Főhet Nagelsmann feje a magyar válogatott elleni meccs előtt

Bár Julian Nagelsmann szövetségi kapitány már a hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt elkezdte átalakítani a német labdarúgó-válogatottat, a Nationalelf igazi korszakváltásának az ideje a Magyarország elleni, szombati Nemzetek Ligája-meccsel jön el. Ennek a leginkább szembeötlő jele, hogy már egyetlen tíz évvel ezelőtti világbajnok sem tagja a német keretnek, Nagelsmann pedig olyan korszakos egyéniségek utódjait keresi, mint Manuel Neuer, Thomas Müller és Toni Kroos. Az új kapus Ter Stegen, az új csapatkapitány Kimmich, de ki lesz az új Kroos? Nagelsmann feje főként ez utóbbi kérdés miatt főhet.

2024. 09. 06. 4:59
Julian Nagelsmann, Joshua Kimmich, Németország, Nationalelf, német válogatott
Julian Nagelsmann és Joshua Kimmich a német válogatott kiesése után a hazai rendezésű Eb negyeddöntőjében. Néhány hét alatt sokat változott a német válogatott, amelynek a magyar csapat elleni meccsen már Kimmich lesz az új csapatkapitánya. Forrás: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz év telt el azóta, hogy 2014-ben Németország világbajnok volt Brazíliában, ahol a keret akkori legfiatalabb pályára lépője Julian Draxler volt, aki még ma is csak 30 éves, a kora alapján simán lehetne válogatott, de az ő pályafutása évek óta leszálló ágba került, és a szaúdi al-Ahliból aligha kapja meg újra az esélyt. A többiek már idősebbek, de még a nyári németországi Eb-n is kezdő volt a világbajnokok közül Manuel Neuer és Toni Kroos, játszott Thomas Müller is. Ők az Eb után lemondták a szereplésüket a nemzeti csapatban, Kroos vissza is vonult, így Julian Nagelsmann új hierarchia építésébe kezdhetett – immáron világbajnokok nélkül.

UEFA EURO 2024 quarter-finals - Spain vs Germany
Toni Kroos a spanyolok elleni Eb-negyeddöntőben futballozott utoljára. Fotó: EPA/GEORGI LICOVSKI

Annál is inkább, mert az említett trión kívül a csapatkapitány Ilkay Gündogan is visszamondta a válogatottságot az Eb után: a Barcelonából a Manchester Cityhez visszaigazoló 33 éves középpályás is lehetett volna világbajnok 2014-ben, de egy sérülés miatt akkor kimaradt a keretből, a lényeget tekintve azonban ő is az aranykorosztályhoz tartozik. A tíz évvel ezelőtti német sztárok közül olyan, aki még ma is válogatott lehetne, mert még vállalná és olyan szinten is teljesít, már csak egy akad: az aktuális Aranylabda-jelöltlistán is szereplő Mats Hummels, aki a nyáron Dortmundból az AS Romához igazolt, de a 35 éves védőt meg Nagelsmann nem hívja. Vagyis hívta, de az Eb előtt Hummels csak két percig bírta hallgatni a telefonban, hogy miért nem lesz kerettag... 

Hummels, Gnabry és Goretzka is a feketelistán

Végérvényesen eljött tehát a korszakváltás ideje a német válogatottnál, amelynek az előszele már az Eb előtt is kifújt néhány játékost a keretből, ilyen volt Hummels is, de idesorolható a fiatalabbak közül a Bayern Münchenben is megalázó helyzetbe került Leon Goretzka és Timo Werner (Tottenham), akik a brazíliai vb utáni kudarcok főszereplői voltak. A két 28-29 éves játékos az egyaránt 57 válogatottsága alapján vezére lehetne a mai Nationalelfnek, de Nagelsmann láthatóan nem gondolkodik bennük. Sőt még a velük egyidős BL-győzteseknek, a Bayernben a szezont jól kezdő Serge Gnabry és a tízkilós súlyfeleslegét a nyáron ledolgozó dortmundi Niklas Süle előtt sem nyitotta ki újra a nemzeti öltöző ajtaját.

