Kicsoda Gulyás Michelle? Olimpiai bajnokunk Ferrari sapkája tiltólistára került

Fantasztikus versenyzéssel lett olimpiai bajnok Gulyás Michelle a női öttusázók versenyében a párizsi olimpia zárónapján, s ezzel megszerezte a magyar küldöttség hatodik, egyben utolsó aranyérmét. A 23 éves sportoló nem viselhette a védjegyévé vált kabaláját, a Ferrari sapkát az utolsó szám, a kombinált futás közben, de enélkül is legyőzhetetlen volt. Tíz érdekesség Gulyás Michelle életéről.

2024. 08. 11. 14:28
Gulyás Michelle öttusa
Olimpiai bajnok Gulyás Michelle a női öttusázók versenyében a párizsi olimpia zárónapján. Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Gulyás Michelle egy hófehér baseballsapkával a fején szelte át a célvonalat és lett olimpiai bajnok Párizsban, ahol a szponzorszabályok miatt nem viselhette futás közben a jól megszokott Ferrari sapkáját. Michelle nagy F1-rajongó, a sapkát régóta viselte, de amikor először felvette egy versenyen, akkor élete addigi legjobbját futotta, és kabala lett belőle. Az olimpiai arany a tiltólistára került Ferrari sapka nélkül is összejött.

Gulyás Michelle öttusa
Gulyás Michelle a célban, olimpiai bajnok lett Párizsban (Fotó: Csudai Sándor)

2. Van más kabalája is: a vívásnál általában egy Real Madrid-címerrel ellátott sportszárat használ, ami korábban szintén szerencsét hozott neki. Az ötletet az adta, hogy az öccse Real-meccset nézett, amin a spanyolok nagyszerűen futballoztak, és azután vásárolt magának egy ilyen sportszárat.

3. Igazi világpolgár a 23 éves öttusázó: Londonban született, a nővére Ománban, az öccse Milánóban, ő maga az óvodát Olaszországban járta ki, az általános iskolát Szlovéniában, Ljubljanában kezdte el. Édesapja vezető pozícióban dolgozott az olajiparban, és a munkája miatt költözött sokat a család.

4. Angolul anyanyelvi szinten beszél, az édesapjával a mai napig ezen a nyelven kommunikál otthon, mert így szokták meg.

Londonba szinte hazajár:

5. Ötévesen tornázni kezdett először, amit hat évig űzött, az öttusát csak 11 évesen próbálta ki az öccse hatására, aki addigra már ezt a sportot választotta.

6. Első klubjából, a KSI-ből 2020-ban igazolt át az UTE-hoz, ahol jelenleg is a korábban csapatban világbajnok Tibolya Péter az edzője. A páros 2022-ben komoly konfliktusba került a szövetségi kapitánnyal, Kállai Ákossal, aki állításuk szerint akadályozta a felkészülését, Gulyás pedig egy alkalommal sírva hívta fel az edzőjét azzal, hogy Kállai valótlanságokat terjeszt róla. A szövetségi kapitány később felajánlotta a lemondását, de az elnökség azt nem fogadta el, aztán másfél hónappal később, 2023 januárjában mégis bejelentették, hogy távozik a posztjáról.

A híres Ferrari sapka:

7. Gulyás Michelle a jó tanuló, jó sportoló tipikus esete, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán bűnügyi nyomozónak tanult, ötösre védte meg a szakdolgozatát, és az államvizsga miatt 2023-ban a versenyzést is a háttérbe szorította, kihagyta az ankarai Világkupa-döntőt. Jelenleg a rendészettudományi kar állományában dolgozik, főként toborzással és a sportélet fejlesztésével foglalkozik.

8. Úszásban rengeteget fejlődött az utóbbi időben, amiben nagy szerepe van a párizsi olimpián 200 háton szintén aranyérmes Kós Hubert korábbi edzőjének, Magyarovits Zoltánnak, aki az olimpiai szezonra elvállalta a felkészítését az UTE berkein belül.

9. Az olimpiai bajnoki cím előtt pályafutása legnagyobb sikere a 2022-es egyiptomi Alexandriában zajló világbajnokságon szerzett egyéni ezüstérme volt, amely mellett csapatban bronzérmet is szerzett.

10. Gulyás Michelle Vörös Zsuzsanna 2004-es athéni győzelme után nyert Magyarországnak aranyat öttusában, egyben a sportág tizedik ötkarikás diadalát aratta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.