Djokovics vállalta, amit Marozsán és Fucsovics nem

Papíron egyértelmű esélyesként várja a magyar Davis-kupa-válogatott az Egyiptom elleni osztályozós párharcot, a világranglista alapján még úgy is a magyar csapat az erősebb, hogy két legjobb játékosunk, Marozsán Fábián és Fucsovics Márton ezúttal nem lép pályára. Mindkettejük döntése érthető, ugyanakkor figyelemre méltó, hogy Novak Djokovics vagy éppen Casper Ruud hazája rendelkezésére áll az osztályozós párharcban.

2024. 09. 13. 5:25
Marozsán Fábián sem Fucsovics Márton nem játszik a magyar Davis-kupa
Ezúttal sem Marozsán Fábián, sem Fucsovics Márton nem játszik a magyar Davis-kupa-válogatottban Fotó: MTI/Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a különös helyzet állt elő, hogy a héten több top 10-es játékos léphet pályára a Davis-kupa osztályozós párharcaiban, mint az elitnek számító világdöntő csoportkörében. Utóbbiban csak a spanyol Carlos Alcaraz vállalta a szereplést, a legjobbak között maradásért viszont a nevezések alapján Novak Djokovics és Casper Ruud is képviselheti hazáját. A magyar Davis-kupa-válogatott top 10-es játékossal nem is számolhatott, de Egyiptom ellen a két top 100-as teniszezőjét is nélkülözi: sem Marozsán Fábián, sem Fucsovics Márton nem vállalta a szereplést.

Novak Djokovics tenisz Davis-kupa olimpia Szerbia Fucsovics Marozsán
Novak Djokovics az olimpia után a Davis-kupa osztályozóján is képviseli Szerbiát (Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki)

A 2021-es világdöntős szereplés óta a magyar Davis-kupa-válogatott rendre ugyanazt az utat járta be: februári vereség, szeptemberi győzelem. A papírforma azt sugallja, hogy ez a sorozat folytatódik, még úgy is, hogy Marozsán és Fucsovics nem játszik, Egyiptom pedig beveti a legkomolyabb fegyverét.

Mit érhet el Marozsán és Fucsovics nélkül a magyar Davis-kupa-válogatott?

Nem a többszörös Grand Slam-torna-induló Mohamed Szafvatra gondolunk, aki jelenlegi 415. helyével is a legmagasabban rangsorolt egyiptomi férfi teniszező, hanem a hőségre. A szerdai, kairói edzésről a Magyar Teniszszövetség is beszámolt közösségimédia-felületén, harminckilenc fokos hőségben készült a magyar csapat, s hasonló idő jelenthet kihívást a pénteki és szombati játéknapokon is.

A Davis-kupa sajátosságait figyelembe véve egyáltalán nem számít szokatlan döntésnek, hogy a versenynaptárba mind időben, mind földrajzilag, mind a salakos borítás miatt nehezen illeszthető, a körülmények miatt fizikailag várhatóan nagyon megterhelő párharcot Marozsán és az idén a csuklójával sokat bajlódó Fucsovics sem vállalta. Marozsán a párharc alatt már Kínába utazik, a jövő heti hangcsoui ATP-tornán az előzetes nevezések alapján kiemelt lesz, a távol-keleti szezon csúcspontját jelentő sanghaji mestertornán pedig tavalyi kiváló szereplése után sok ranglistapontot kell védenie.

A magyar csapatot Egyiptomban Piros Zsombor (222. a világranglistán), az idén Australian Open-főtáblás Valkusz Máté (402.), Fajta Péter (604.) és Madarász Gergely (809.) alkotja, az egyiptomiak közül Szafvat mellett vélhetően Amr Elszajed (643.) játszik egyest, a további három játékos (Karim-Mohamed Maamun, Michael Basszem Szobi, Faresz Zakaria) Madarász mögött áll a rangsorban.

– Nem lesz könnyű, de győzni megyünk Kairóba – mondta a csapat kijelölésekor Nagy Zoltán, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Megnyugtatóbb lett volna, ha Marozsán Fábiánra és Fucsovics Mártonra is számíthatok, vagy legalább az egyikük velünk tart, de ezen az összecsapáson nem vállalták a szereplést. Bízom a fiúkban, Piros Zsombor és Valkusz Máté már többször bizonyított a Davis-kupában, igazi specialistái ennek a csapatversenynek.

Piros Zsombor nincs jó formában, öt meccses vereségszériával érkezett a válogatotthoz, a legutóbbi veresége alkalmával ki is ütközött a frusztrációja a pályán. A sérülékeny Valkusz a számára a csúcsot jelentő Australian Open óta alig tudott játszani, viszont augusztus végén, a portói challenger-versenyen végre újra tudott két meccset nyerni.

Az Egyiptom–Magyarország párharcban pénteken, magyar idő szerint 10.00-tól két egyest rendeznek, szombaton 9.00-tól a páros, majd újabb két egyes szerepel a programban. A győztes jövő februárban a 2025-ös világdöntőbe jutásért vívhat párharcot.

Djokovics és Cicipasz mégsem játszik egymás ellen

A héten további tizenegy osztályozós párharc zajlik a Davis-kupában. A legrangosabbnak a Szerbia–Görögország összecsapás tűnt, ám Sztefanosz Cicipasz sérülésre hivatkozva néhány napja lemondta a játékot, így a szerbek a rendelkezésre álló olimpiai bajnok, Novak Djokovics nélkül is toronymagas favoritnak számítanának.

A szintén top 10-es Casper Ruud tudására nagyobb szüksége lehet Norvégiának az idén két Grand Slam-tornán is a nyolcaddöntőig jutott Nuno Borges vezette, a norvégokénál mélyebb kerettel rendelkező Portugália ellen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.