Nagelsmann a Nemzetek Ligájára kihirdetett kerete javarészt az Eb-csapatra támaszkodik (az egyetlen új arc a stuttgarti Angelo Stiller), mínusz a már említett visszavonulót fújók, plusz a Real Madrid védője, a pihenőt kapó Antonio Rüdiger és a Bayern München sérült támadója, Leroy Sané. Akárhogy is nézzük, ez azt jelenti, hogy az Eb-n a negyeddöntőig jutott alapcsapatból most négyen-öten hiányoznak, ami komoly változásokat hozhat magával. – Gündogan és Kroos személyében két fontos játékos helyettesét kell megtalálunk a középpályán, első feladatnak ez most elég is – jelezte a német szövetség honlapján Nagelsmann.

Ki vagy kik pótolhatják Toni Kroos zsenialitását?

Gündogan és Kroos adta a német válogatott játékának a ritmusát, különösen utóbbi volt nagy hatással a csapatra, a Real Madriddal idén BL-győztesként visszavonuló passzmester idei reaktiválásával lett újra ütőképes a Nationalelf. De Kroos már nincs, és az egyik helyettese a későn érő Pascal Gross lehet, aki az elmúlt években a Premier League-ben bizonyított, a nyáron pedig a Dortmund szerződtette, de ő 33 éves, a következő nagy cél, a 2026-os vb idején már 35 lesz. Itt a jövő a Bayern 20 éves tehetségéé, Aleksandar Pavlovicé lehet, aki az Eb-keretben is ott volt, ám betegség miatt végül kimaradt, most viszont újra lehetőséget kaphat. Tökéletes Kroos-pótlék, legalábbis egy személyben, jelenleg azonban nincsen.

Emiatt az sem lenne meglepetés, ha az Eb-n jobbhátvédet játszó Joshua Kimmich visszatérhetne a középpályára, ahol újra megpróbálhatná átvenni a labdatartó vezérszerepet Kroos hiányában, amit korábban nem sok siker koronázott. Egyrészt ő a válogatott új csapatkapitánya, másrészt a Bayern irányítását a nyáron megkapó Vincent Kompany eddig egyértelműen a középpályán számolt vele a klubjában. 

De a keret egyetlen új játékosa, a 23 éves Stiller is a középpálya közepére érkezett. Rüdiger kiesése a védelemből csak átmeneti, vélhetően a leverkuseni Jonathan Tah és a dortmundi Nico Schlotterbeck játszik majd középen, az Eb-n is ők voltak játékban a Real Madrid sztárja mellett. Illetve ott van még a Stuttgartból a Dortmundba igazoló Waldermar Anton is.

MUSIALA, Jamal
Jamal Musiala volt az Eb-n a németek egyik legnagyobb sztárja. Fotó: EPA/Ronald Wittek

A támadósorban Thomas Müller hiánya már inkább az öltözőben tűnhet fel, mintsem a pályán, hiszen ő az Eb-n is csak két meccsen összesen 56 percet játszott. Középcsatárként továbbra is Kai Havertz (Arsenal) és az ugyancsak a Premier League-be, a West Ham Unitedbe igazolt Niclas Füllkrug az első két választás, Müller játékperceit pedig a 21 éves, immáron dortmundi tehetség, Maximilian Beier örökölheti meg. A német támadások sava-borsa azonban az Aranylabda-listán szereplő Florian Wirtz (Leverkusen) és az arról bajor felháborodást okozva lemaradó, az Eb-n társgólkirály Jamal Musiala (Bayern) kreativitására épül.

A Barcelona kapusa kiléphet Neuer árnyékából

A legkisebb gondot Neuer pótlása jelenti, hiszen a Bayern München kapusa mögött eddig is egy világklasszis ült a kispadon Marc-André ter Stegen személyében. A Barcelona ötszörös spanyol bajnok és BL-győztes sztárja 32 éves korára még egyetlen percet sem védett Eb-n vagy vb-n Neuer miatt. Mostantól viszont kérdés nélkül ő a Nationalelf egyese.

A németek szombaton a magyar válogatottat fogadják Düsseldorfban a Nemzetek Ligája első fordulójában, majd kedden Hollandiába látogatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.