Öngólt rúgott az MLSZ a Paks halasztási kérelmével kapcsolatban

A Paks kedden este visszavágót játszik a Konferencialiga selejtezőinek a 3. fordulójában a montenegrói Mornar Bar ellen. Bognár György csapata 3-0-s előnyt szerzett hazai pályán, ennek ellenére szerette volna elhalasztani a ZTE elleni szombati meccsét, amelyben az egerszegiek partnerek lettek volna, ám az MLSZ ezt nem engedélyezte, amit a vezetőedző epés megjegyzés kíséretében szóvá is tett. Egyetértett vele Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője is. Lapunk kérdésére az MLSZ csak a versenyszabályzat egyik pontjára hívta fel a figyelmünket indoklásként, ám ez öngól, mert a hivatkozott pont szerint a Paksnak igenis járt volna a halasztás.

2024. 08. 13. 5:17
A paksiak örülnek a 3-0-ás előnynek a keddi visszavágóra, de szívesen elhalasztották volna a hétvégi bajnoki meccsüket. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bognár György kezdte, majd Hornyák Zsolt csatlakozott hozzá. Kezdődött azzal, hogy a Paks vezetőedzője a csapata 3-1-es zalaegerszegi veresége után ezt nyilatkozta szombaton: – A ZTE játékosai sokkal frissebbek voltak, mint mi, de erre számítottunk is. Természetesen nem mondtunk le a három pontról, ám a keddi Konferencialiga-selejtező fontosabb. Fáradtan mozgott a csapat, sok helyezkedési hiba volt, lassú volt a mozgás, sok párharcot veszítettünk. Jól jött volna most egy hét szünet, hogy keddre teljesen rendben legyünk, de úgy látszik, Magyarországon csak a Ferencvárosnak lehet halasztani…

Bognár György ok nélkül szúrt oda a Fradinak  Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Egyébként Márton Gábor, a ZTE vezetőedzője megemlítette, hogy a Paks a nemzetközi szereplés miatt szerette volna elhalasztani ezt a találkozót, amire ők igent mondtak, ám az MLSZ ezt nem engedélyezte. Vasárnap pedig, miután a Puskás Akadémia hazai pályán 3-1-re legyőzte a Nyíregyházát, Hornyák Zsolt, a felcsútiak mestere is beállt a sorba:– Rendkívül nehéz hét után és előtt vagyunk. Örülünk, hogy így is kilenc pontunk van, és bár nem akarom Bognár Györgyöt idézni, szerintem igaza van a paksi vezetőedzőnek: a szövetség a magyar klubok ellen van, amikor nem engedi a pihenőt.

A Ferencváros még nem kért halasztást

Lapunk megkereste az MLSZ-t, hogy miért nem engedélyezte a halasztást, és igen tömör választ kaptunk: „Az MLSZ mindenkor a hatályos szabályzataiban foglaltak alapján jár el. Az ön által feltett kérdéssel kapcsolatban a labdarúgás versenyszabályzata 27. paragrafus  5. pontja az irányadó. A fent említett szabályzat nyilvános és mindenki számára elérhető az MLSZ honlapján keresztül.”

Mielőtt a szabályzatot idéznénk, muszáj megemlíteni, hogy a Ferencváros ebben a sorozatban még egyszer sem halasztott. Az igaz, hogy az 1. fordulóra kisorsolt mérkőzése elmaradt, ám az nem a címvédő, hanem a házigazda Debrecen kérésére történt, a városban zajló Campus Fesztivál miatt csak vasárnap este tudta volna megrendezni a meccset, ám úgy nem telt volna el 48 óra a következő, kedd esti BL-selejtezőig. Az epés megjegyzés tehát egyáltalán nem indokolt. A szabályzat adott pontját pedig betűhíven közöljük a helyesírási hibákkal együtt: 

„A Férfi Felnőtt nagypályás labdarúgó UEFA Klubtornán résztvevő sportszervezetek – amennyiben az UEFA Klubtorna Selejtező 3. vagy a Play-Off fordulójába jutottak – egyoldalú kérelmet nyújthatnak be az MLSZ Versenybizottságához a mindenkor hatályos ügyviteli rendszerben írásban, hogy egy konkrét mérkőzésük napja, kezdési időpontja megváltozzon.”

A szöveg megemésztése után válik teljesen érthetetlenné, hogy a szövetség miért mondott nemet a Paks kérésére, a kupagyőztes ugyanis az UEFA egyik klubsorozatában – klubtornája nincs is – a selejtező 3. fordulójában készül a visszavágóra, azaz a szabályzat szerint egyoldalúan is kérhet halasztást, esetünkben ráadásul az ellenfélnek, a Zalaegerszegnek sem volt ellene kifogása. 

Mondjuk az igaz, a szabályzatban nincs benne, hogy a kérelmet „a hatályos szabályzataiban foglaltak alapján” eljárva el is kell fogadni… 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.