Legalább a büntetők mentek, továbbjutott és El-főtáblás a Fradi

Szűk egy hete a Groupama Arénában a Ferencváros nem tudott begyötörni egy gólt sem a Borac Banja Luka kapujába, így most a hazai 0-0 után a csütörtöki visszavágón a zöld-fehéreknek mindenképpen gólt kellene szerezniük. Sajnos a Fradi összesen négy félidőt játszott le úgy, hogy nem tallt be a hálóba, ám a végén ez sem számított, hiszena büntetőpárbajban jobbnak bizonyult, így ősszel jöhet az Európa-liga főtáblája.

2024. 08. 29. 20:57
Pesics ugyanúgy nem talált be, mint a csapattársai Fotó: Fradi.hu/Molnár Ádám
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros a gól nélküli első mérkőzés után Bosznia-Hercegovinában, a Borac Banja Luka otthonában harcolná ki a főtáblára jutást a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének rájátszáskörében. Ehhez képest a csapat vezetőedzője, Pascal Jansen igencsak meglepő kezdőcsapatot küld pályára a Banja Luka otthonában. Holott Jansen közölte a találkozó előtti sajtótájékoztatón, hogy a nyári Eb-n súlyosan megsérült Varga Barnabás ugyan nincs még csúcsformában, de segítségére lehet a csapatnak.

 Varga Barnabás csak a 85. perctől kapott lehetőséget     Fotó: Csudai Sándor

– Varga Barnabás nagyon fontos játékosa a Ferencvárosnak. Persze mindannyian tudjuk, mi az a sajnálatos dolog, ami az Európa-bajnokságon történt vele, és emiatt egy ideig sem edzeni, sem játszani nem tudott. Ugyanakkor Varga már nagyon sokat segített az Újpest ellen a bajnokságban, és legutóbb a Banja ellen is, de kellenek még neki a játékpercek és a pluszedzések, hogy fejlődni tudjon és elérje a topformáját – közölte a Fradi mestere. Majd gond nélkül kispadra ültette Vargát azzal a Zachariassennel együtt, akiben egyrészt mindig benne van egy gól, másrészt meccsenként legalább 12-13 kilométert fut, ami a mai modern labdarúgásban az egyik legfontosabb, valamint azt a Ben Romhdane-t, aki a Diósgyőr elleni a duplájával segítette győzelemhez a Fradit.

Sajnos ahogy azt sejteni lehetett, a szerda éjszaka óta szinte folyamatosan zajló szurkolói összecsapások után sem a béke hírnökeit alakította a két tábor. Banja Lukában. A városi stadionnál a meccs kezdete előtt egy órával érkezett meg a mintegy 350 fős Fradi-tábor, ám a hazai huligánok egy csoportja újabb támadást indított ellenük, és minden kezükbe kerülő tárggyal hajigálták a zöld-fehér szurkolókat. Utóbbiakat sem kellett a válaszra sokat biztatni, így a nagyobb tömegverekedést a megjelenő rohamrendőrök akadályozták meg, majd a vendégszektorba szorították a felhevült fradistákat.

A pályán szerencsére sportszerű keretek között zajlott a csata, és a kicsit felforgatott kezdőcsapattal a pályára lépő Ferencváros kezdeményezett jóval többet. Sőt, a 13. percben Pesics sarokkal remekül készítette le Abu Faninak a labdát lövésre, ám a középpályás pár centit tévedett. Ezt követően a Fradi továbbra is támadott, ám egyelőre nem tudja feltörni a bosnyák bajnokcsapat védelmét.

Az első félidő közepén aztán kijött a Borac a fradi szorításából, ami egyébként annyit jelentett, hogy a zöld-fehérek labdabirtoklása 56 százalékra esett vissza. A hazaiak kétszer is távoli lövéssel próbáltak ráijeszteni Dibuszra, ám Skorup lökete majdnem bedobást ért a Fradinak, míg Herrera már sokkal pontosabban célzott, ám labdáját könnyedén fogta a magyar kapus. Azt nem lehetett mondani, hogy szemet gyönyörködtető a játékot láthattak az ekkor kizárólag a meccsel foglalkozó szurkolók. A hazaiak romboltak, az FTC támadásvezetése pedig nélkülözte a tempót, valamint sok esetben a tudatosságot.

20240822 1010-at
Traoré próbálkozott ugyan, de sok veszélyt nem jelentett a bosnyák bajnok kapujára    Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Az első félidő úgy ért véget, mint az előző kettő Budapesten: meddő ferencvárosi fölény, a zöld-fehérek egyszerűen képtelenek megtalálni a kulcsot a Borac védelmének feltöréséhez. Persze az is tény, hogy Dibusz szinte elmehetne munkanélküli-segélyért, eddig mindössze egy gyatra lövést kellett hárítania.

