Vita az ötkarikás szimbólum körül, az örökösök nem engednek

A párizsi olimpia egyik jelképévé vált a város ikonikus épületére, az Eiffel-toronyra szerelt ötkarikás embléma. Ez a polgármester elképzelése szerint még évekig maradhatna, Gustave Eiffel leszármazottai viszont levetetnék.

2024. 09. 09. 10:16
Párizs jelképe az ötkarikás szimbólummal. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi nyári játékok után vasárnap a paralimpia is befejeződött. Ennek ellenére Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a napokban megerősítette azt az elképzelését, amely szerint az öt karika a városhoz tartozó tornyon marad a következő játékokig és akár még az után is. Az ötlet nem új keletű, ám az örökséget védelmező egyesület korábban is jelezte, hogy nem ért ezzel egyet.

 

Megindokolták, miért ellenzik a tervet

Gustave Eiffel leszármazottainak egyesülete (Adge) most közleményben erősítette meg, hogy nem támogatja az öt karika fennhagyását a tornyon az olimpiai év letelte után. Azt javasolták, hogy Párizs az év végéig szimbolikusan adja át a következő rendezőnek, Los Angelesnek.

– Nagyon örülünk, hogy a karikákat összekapcsolták az Eiffel-toronnyal az olimpia idejére – közölte az Adge, megismételve ugyanakkor, hogy ellenzik a polgármester tervét, mert fontosnak tartják az eredeti állapot fenntartását.

Az indoklás: álláspontjuk szerint az olimpiai öt karika szimbolikusan és vizuálisan is alapvető módosítást jelent az Eiffel-tornyon, a fő megközelítési irányban elhelyezett nagy méretű, színes karikák erős egyensúlyvesztést eredményeznek és jelentősen megváltoztatják a műemlék nagyon tiszta formáit.

Az örökösök hangsúlyozzák az Eiffel-torony semlegességét és azt, hogy az eredeti formájában vált Párizs és egész Franciaország szimbólumává, illetve emlékeztetnek rá, hogy nincs semmilyen előzetes kapcsolat a játékok és a torony között. Ezért javasolják azt, hogy az olimpiai lánghoz hasonlóan az öt karikát is adják tovább szimbolikusan Los Angelesnek a 2024-es év végéig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.