Keserűségében a könnyeivel küszködött Hosszú Katinka magyar trónfosztója

Óriási csalódás a magyar úszósportnak, hogy a nagy hagyományokkal és bajnokokkal rendelkező vegyes számokban senki sem jutott be a döntőbe a párizsi olimpián. Az utolsó mentsvár a Hosszú Katinka hazai trónját 200 vegyesen elfoglaló Sebestyén Dalma lehetett volna, ám ő már az előfutamban kiesett, majd keserűségében a könnyeivel küszködött.

2024. 08. 02. 12:59
SEBESTYÉN Dalma
Sebestyén Dalma a nõi 200 méteres vegyesúszás előfutama előtt a 2024-es párizsi nyári olimpián. Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Darnyi Tamás, Cseh László, Hosszú Katinka – abszolút a teljesség igénye nélkül csupán három név a magyar vegyesúszás korszakos klasszisai közül. A jelek szerint azonban a szép hagyományoknak nincs folytatása, a párizsi olimpián egyetlen magyar vegyesúszó sem jutott be a döntőbe, ami annak fényében is nagy csalódás, hogy előzetesen az éremesély szóba sem került ezekben a számokban.

SEBESTYÉN Dalma
Sebestyén Dalma elbukott és vele együtt a magyar vegyesúszók is a párizsi olimpián (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A férfiak már korábban elbuktak, pedig a 400 vegyesen az idei belgrádi Eb-n ezüstérmes, a 2022-es és a 2023-as vb-n is döntős (mindkétszer nyolcadik) Holló Balázs esélyes lehetett volna a fináléra, ám ezúttal kilencedik lett az előfutamban, így lemaradt a döntőről. Ugyanitt Zombori Gábor 14. lett, és bár neki 200-on is lett volna lehetősége, attól visszalépett.

A nőknél a 200 és 400 vegyesen is olimpiai bajnok Hosszú Katinka, valamint a 2022-es római Eb-n 400-on aranyérmes, a tokiói olimpián döntős Mihályvári-Farkas Viktória és az ugyancsak Eb-érmekkel rendelkező Jakabos Zsuzsanna ki sem jutottak Párizsba. Hiányukban 400-on a mindössze 15 éves, de a belgrádi Eb-n ezüstérmes Jackl Vivien sikerében bíztak sokan, ám bevallása szerint nem bírta el a terhet, és a 14. helyen végzett.

Itthon ő vette el Hosszú Katinka trónját

Így aztán az utolsó magyar vegyesúszó, akiben bízni lehetett Párizsban, Sebestyén Dalma volt 200-on. Ő volt az, aki 2022-ben letaszította a magyar trónról a szám legendáját, Hosszú Katinkát, akit az akkori ob döntőjében legyőzött. Azóta minden évben, így 2023-ban és idén újra Hosszút is megelőzve, Sebestyén volt a magyar bajnok.

Az olimpián azonban esélye sem volt a döntőbe jutásra, a harmadik előfutamban az utolsó, nyolcadik helyen végzett, összesítésben pedig a 25. helyen kiesett. Sebestyén alaposan elmaradt az egyéni csúcsától, 2:15,16 percet jött, miközben a rekordja 2:10,87, amivel a hetedik helyen döntős lehetett volna Párizsban.

Sebestyén Dalma nem leplezte a keserűségét

– Nem így szerettem volna bemutatkozni, nagyon messze vagyok attól az időtől, amire szerintem képes vagyok. Nagyon sajnálom, mert a befektetett munkát nem adja vissza ez az időeredmény – értékelt Sebestyén Dalma az M4 Sport kamerája előtt, majd elcsukló hangon, a könnyeivel küszködve így folytatta:

– Viszont különleges, hogy itt van a lelátón a családom, emiatt ez a legkülönlegesebb olimpiám, nagyon szerettem volna bizonyítani. Legfőképp magamnak és másoknak is. Nehéz most mit mondani, kifogásokat nem szeretnék keresni. Azzal, hogy ilyen emberek vannak körülöttem, én már nyertes vagyok, de szerettem, volna jobbat úszni.


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.