Rafael Nadal újabb visszalépése, a legnagyobb pofon még ezután jöhet

Csütörtökön a Laver-kupa hivatalos felületén bejelentették: Rafael Nadal nem lép pályára a jövő heti berlini versenyen. Sokan ezt tippelték a visszavonulás küszöbén álló spanyol teniszklasszis búcsúeseményének, ahogy két éve Roger Federer is a Laver-kupán köszönt el, éppen Rafael Nadal oldalán. A huszonkétszeres Grand Slam-győztes Nadal már zaklatásnak veszi a visszavonulásával kapcsolatos felvetéseket, de a búcsúforgatókönyvek gyártása ettől még nem áll le: felmerült a Davis-kupa és Szaúd-Arábia is.

2024. 09. 13. 10:41
Roger Federer Rafael Nadal (R) 2022 Laver-kupa visszavonulás tenisz
Két éve Rafael Nadal és a búcsúzó Roger Federer egymás mellett könnyezett a Laver-kupán Fotó: AFP/Glyn KIRK
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több Grand Slam-bajnoknak is 2024 jelenti a búcsú évét. A 2020-as US Open-győztes Dominic Thiem októberben hazai pályán, Bécsben játssza az utolsó versenyét. A kétszeres Grand Slam-bajnok Garbine Muguruza másfél évvel az utolsó meccse után jelentette be idén a visszavonulását. A szülés után egy búcsúévre visszatért Angelique Kerber és a hozzá hasonlóan háromszoros GS-győztes Andy Murray a párizsi olimpián zárta le a karrierjét. Mind kiváló játékosok voltak, ám ha Rafael Nadal is idén búcsúzik el, akkor huszonkét Grand Slam-trófeájával egyértelműen a sor elejére kívánkozik a neve. A Laver-kupa-részvétel csütörtöki lemondása után Rafael Nadal még mindig követheti a fenti utak bármelyikét, de még az is lehet, hogy Szaúd-Arábia lesz a búcsú helyszíne.

Tennis - Olympic Games Paris 2024: Day 5Rafael Nadal olimpia 2024 visszavonulás búcsú Carlos Alcaraz Roland Garros Laver-kupa Roger Federer Novak Djokovics Szaúd-Arábia
Rafael Nadalt legutóbb a párizsi olimpián, a Roland Garros teniszközpontban láthattuk játszani. Fotó: NurPhoto via AFP/Andrzej Iwanczuk

Murray és Kerber útját persze már csak félig követheti Nadal. Egyelőre mindhármuknak egy párizsi negyeddöntő a karrierje utolsó meccse – Murray és Nadal párosban, Kerber egyesben jutott el a legjobb nyolc közé –, ám a brit és a német teniszező már az olimpia előtt bejelentette, hogy Párizs az utolsó állomás, a spanyolról ez legfeljebb utólag derülhet ki.

Ha így alakul, az sem mutat majd rosszul, ebben az esetben Rafael Nadal utolsó meccsét utódja, Carlos Alcaraz oldalán, utolsó egyes találkozóját pedig legnagyobb riválisa, Novak Djokovics ellen vívta, legnagyobb sikerei helyszínén, a Roland Garros teniszközpontban.

Nadal azonban nem így képzeli el a lezárást. 

 

Mikor vonul vissza Rafael Nadal?

Manapság valószínűleg semmivel nem lehet jobban kihozni a sodrából Nadalt, mint a visszavonulását firtató kérdésekkel. A spanyol folyamatosan halogatja a végleges bejelentést, noha már tavaly úgy nyilatkozott, hogy 2024-et búcsúturnéként képzeli el. Akár még honfitársa, Muguruza útját is követheti, aki másfél év inaktivitás után tett hivatalosan is pontot a karrierje végére.

Nagy különbség, hogy Muguruza azért hagyta abba, mert ráunt a teniszre, s a kihagyás alatt sem támadt fel benne a vágy a visszatérésre, Nadalról viszont úgy tűnik, elkeseredett küzdelmet vív azért, hogy még tovább nyújtsa a karrierjét.

Arra is lenne esélye Nadalnak, hogy Thiemhez hasonlóan hazai pályán köszönjön el a szurkolóktól. Igaz, Nadal idén éppen Barcelonában és Madridban jelentette ki, hogy búcsút vesz az adott helyszíntől. A spanyolok jó úton haladnak a Davis-kupa málagai nyolcas döntője felé, ám a csapatverseny lebonyolítása nem igazán kedvez Nadal búcsújának, aki aligha úgy akar elköszönni, hogy az esetleges veresége Spanyolország kiesését jelenti.

 

A Laver-kupa Roger Federer útja marad

Nadal tavaszi terveiből a legtöbb valóra vált, ott lehetett a salakpályás Grand Slam-tornán, amelyet korábban tizennégy alkalommal nyert meg, majd valóban párosozott Carlos Alcaraz oldalán a párizsi olimpián.

A szintén kiemelt Laver-kupa-szereplés viszont nem jött össze, Nadal visszalépését csütörtökön jelentették be a szervezők, akik azóta már a spanyol helyettesét is megnevezték Grigor Dimitrov személyében.

Pedig sokan tippelték, hogy a történelem megismétli önmagát: 2022-ben Roger Federer a Laver-kupán, éppen Rafael Nadal oldalán intett búcsút a tenisznek.

Ha Federer nem is szállt volna be, hogy visszaadja a kölcsönt, Nadal a Laver-kupán idén debütáló Alcaraz párjaként vagy akár egyesben is búcsúzhatott volna, s egy esetleges vereségnek is sokkal kisebb lett volna a jelentősége, mint a Davis-kupán lenne.

 

Szaúd-Arábia lehet Rafael Nadal búcsújának helyszíne

A romantikusnál romantikusabb lehetséges forgatókönyvek közé nem fér be, de bizony annak a lehetősége is adott, hogy Rafael Nadal búcsújának helyszíne nem a tenisz hagyományain és a spanyol pályafutásán alapul majd, hanem az anyagiakon.

Nadal már azért is támadásokat kapott a közösségi médiában, hogy az év elején Szaúd-Arábia tenisznagykövete lett, ebbe a pozícióba viszont tökéletesen illene, ha az arab országban tartott gálán tenné le végleg az ütőt, hiába élnék meg ezt pofonként a teniszromantikusok.

Visszavonulásról egyelőre még nincs szó, de Nadal részvételét már bejelentették az október 16–19-i rijádi gála szervezői, s a további névsor is ütős: Novak Djokovics, Carlos Alcaraz, Jannik Sinner, Danyiil Medvegyev, Holger Rune.

Ideális társaság a búcsúhoz?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.