Halász Bence születésnapján nyerhet érmet Párizsban, a franciák a magyarok vesztét akarják

Vasárnap Halász Bence folytathatja a magyar hagyományokat. Atlétánk a huszonhetedik születésnapján a hatodik kalapácsvető olimpiai aranyat szerzeheti meg. Igaz, a verseny fő esélyese nem Halász Bence, hanem a kanadai világbajnok, Ethan Katzberg. Valter Attila szenzációs negyedik helye után következő a női mezőnyverseny, ahol Vas Blanka érhet el kiváló eredményt. Férfikézilabda-válogatottunk ki-ki meccset játszik a továbbjutásért Franciaország ellen.

2024. 08. 04. 5:30
HALÁSZ Bence Párizs olimpia 2024 - Atlétika kalapácsvetés
Halász Bence a születésnapján szerepelhet olimpiai döntőben Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország három arany-, két ezüst- és két bronzéremmel áll a párizsi olimpia éremtáblázatán. Vasárnap Halász Bence növelheti meg valamelyik számot, kalapácsvetőnk tavaly, a hazai világbajnokságon harmadik lett, a legutóbbi két Eb-t pedig ezüstérmesként zárta. Olimpián ez lesz Halász Bence első döntője, ráadásul éppen a huszonhetedik születésnapján léphet dobókörbe.

20240731-CSS_412720240731 Párizs Franciaország
Magyarország - Norvégia férfi kézilabda mérkőzés.
Fotó: Csudai Sándor (CSS)
Origo olimpia 2024 magyar csapat
Férfikézilabda-csapatunk sorsdöntő mérkőzést játszik a franciák ellen (Fotó: Csudai Sándor)

– Az a célom, hogy dobjak magamnak egy születésnapi ajándékot – mondta a magabiztosan teljesített selejtező után Halász Bence.

Mit érhet el Halász Bence az olimpián?

Halász Bence 2022-ben és idén Eb-ezüstérmes lett, tavaly, a budapesti világbajnokságon bronzérmesként zárt, azaz az elmúlt időszakban rendre jól teljesített a legfontosabb versenyeken.

A fő esélyes egyértelműen a kanadai Ethan Katzberg, aki tavaly Budapesten még meglepetésre lett világbajnok, idén viszont 84 méter feletti dobással jelezte, hogy nem volt véletlen a magyarországi vb-címe.

– A 22 éves kanadai szerintem csak akkor nem nyer Párizsban, ha elesik a saját lábában, ezt viszont egy „ufonauta” aligha fogja megtenni az ellenfelei kedvéért – mondta még az olimpia előtt az SzPress Hírszolgálatnak Halász Bence edzője, Németh Zsolt.

Katzberget valóban senki sem közelítette meg idén, az olimpiai mezőnyből rajta kívül még 81 méterig sem jutott idén senki. 80 fölé viszont négyen is: Halász Bence mellett az ukrán Mihajlo Kohan, valamint a két lengyel, az olimpiai címvédő Wojciech Nowicki és az ötszörös világbajnok Pawel Fajdek.

Németh Zsolt szerint a fentiek mellett hazai pályán még a francia Yann Chaussinand is beleszólhat az éremcsatába.

Halász Bence szép hagyományokat folytathat a 20.30-kor kezdődő fináléban, Magyarország a férfikalapácsvetés harmadik legsikeresebb olimpiai nemzete, mint az aranyak (öt), mind az érmek (kilenc) számát tekintve csak az Egyesült Államok és a Szovjetunió előzi meg hazánkat.

A franciák a magyarok vesztét akarják

Bár kalapácsvetésben is szóba került francia rivális, a hazaiak igazán a kézilabdacsarnokban fognak ellenünk szurkolni. Meglepő módon ugyanis úgy alakult, hogy a férfiak tornáján a címvédő Franciaország ma 16.00-tól úgy játszik a magyar válogatott ellen, hogy egy vereség a kiesését jelentené.

A döntetlen már a franciáknak kedvezne, ebben az esetben a magyar csapat nem jutna be a negyeddöntőbe, egyedüliként a csapataink közül, hiszen a női kézisek, valamint mindkét pólóválogatottunk elérte már ezt.

Valter Attila bravúros negyedik helye után Vas Blanka mezőnyversenye következik vasárnap, s előzetesen kettejük közül talán inkább utóbbitól várhattuk a nagy eredményt. Arról szó sincs, hogy a magyar lány lenne a nagy esélyes, de az útvonal feküdhet neki, s tavaly már a Giro d’Italián is bizonyította, hogy képes szakaszt nyerni a világ legjobbjai között.

Mi vár még a magyarokra vasárnap az olimpián?

Atlétáink közül Takács Boglárka kiváló 100 méteres szereplése után vasárnap délelőtt már a 200-as előfutamban szerepel, Gyurátz Réka a női kalapácsvetés döntőjébe próbál meg bejutni, Molnár Attila pedig este fut a 400 méter első fordulójában.

Az úszódöntők utolsó napján Betlehem Dávid lesz érdekelt 1500 gyorson, s folytatódik két vitorlázónk, Vadnai Jonatán és Érdi Mária versenyszáma is.

Női vízilabda-válogatottunk 14.00-tól játssza utolsó csoportmeccsét, Ausztrália ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.