Vb-pótselejtezőt érhet a jó szereplés a Nemzetek Ligájában

A magyar labdarúgó-válogatott ugyan csak szombaton kezdi meg szereplését a sorozatban, csütörtökön kezdetét veszi a Nemzetek Ligája legújabb idénye. Ez lesz a 2018-ban útjára indított NL negyedik kiírása, amely több változást is tartogat.

2024. 09. 05. 4:55
Marco Rossi a magyar válogatott edzésén
A Nemzetek Ligája a Marco Rossi vezette magyar válogatott számára is esélyt kínálhat a vb-pótselejtezőre. Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azerbajdzsán és Svédország 18.00-kor kezdődő összecsapása nyitja meg a Nemzetek Ligája (NL) 2024/2025-ös kiírását. Összesen 54 csapat szerepel a sorozatban, az A, B és C ligában négy, a D-ben pedig két csoportra osztva. A csoportszakasz csütörtöktől november 19-ig tart.

 

Fontos változások

A lebonyolítás változott a korábbiakhoz képest. A módosítások hátterében továbbra is ugyanaz a cél áll, amiért eredetileg életre hívták a sorozatot: a Nemzetek Ligája a barátságos meccseket hivatott kiváltani tétmérkőzésekkel. Ennek nyomán, amíg korábban az élvonalat jelentő A divízió négy csoportgyőztese jutott a júniusi négyes döntőbe, addig a mostani kiírásban bevezették a jövő márciusban sorra kerülő negyeddöntőt, amelyben a csoportelsők keresztbe játszanak a második helyezettekkel. Szintén változást jelent az A és B, illetve a B és C ligák közötti osztályozós párharcok megjelenése, ezekre ugyancsak jövő márciusban kerül sor. Ennek értelmében a magasabb osztályok harmadik helyezettjei már nem számítanak majd bennmaradónak, helyüket osztályozós párharcokon biztosíthatják be az alsóbb divízió egyik második helyezettjével. Az utolsók ugyanúgy kiesnek, az elsők pedig feljutnak, mint az előző szezonokban.

 

Mi a sorozat valódi tétje a magyar csapat számára?

Az NL nem kínál közvetlen kijutási lehetőséget a 2026-os labdarúgó-világbajnokságra, négy pótselejtezős helyet azonban igen. Ezt az a négy legmagasabban rangsorolt NL-csoportgyőztes szerzi meg, amely a selejtezősorozatban nem végez csoportja közvetlen kijutást jelentő helyén. 

A Nemzetek Ligájában az A divízió 3. csoportjában Németország, Hollandia és Bosznia-Hercegovina társaságában szereplő, a német válogatott ellen szeptember 7-én, szombaton kezdő magyar válogatottra lefordítva mindez azt jelenti, hogy csoportelsőség esetén garantált lenne a pótselejtezős hely abban az esetben is, ha ezt nem sikerülne a kvalifikáció során kivívni.

Noha a papírforma alapján az NL-csoportgyőzelemre viszonylag kevés az esély a németek és a hollandok mellett, ne felejtsük el, hogy a Nemzetek Ligájában nyújtott jó szereplés korábban is kifizetődő volt Marco Rossi szövetségi kapitány együttesének, amely az előző kiírásban csoportmásodik lett az A ligában, ennek köszönhetően első kalapos besorolást kapott a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőire. Ez nagyban megalapozta a csoportgyőzelmet, amelynek köszönhetően a nemzeti tizenegy egyenes ágon kvalifikálta magát az Eb-re. A 2020-as – végül a világjárvány miatt egy évvel később megrendezett – Eb pótselejtezőjében is azért kapott lehetőséget a szereplésre Magyarország, mert előzőleg jól teljesített az NL-ben.

 

Ronaldo is szerepet kaphat a nyitónapon

Mivel a Rossi-csapat csak szombaton kezd a németek ellen, előbb vegyük át a nyitónap érdekességeit! Az első meccsek közül kiemelkedik Portugália és Horvátország, Szerbia és Spanyolország, valamint Fehéroroszország és Bulgária találkozója. A spanyolok NL-címvédőként, regnáló Európa-bajnokként játszanak Belgrádban, a fehéroroszok és a bolgárok Zalaegerszegen találkoznak, Portugália pedig továbbra is a soraiban tudhatja az al-Naszr 39 esztendős támadóját, Cristiano Ronaldót, aki eddig 212 mérkőzésen szerepelt hazája válogatottjában.

Portugal's forward #07 Cristiano Ronaldo portugál válogatott nemzetek ligája heads the ball past Slovenia's defender #02 Zan Karnicnik during the UEFA Euro 2024 round of 16 football match between Portugal and Slovenia at the Frankfurt Arena in Frankfurt am Main on July 1, 2024. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Cristiano Ronaldo az Európa-bajnokság után is folytatja a portugál válogatottban. Fotó: AFP/Javier Soriano

– Senkinek nem fogok előre szólni, amikor lemondom majd a válogatottságot. Ez egy spontán, ugyanakkor egy nagyon jól átgondolt döntés is lesz. Most viszont készen akarok állni, hogy a nemzeti csapat segítségére legyek a soron következő találkozókon

nyilatkozta nemrég az ötszörös aranylabdás Ronaldo, akit tehát nem kizárt, hogy az új NL-sorozat nyitányán is láthatunk majd.
 

Nemzetek Ligája, a csütörtöki játéknap programja

A liga, 1. csoport: 

Portugália–Horvátország (tv: Spíler 1, 20.45)

Skócia–Lengyelország 20.45. 

A liga, 4. csoport:

Dánia–Svájc (tv: Arena 4, 20.45)

Szerbia–Spanyolország (tv: Spíler 2, 20.45). 

C liga, 1. csoport: 

Azerbajdzsán–Svédország (tv: Spíler 2, 18.00)

Észtország–Szlovákia 20.45. 

C liga, 3. csoport: 

Észak-Írország–Luxemburg (tv: Match 4, 20.45)

Fehéroroszország–Bulgária 20.45. 

D liga, 1. csoport: 

San Marino–Liechtenstein 20.45.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.