Djokovics olimpiai álma tovább él, megnyerte a Nadal elleni rangadót

Az érmek csak a hét végén találnak gazdára az olimpiai tenisztornán, de hétfőn mégis egy második fordulós mérkőzés volt a versenynap egyik csúcspontja, ugyanis a sportág történetének két legeredményesebb férfi játékosa, Novak Djokovics és Rafael Nadal csapott össze. Másfél szettig Djokovics hengerelt, Nadal a második játszmában 0:4-ről kiegyenlített, de a döntő szettet nem tudta kiharcolni, a szerb jutott be a nyolcaddöntőbe.

2024. 07. 29. 15:34
Novak Djokovics tenisz Davis-kupa olimpia Szerbia Fucsovics Marozsán
Novak Djokovics a vártnál simább sikert aratott Rafael Nadal ellen Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics huszonnégy Grand Slam-győzelemmel első az örökrangsorban, Rafael Nadal huszonkettővel második. Djokovics harminchét, Nadal harmincnyolc éves, a párizsi olimpia tenisztornájának második fordulójában talán utoljára, de az bizonyos, hogy összesen hatvanadik alkalommal léptek pályára egymás ellen.

Párizs, 2024. július 29.
A szerb Novak Djokovic (b) és a spanyol Rafael Nadal a 2024-es párizsi nyári olimpia 2024 tenisz 
 bajnoksága férfi egyesének második fordulójában játszott mérkõzésük elõtt a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. július 29-én.
Novak Djokovics és Rafael Nadal a hatvanadik egymás elleni meccsük előtt (Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

Nadal és Djokovics párharca éppen Párizsban kezdődött, 2006-ban, amikor a spanyol idei olimpiai párostársa, Carlos Alcaraz hároméves volt. A Roland Garros teniszközpont, ahol az olimpiát is rendezik, Nadal legsikeresebb helyszíne, tizennégyszer nyerte meg az itteni Grand Slam-tornát, s ebből nyolcszor úgy, hogy Novak Djokovics ellen is nyert a verseny során, háromszor a döntőben. Djokovics korábban kétszer nyert a párizsi salakon a spanyol klasszis ellen, az összmérleg viszont 30-29 volt a szerb javára.

Az olimpián Djokovics könnyed győzelemmel kezdett az ausztrál Matthew Ebden ellen (6:0, 6:1), Nadal sokkal jobban megizzadt Fucsovics Márton ellen (6:1, 4:6, 6:4), s már egy párosban aratott sikeren is túl volt a Djokovics elleni rangadó előtt.

A teniszprogram délben kezdődött a női világelső, Iga Swiatek 6:1, 6:1-re elintézte a francia Diane Parryt. Aki elég korán érkezett ki a centerpályára, az előtte láthatta Djokovics bemelegítését is.

Djokovics és Nadal egymás ellen az olimpián

Már az első játékban óriási „Rafa! Rafa!” skandálás jelezte, hogy kinek szurkolnak többen a stadionban. A szerb szurkolók a nagy hangzavar elülte után próbáltak válaszolni. A két klasszis azonnal belehúzott, látványos labdamenetekkel szórakoztatták a közönséget.

A játékosok közül Djokovics lehetett elégedettebb a kezdéssel, az első fogadójátékát megnyerte. Sőt, Nadal hárított bréklabdái ellenére a másodikat is, s 5:0-ra ellépett.

Nadal hozta a becsületjátékot, így megőrizte makulátlan mérlegét: a korábbi ötvenkilenc meccs alatt sem volt egyetlen olyan játszma sem, amelyben a spanyol ne nyert volna legalább egy játékot Djokovics ellen. (Fordított esetre kétszer volt példa.)

A 6:1-re megnyert első szett után Djokovics azonnal ismét nyomás alá helyezte Nadal adogatójátékát, s újra brékelte a spanyolt.

Hiába jöttek a szenzációs ütések Nadaltól is, Djokovicsnak rendre volt hasonló színvonalú válasza. A szerb az adogatójátékaiban szinte érinthetetlen volt, Nadal tanácstalannak és eszköztelennek tűnt, egy-egy játék összekapargatása is nehézséget okozott neki. Amikor sikerrel járt, mindig óriási üdvrivalgással fogadta a közönség, még akkor is, amikor Djokovics kettős hibát ütött Nadal első bréklabdájánál, ezzel 4:2-re jött fel a spanyol a második játszmában.

S hirtelen szorossá vált a mérkőzés! Nadal hozta az adogatását, majd egészen hihetetlen labdamenettel újra brékelt, s máris 4:4 állt az eredményjelzőn.

Djokovics azonban egy mesés ejtéssel újra brékelt, 6:1, 6:4-re legyőzte karrierje legnagyobb riválisát, és bejutott a nyolcaddöntőbe.

Djokovics olimpiai álma tovább él

Rafael Nadal már egyesben és párosban is nyert olimpiát, Novak Djokovics pályafutásából viszont még hiányzik az ötkarikás döntő. A szerb 2008-ban, 2012-ben és 2021-ben is az elődöntőben kapott ki a későbbi győztestől (sorrendben Nadal, Andy Murray, Alexander Zverev), s korábbi edzője, Goran Ivanisevic szerint úgy érzi, tartozik azzal, hogy megszerezze az olimpiai aranyérmet is.

Ha Djokovics nyerné a párizsi olimpiát, ő lenne a második férfiteniszező az amerikai Andre Agassi után, aki teljesíti a karrier Szuper Slamet, azaz legalább egy végső sikere lesz a négy Grand Slam-tornáról, az év végi világbajnokságról és az ötkarikás játékokról is.

A szerb egy lépéssel közelebb került ehhez, de még négy találkozót kellene nyernie az aranyhoz. A következő fordulóban az olasz Matteo Arnaldi vagy a német Dominik Köpfer lesz Djokovics ellenfele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.