Saját közönsége fütyülte ki a gyengén játszó Fradit

A magyar bajnok Ferencváros a bosnyák Borac Banja Luka együttesét fogadta csütörtök este a labdarúgó Európa-liga-selejtező negyedik, utolsó fordulójának első felvonásán. A párharc győztese a második számú nemzetközi sorozat főtábláján indulhat, míg a vesztes a Konferencialigába kerül át. Noha végig hatalmas fölényben játszott a Fradi, egyszerűen képtelenek voltak betalálni a bosnyák bajnok kapujába. A Fradira nagyon kemény visszavágó vár majd egy hét múlva Banja Lukán.

2024. 08. 22. 20:58
Varga Barnabás maszk nélkül lépett pályára Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros sorozatban a hatodik szezonjában lesz érdekelt egy európai kupasorozat őszi küzdelmei során, a zöld-fehérek szériája a 2019/20-as szezonban kezdődött, a csapat azóta egyszer a Bajnokok Ligájában, háromszor az Európa-ligában, a legutóbbi idényben pedig a Konferencialigában bizonyíthatott. Csütörtökön a zöld-fehérek a bosnyák Borac Banja Luka együttesét fogadják a labdarúgó Európa-liga-selejtező negyedik, utolsó fordulójának első felvonásán, a párharc győztese a második számú nemzetközi sorozat főtábláján indulhat, míg a vesztes a Konferencialigába kerül át.

Nagy nyomást helyez a Fradi a Banja Lukára, Ben Romdhane és Abu Fani szervezi a zöld-fehérek támadásait. Fotó: Csudai Sándor

Nos, a párharc esélyese egyértelműen a Ferencváros, ennek megfelelően Pascal Jansen, a csapat holland vezetőedzője igencsak támadó szellemű kezdő 11-et állított össze, ugyanakkor az eltiltott Raul Gustavo helyét a védelem tengelyében a holland Mats Knoester foglalta el, míg elől a Ben Romdhane, Zachariassen, Traoré, Varga Barnabás négyes feladata elsősorban a gólszerzés. Ráadásul utóbbi már maszk nélkül lépett pályára, holott nyáron súlyos fejsérülést szenvedett az Európa-bajnokságon.

Az első negyedóra Fradi-fölényt hozott, ugyanakkor az az igazság, hogy a bosnyákok kapusának egyetlenegy védést sem kellett bemutatnia. Ugyanakkor a Borac egyáltalán nem keltette ijedt csapat benyomását, az edzőjük által emlegetett, a zöld-fehérek iránti tiszteletüket bizony a partvonalon kívül hagyták, és amikor lehetőségük nyílt rá, meglódultak a hazaiak kapuja felé. Igaz, ők sem jelentettek sok veszélyt, Dibusznak maximum a szeme fáradt el, ahogy követte a pár célt tévesztett lövést.

Dibusznak nem sok dolga akadt, a Banja Luka ritkán ért fel a kapujáig, ám egyszer szükség volt a bravúrjára. Fotó: Csudai Sándor

Aztán a 25. percben Knoester fejelhetett tisztán kapura, ám Manoljovics hatalmas bravúrral védett. Most már egyértelmű volt a Fradi fölénye, a bosnyák bajnok alig-alig jutott el Dibusz kapujáig. Ben Romdhane cselezgetett a 28. percben, nem vette észre a kiugrásra kész Traorét, maga próbálta befejezni az akciót, de 22 méterről eltörte a labdát. A mali csatár visszaadta a kölcsönt pár perc múlva, most ő lőtt átadás helyett, ám az életerős bombája 30-40 centivel elkerülte a kaput.

Aztán az első félidő végén egy villámgyors bosnyák kontra végén Kvrzic éles szögből lőtt, Dibusz könnyedén fogta a labdát, majd még ebben a percben Savic iramodott meg középen, a védők üldözték, el is lőtte vagy 24 méterről, Dibusz vetődve ütötte oldalra a labdát. A válasz sem maradt el, Varga végre kapott egy használható labdát, kilépett a védők közül, de lapos lövését védte a Borac kapusa. 

A második félidő elejét megint megnyomta a Fradi, ám hiába futtatták Traorét fél percenként, a beadásaiból semmi veszély nem alakult ki a Borac kapuja előtt. Ezt megunva Ben Romdhane indult el középen, úgy 20 méterről laposan rásuhintotta, ám Manoljovics megnyúlva kiszedte a labdát a bal alsó elől. Nem sokkal utána Abu Fani dőlt rá a labdára, a mozdulat csodálatos volt, az irányzék viszont pocsék. Pascal Jansen megunta a kapu előtti határozatlanságot, és hármas cserével próbált meg eredményt elérni, és többek között pályára küldte a vasárnap igazolt Virgil Misidjant is.

Pascal Jansennek gyorsan ki kell találnia valamit, mert gólok nélkül nem lesz meg az Európa-liga főtáblája. Fotó: Csudai Sándor

A Vura művésznevű szélső azonnal megmutatta, a gyorsasága megvan ahhoz, hogy hasznára legyen a Fradinak – egyszer Rommens passzát is lehagyta vagy három méterrel –, de szélvészgyors elfutásai után a beadásai még nem találtak csapattársat. Nyomott a Fradi, a Borac játékosainál szinte csak másodpercekig volt a labda, ám a legnagyobb helyzetet a 66. percben Zachariassen: a norvég támadó középpályás mellel levette a labdát, majd mielőtt az leesett volna a földre, kapura küldte, ám pár centit tévedett.

Ahogy teltek a percek, úgy vált nyilvánvalóvá, hogy ez a bosnyák bajnokcsapat keményebb dió, mint azt sokan hitték. Rohamozott tisztességesen a zöld-fehér gárda, ám igazi gólhelyzetet képtelenek voltak kidolgozni, és amikor a Borac 16-osától a tanácstalan Fradi-játékosok egészen Dibuszig gurították vissza a labdát, harsány füttyszó és a – nyomdaképesen – nagyon gyenge jelző harsant fel. És amikor a hosszabbításban a Borac kapusa földöntúli bravúrral kiszedte Pesics fejesét, rájöhetett mindenki, ha ezt a meccset reggelig játsszák, a Fradi akkor sem fog az ellenfél hálójába betalálni.

Maradt a 0-0, és a remény, hogy egy hét múlva talán találnak egy gólt a zöld-fehérek.

Európa-liga, rájátszás 1. mérkőzés

Ferencváros–Borac Banja Luka (bosnyák) 0-0 (0-0)

Budapest, Groupama Aréna, 13 167 néző. Vezeti: Nicholas Walsh (skót)

Ferencváros: Dibusz – Makreckis, I. Cissé, Knoester, C. Ramírez (Civic, 69.) – Abu Fani (Maiga, 59.), Rommens – Zachariassen (Kady, 82.) – Ben Romdan (Virgil Misidjan, 59.), Varga B. (Pesics, 59.), A. Traoré. Vezetőedző: Pascal Jansen

Borac Banja Luka: Manoljovics – Kvrzic, Meijers, Carolina, Vukcsevics – Grahovac, Skorup (Pihler, 74.) – Kulasin(Hrelja, 78.), Savic, Sreckovic (Cavic, 62.) – Lukic (Hasukic, 78.). Vezetőedző: Mladen Zizovic

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.