Már 26 éve nem volt példa arra, amit Tadej Pogacar most megtett

Tadej Pogacar nagy fölénnyel nyerte az idei Tour de France zárószakaszát, a Monaco és Nizza közötti egyéni indítású időfutamot, és ezzel két év kihagyás után nyerte meg ismét a francia kerékpáros-körversenyt, pályafutása során immár harmadszor. Ráadásul Marco Pantani 1998-as duplázása óta ezzel ő lett az első, aki egy naptári évben megnyeri az olasz kör után a franciát is.

2024. 07. 21. 20:38
A szlovén Tadej Pogacar a dobogó tetején, az idén bravúrosan szerepel. Fotó: Marco BERTORELLO / AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

KERÉKPÁR
Tadej Pogacar (képünkön) történelmet írt. Szombaton a 20. szakasz megnyerésével az ötödik hegyi befutós sikerét aratta a Tour de France idei versenyén, és ezzel természetesen az élen maradt az összetettben. Az idei ötödik, pályafutása 16. Tour-etapsikerét zsebelte be, korábban egyazon francia körversenyen öt hegyi befutós etapot csak az olasz Gino Bartali tudott nyerni. Pogacar az idén a Girón hatszor ünnepelhetett, így már 11 szakaszgyőzelemnél járt szombaton ebben az évben Grand Tour-viadalon – és ennek még nem vége.

Fotó: Belga via AFP

A 111. Tour de France tegnap zárult, az olimpiai miatt története során először nem Párizsban vagy annak környékén , hanem a Monaco és Nizza közötti 33,7 kilométeres egyéni időfutammal. A legutóbbi két kiírásban győztes dán Jonas Vingegaard előtt 5 perc 14 másodperc, Remco Evenepoel előtt bő nyolc perc volt Pogacar előnye, azaz biztosnak tűnt a végső sikere. A két kemény emelkedőt is tartalmazó útvonal az összetett dobogósait leszámítva szinte mindenkit komolyan megizzasztott – már persze azok közül, akik komolyan vették az etapot és megpróbálkoztak odaférni a legjobbak közé.

Pogacar volt a legjobb ufó

A legjobb tíz szinte külön versenyt vívott, és közülük is kiemelkedett az említett első három helyen álló versenyző. Közöttük a sorrend egyik mérési ponton sem változott, Pogacar a például egyedüliként 29 perc alatt ért a másodikhoz. A lejtmenetben Evenepoel néhány másodpercet hozott Vingegaard-on, akinek hátránya viszont egy perc fölöttire nőtt a harmadik ponton az eszméletlen tempóban lejtőző Pogacar mögött, s az állás a dobogósok között a célban is ugyanaz volt: Evenepoel elsőként ment 46-tal kezdődő időt, de Vingegaard zárt a második helyen. Pogacar viszont agyonvágta még a másik két ufót is, több mint egy perccel volt gyorsabb a dánnál.

Fotó: AFP

Ezzel a szlovén klasszis egy 26 éve nem látott bravúrt hajtott végre, a legutóbb ugyanis 1998-ban – azaz Pogacar születése évében – a legendás olasz Marco Pantani tudta megnyerni egy éven belül az olasz és a francia körversenyt, és akkor ő is hat szakaszgyőzelmet ünnepelhetett a Tour de France-on. 

– Nagyon boldog vagyok. Két kemény év volt mögöttem a Tour de France-on legutóbb, amikor hibáztam, most viszont nagyon boldog vagyok. Hihetetlen. Ez az első háromhetesem, ahol mindennap magabiztos voltam. Sokat edzettünk ezeken az utakon, és nem akartam volna elpazarolni a munkát, úgyhogy örülök a győzelemnek.  Sose gondoltam volna, hogy sikerül a dupla. Így ez egy nagyszerű év lett számomra, a Giro és a Tour együtt azért az extra – nyilatkozta Pogacar.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.