A magyar válogatott vezére botrányba keveredett Ausztriában

Miközben a teniszrajongók többsége elsősorban a végjátékához közeledő US Open eseményeire figyelnek, ezen a héten is rendeznek több challenger-versenyt világszerte. Az ausztriai Tullnban negyedik kiemeltként vélhetően jó szereplést várt magától Piros Zsombor, de a magyar teniszező már az első fordulóban vereséget szenvedett a szerb származású, de már német színekben versenyző Marko Topo ellen. A mérkőzés különösen a botrányos lezárása miatt kapott nagy figyelmet. Mivel Marozsán Fábián és Fucsovics Márton nem vállalta a szereplést, jövő héten, az Egyiptom elleni, idegenbeli Davis-kupa-párharcban Piros Zsombor lesz a magyar válogatott vezére.

2024. 09. 05. 10:32
Tatabánya 20240202 Tenisz Davis KUPA Magyarország - Németország
Fotó: Árvai Károly - Nemzeti Sport  Füle Mátyás  Valkusz Máté  Piros Zsombor  Fucsovics Márton   Marozsán Fábián  Nagy Zoltán
Fucsovics Márton és Marozsán Fábián távollétében Egyiptomban Piros Zsombor (balról a harmadik) lesz a magyar válogatott vezére Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piros Zsombor nincs élete formájában. A korábbi junior Australian Open-győztes magyar teniszező tavaly még Marozsán Fábiánnal együtt kopogtatott a top 100 ajtaján. Ám amíg Marozsán azóta stabil tagjává vált a bő értelemben vett elit körnek, Piros Zsombor idén júliusban a legjobb 200 közül is kiszorult. Mivel sem Marozsán Fábián, sem Fucsovics Márton nem vállalta a szereplést, jövő héten Piros Zsombor lesz a magyar Davis-kupa-válogatott vezére Egyiptomban, ám a párharc előtti tornája sem lesz jó emlék, az ausztriai Tullnban már az első fordulóban kikapott a selejtezőből érkezett Marko Topo ellen.

Székesfehérvár 20240315 Tenisz 2024 ATP Challenger torna Kiskút Open Fotó Koncz Márton Nemzeti Sport Piros Zsombor tenisz Marko Topo Tolln Davis-kupa magyar válogatott
Bár nincs élete formájában, Piros Zsombor kulcsszereplő lesz a magyar válogatott következő Davis-kupa párharcában (Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton)

Piros Zsombor a váratlan eredménnyel immár ötmeccses vereségszériánál tart, így érthető, hogy ideges volt a pályán. A magyar teniszező a második szettben folyamatosan, jól hallhatóan és olykor nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket használva bosszankodott az elveszített labdamenetek után.

Mi történt Piros Zsombor meccsén?

A játszmát végül szoros tie breakben veszítette el Piros, aki a meccslabda után a földhöz is vágta az ütőjét, majd a hálóhoz fordult, hogy a szokásoknak megfelelően kezet nyújtson ellenfelének.

A kézfogás azonban elmaradt: a szerb születésű, de 2022 óta német színekben teniszező Topo ordítozni kezdett a magyar játékossal. A szavai alapján a húszéves teniszező úgy értelmezte Piros folyamatos panaszkodását, hogy az ellene irányult. Az eset annyira felkeltette a hardcore teniszrajongók figyelmét, hogy „az év kézfogása címmel” videó is készült, amely összefoglalta a furcsa lezárás hátterét.

Mi a tét a magyar válogatott számára?

Piros Zsombor következő feladata jövő héten az Egyiptom elleni Davis-kupa-párharc lesz. Piros az elmúlt években többször bizonyította, hogy a Davis-kupa a legjobbat hozza ki belőle, többek között a korábbi US Open-bajnok Marin Cilic ellen is nyert már a magyar válogatott színeiben.

Ezúttal hasonló bravúrra nem lesz szükség tőle, Egyiptom legmagasabban rangsorolt játékosa, Mohamed Szafvat is csak a 382. helyen áll a világranglistán. Ellenben Marozsán Fábián és Fucsovics Márton távollétében most Piros Zsombornak kell a vezérszerepet betöltenie a magyar válogatottban.

A szeptember 13–14-i Egyiptom–Magyarország párharc győztese jövő februárban a világdöntős szereplésért játszhat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.