Mindenesetre Pascal Jansen is érezte, hogy ez a támadójáték kevés lesz, így a szünetben már cserére szánta el magát, megérkezett a szurkolók által a kezdőbe elképzelt Zachariassen és Ben Romdhane. Egyből felgyorsult a Fradi támadójátéka, és Pesics kis híján a vezetést is megszerezte, ám fejese fölé szállt igencsak kecsegtető helyzetben. Nekidurálta magát a Ferencváros, ám a budapesti odavágó hősének, Manojlovicsnak így sem kellett egy komoly – sajnos komolytalan – védést sem bemutatni.

Ahogy teltek a percek, úgy lett mindenki számára világos, aki ezen a meccsen véletlenül talál egy gólt, az az Európa-liga főtábláján folytathatja majd. Noha a Borac a kaput sem találta el a 80. percig – mondjuk a Fradi sem sokszor –, az pontosan lejött, hogy a bosnyák bajnokcsapat egyértelműen arra törekszik, hogy eljusson a büntetőpárbajig, ahol aztán bármi előfordulhat. Egészen elkeserítő volt látni a Fradi játékát, ugyanis a második félidő legnagyobb helyzetét Ben Romdhane hagyta ki, aki távolról minimum egy méterrel lőtt a kapu fölé.

Aztán a 85. percben beszállt Varga Barnabás, aki annyival mindenképpen többet tett már 5 perc alatt Pesicsnél, hogy az előre ívelt labdákat képes volt saját emberhez fejelni, akik aztán az esetek döntő többségében azonnal el is veszítették azt. Félő volt, hogy tényleg a büntetőpárbaj dőnt majd, és ez ellen Zachariassen tehetett volna a legtöbbet, ám a norvég pár centivel mellé fejelte Abu Fani beadását.

Szégyen vagy sem, de a zöld-fehérek 55 millió eurós kerete immár 180 perce képtelen a párharc előtt kissé lesajnált Borac Banja Luka ellen betalálni. sajnos semmi sem mutat arra, hogy ez megváltozna, ugyanis elképzelést sem lehet felfedezni a Fradi játékában. Jöhetett a hosszabbítás, jöhetett újabb 30 perc reménykedéssel teli szenvedés. Még szerencse, hogy a walesi The New Saints ellen mindenképpen biztosította a csoportküzdelemben való részvételét a Fradi, mert komolyabb csapat ellen bizony ez is embert próbáló feladat lehetett volna a mai Ferencvárosnak.

Mint ahogy a Borac Banja Luka is kezdett az lenni, ugyanis a bosnyák bajnokcsapat a 104. percében megszerezte a vezetést. Egy ártalmatlanul középre érkező beadásba Cissé feleslegesen beletette a fejét, és Grahovac köszönte szépen, és bevágta Dibusz kapujába a labdát. Közel a szégyen, hiszen a sokat emlegetett Bajnokok Ligája főtábla helyett hatalmas szerencsével a Konferencialiga csoportköre lett hirtelen a valóság (rém)képe.

A Fradi nagy szerencséjére azonban Manojlovics sem bírta hiba nélkül végigvédeni a párharcot, és a 109. percben a labda helyett Kadyt rúgta el a hazaiak kapusa, jöhetett a büntető, amit Varga Barnabás értékesített, visszahozva ezzel a meccsbe a Fradit. Az eredmény nem változott – holott Zachariassen a 122. percben akár befejelhette volna az El-csoportkörébe a Fradit –, így jöhettek a büntetők. A Borac ezt a nyomást már nem bírta el, az öt 11-esből hármat is kihagyott – a kaput sem találták el –, így a Fradi végül 3-2-re nyerte a büntetőpárbajt, és ősszel az Európa-liga főtábláján folytatja.

Európa-liga, rájátszás, visszavágó
Borac Banja Luka (bosnyák)–Ferencváros 1-1, büntetőkkel 2-3 (0-0, 0-0, 1-0)
Banja Luka, Városi Stadion. Vezeti: Erik Lambrechts (belga).
Borac: Manojlovics – Vukcsevics (Kvrzic, 86.), Meijers, Carolina, Herera – Grahovac, Skorup (Pihler, 85.) – Kulasin (Hrelja, 75.), Savic, Szrecskovics (Cavic, 65.) – Lukic (Vukovic, 95.). Vezetőedző: Mladen Zizovic
Ferencváros: Dibusz – Makreckis, Knoester, I. Cissé (Gruber, 106.), C. Ramírez (Civic, 75.) – Maiga (Zachariassen, 46.), Rommens – Abu Fani – Misidjan (Ben Romdhane, 46.), Pesics (Varga Barnabás, 85.), A. Traoré (Kady, 69.). Vezetőedző: Pascal Jansen

Gólszerző: Grahovac (104.) illetve Varga (109., büntető)

Továbbjutott a Ferencváros 2-2-es összesítéssel, büntetőkkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.