Sinner edzője elárulta, miben segített a játékos pénze, Kyrgios eltiltást követel

Habár Jannik Sinner esetében a felelős szerv megállapította, hogy nem hibázott, az olasz teniszező márciusi pozitív doppingtesztjei után nem mindenki lett volna elnéző Sinnerrel szemben. A korábbi wimbledoni döntős Nick Kyrgios szerint kétéves eltiltás járna Sinnernek, mások azt nehezményezik, hogy nincs egyenlőség a vizsgálatok módját tekintve. Utóbbit Jannik Sinner edzője, Darren Cahill is elismerte, miközben hangsúlyozta tanítványa ártatlanságát.

2024. 08. 21. 10:05
Jannik Sinner (ITA) Marozsán Fábián ATP Halle füves pálya
Jannik Sinner hírneve megszenvedi a pozitív doppingteszteket Fotó: Terra Wortmann Open/Mathias Schulz
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz képest, hogy Jannik Sinner márciusban adott két olyan mintát, amely pozitív eredményt hozott, mindez csak a tenisz tisztaságáért felelős szervezet (ITIA) augusztusi felmentő ítélete után került nyilvánosságra. Az olasz teniszező persze tudott a zajló vizsgálatról, de kívülről nézve úgy folytathatta karrierjét, mintha az nem is létezett volna. Több teniszező is kritikus hangot ütött meg az eset nyilvánossá válása után, a legtovább Nick Kyrgios ment: a 2022-es wimbledoni döntős szerint Jannik Sinner kétéves eltiltást érdemel.

Jannik Sinner trófea Cincinnati ATP 1000 Frances Tiafoe dopping
Jannik Sinner három trófeát nyert a pozitív doppingtesztjei óta (Fotó: Getty Images/Matthew Stockman)

Nevetséges. Akár véletlen volt, akár tervezett, ha két vizsgálat eredménye is pozitív tiltott anyagra, azért kétéves eltiltásnak kellene járnia

írta Kyrgios a közösségi médiában. Az ausztrált nem győzte meg Sinner magyarázata.

Jannik Sinner különleges eljárásban részesült?

A korábbi wimbledoni elődöntős Denis Shapovalov nem követelt eltiltást Sinnernek, de ő is kritikus volt.

„Különböző szabályok különböző játékosoknak.”

Sinner edzője, Darren Cahill is elismerte az ESPN-nek adott interjúban, hogy tanítványa sokkal nehezebb helyzetben találhatta volna magát, ha híjával van a pénznek.

– Könnyebbség a magasabban rangsorolt játékosoknak, hogy megengedhetik maguknak, hogy megfelelően küzdjenek az igazukért. Három különböző szakértő is megállapította, hogy Sinner védekezése helytálló, de az ő munkájuk annyi pénzbe kerül, ami a világranglista ötszázadik vagy ezredik helyezettjének gondot jelenthet. Az eljárás tisztaságát illetően viszont nem számít a ranglistás helyezés – fogalmazott Cahill.

Az utóbbi években Sinner esete előtt a kétszeres Grand Slam-bajnok, Simona Halep doppingügye okozta a legnagyobb felzúdulást a tenisz világában. A román teniszező többször panaszkodott arra, hogy nagyon vontatottan haladnak a tárgyalások, s bár első fokon négy évre tiltották el, ezt a nemzetközi sportdöntőbíróság (CAS) kilenc hónapra csökkentette, amennyinél Halep többet hagyott ki a vizsgálatok miatt.

Sinner esete nem az első az olaszok között

Ugyanakkor nem teljesen állja meg a helyét, hogy Sinner esetében gyorsabban zajlott az eljárás, mint kevésbé ismert játékos esetében történt volna. Márciusban Sinner honfitársát, Marco Bortolottit is hasonló időrendben, bő öt hónappal a pozitív doppingminta után mentették fel, s neki is csak az adott heti eredményeit tették semmissé, pedig Bortolotti sosem állt a legjobb 300 között a világranglistán.

A Sinner és Bortolotti szervezetében kimutatott klosztebol egyébként is főként az olasz vagy Olaszországban készülő sportolóknál okozott gondot. A Sinner fizioterapeutája által a saját sérülésére használt, a tiltott szert tartalmazó spray ugyanis ott vény nélkül kapható.

Emiatt járt pórul 2016-ban a norvég sífutóklasszis, Therese Johaug is, aki olaszországi edzése alatt a saját kezelésére alkalmazott kloszteboltartalmú szert. Neki két idénye és egy olimpiája ugrott a figyelmetlenség miatt.

Milyen hatással lesz Sinnerre a doppingügy?

Sinner esetében eldőlt, hogy az eltiltást megússza, ám ahogy Kyrgios bejegyzéséből is kiderült, a szakértői véleményekkel alátámasztott döntés nem győzött meg mindenkit.

– Mindenkinek megvan a joga a saját véleményéhez. 

Én csak annyit hangsúlyozok, hogy Jannik a legprofibb fiatalember, akivel dolgoztam. Jó ember, nagyszerű nevelést kapott a szüleitől, a végsőkig becsületes. Ebben a szerencsétlen helyzetben ő az ártatlan áldozat.

Hosszú távon nem gondolom, hogy ez hatással lesz a megítélésére, ha valaki elolvassa az egész jelentést, hogy miért nem találták hibásnak és gondatlannak sem, akkor megérti ezt – mondta Cahill, aki azt is kiemelte: tanítványára hatással volt az eljárás okozta stressz, több betegséggel küzdött miatta, többek között azzal, amelyik miatt a párizsi olimpiáról is lemaradt.

A hétfőn Cincinnatiben megnyert döntő viszont jelzés arra, hogy Jannik Sinner a jövő héten kezdődő US Openen is a legfőbb esélyesek között lesz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.