Marco Rossi fenyegető nyilatkozata magyarországi karrierjének legnagyobb pofonja után

Rosszul kezdte a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája 2024/25-ös kiírását: Marco Rossi csapata 5-0-s vereséget szenvedett Németország vendégeként. Már az első félidőben is fölényben játszottak a németek, de a második félidőre teljesen szétesett a magyar válogatott. Marco Rossi magyarországi karrierje legsúlyosabb veresége után szégyenről beszélt, s Nagy Ádám fejében sem az járt, hogy Puskás Ferenc mellé lépett a válogatottsági örökrangsorban.

2024. 09. 08. 6:50
Nemzetek Ligája Németország Magyarország Marco Rossi szégyen
Marco Rossi nem próbálta szépíteni a Németország elleni teljesítményt Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/BERND THISSEN
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marco Rossi 2012-ben érkezett meg Magyarországra, amikor először ülhetett le a Honvéd kispadjára. Azóta még a DAC vezetőedzője volt, majd 2018-ban nevezték ki a magyar válogatott élére. A Magyarországon töltött bő tíz éve alatt Marco Rossi egyetlen meccs végén sem állhatott fel úgy a kispadról, hogy öt gólt kapott a csapata – egészen a szombati, Németországi elleni 5-0-s vereségig. Nem csoda, hogy a szörnyű Nemzetek Ligája-rajt után az olasz szakember erős szavakat használt.

Labdarúgó Nemzetek Ligája - Németország-Magyarország Nagy Ádám Szoboszlai Dominik Marco Rossi szégyen
Nem szívderítő, de sajnos jellemző kép: Marco Rossi csapata sajnos csak asszisztált a német örömfocihoz (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

– Az első félidőben még játékban voltunk, persze hibák ekkor is voltak. Próbáltunk a magasabb letámadás irányába elmozdulni, de a németek jól kihasználták a szabadon maradt helyeket. 

A második félidőről felesleges is bármit mondani: négy gólt kaptunk egy félidőn belül, ez önmagáért beszél. Az eredmény szégyen, a fiúk is szégyellik magukat miatta, én is szégyellem magamat.

 Ahogy mindig mondom: az első számú felelős az edző – mondta az M4 Sportnak Marco Rossi.

Hogyan állhat fel a németországi vereség után Marco Rossi csapata?

Sok idő nincs a németországi zakó kiheverésére, kedden már a következő Nemzetek Ligája-mérkőzés jön, hazai pályán, Bosznia-Hercegovina ellen. Az a találkozó kulcsfontosságú lesz a bennmaradás és a világbajnoki selejtező kalapbeosztása szempontjából is.

– Ha nem tudunk megfelelően reagálni, akkor mindenkinek el kell tűnnie a színről – mondta vészjóslóan Rossi, aki korábban kétszer szenvedett hasonlóan súlyos vereséget vezetőedzőként, mindkétszer még 2006-ban, az olasz harmadosztályú Pro Patria kispadján. Első alkalommal sikerült megnyerni a csapattal a következő meccsét, másodszorra viszont három újabb vereség követte az 5-0-s zakót, s utána Rossi „el is tűnt a színről”.

A magyar válogatott kispadján az eddigi legnagyobb pofonja Rossinak ugyanígy az Európa-bajnokság utáni első, szeptemberi találkozó volt, 2021-ben, amikor szintén négy gólt kaptunk a második félidőben. Akkor az Anglia elleni hazai 4-0-s vereség után nem sikerült a gyors javítás, rá három napra Albániában szenvedett 1-0-s vereséget a magyar válogatott.

Nagy Ádám: Önkritikusnak kell lenni

Nagy Ádám számára ünnepi lehetett volna a németek elleni mérkőzés, hiszen 85. alkalommal volt válogatott, immár Puskás Ferenc mellett, holtversenyben áll a válogatottsági örökrangsor kilencedik helyén. Az biztos, hogy a lefújás után nem ez járt a rutinos középpályás fejében.

– Önkritikusnak kell lenni, ez az eredmény elfogadhatatlan a magyar labdarúgást szeretőkkel szemben. Megpróbáltuk letámadni őket, az első félidőben Schäferrel mindketten feljebb mentünk, de a németek jól reagáltak arra, hogy ez által megnyílt a védelmi vonalunk előtt a középpálya. A második félidőre megbeszéltük, hogy egyszerre csak az egyikünk megy, de ez sem működött. A mai produkció szégyenteljes volt, kedden meg kell mutatnunk, hogy fel tudunk állni egy ilyen eredmény után is – fogalmazott Nagy Ádám.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.