhoz.

Mondani sem kell, hogy a török demonstrációt mi váltotta ki. Az Európai Labdarúgó-szövetség két mérkőzésre eltiltotta Merih Demiralt, amiért az Ausztria elleni nyolcaddöntőben a Szürke Farkasok szimbólumát mutatva ünnepelte a gólját. Az ügy diplomáciai bonyodalomhoz vezetett Németország és Törökország között.

Szombat este Berlinben minden török egy kicsit Demiral és Szürke Farkas is egyben. A Törökország–Hollandia találkozót a helyszínen tekinti meg Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.