Nemes bosszút vett a franciákon a magyar válogatott kapusa

A magyar női kézilabda-válogatott tizennégy év után győzte le ismét Franciaországot. A Toulonban játszott felkészülési mérkőzésen Golovin Vlagyimir csapata 30-27-re verte meg a világbajnok, olimpiai ezüstérmes hazaiakat. Érdekesség, hogy a magyar válogatottnak éppen két franciaországi légiósa, az egyaránt Metzben szereplő Szemerey Zsófi és Vámos Petra volt a két legjobbja.

2024. 10. 24. 23:33
Szemerey Zsófi
Szemerey Zsófi bravúrok egész sorát mutatta be. Forrás: MKSZ
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két csapat legutóbb a párizsi olimpia nyitómérkőzésén játszott egymással, akkor a mieink eleinte vezettek, később is jól tartották magukat és csak három góllal, 31-28-ra kaptak ki. A franciák a 2010-es Európa-bajnokság lillehammeri csoportmérkőzése, tehát immár 14 éve mindannyiszor legyőzték a magyar válogatottat, de mivel inkább csak az elmúlt két évtizedben zárkóztak fel a világelithez, az egymás elleni mérleg még így is jelentős magyar fölényt mutat: 31 győzelem, 2 döntetlen és 22 vereség.

A magyar csapat négy stabil embere nélkül utazott el Franciaországba: Győri-Lukács Viktória, Klujber Katrin és Janurik Kinga pihenőt kapott, Böde-Bíró Blanka pedig kisebb sérülés miatt maradt otthon.

A magyar válogatott elsősorban Szemerey Zsófi bravúrjainak köszönhetően már a meccs elején elhúzott, 5-2-re, majd 8-4-re, sőt már hat góllal, 15-9-re is vezetett, szünetre 15-12-re feljöttek a franciák.

A fordulást követően gyorsan már csak egy gól volt (14-15), de aztán Szemerey ismét tett róla, hogy nőjön a különbség. 26-22-es magyar vezetésről kezdődött az utolsó tíz perc, s noha átmenetileg feljöttek egy gólra a franciák (27-28), de Szemerey kivédte a csapattársa, Bouktit hetesét, az ellentámadásból egy harmadik metzi, Vámos Petra gólt lőtt, majd Simon Petra állította be a végeredményt (27-30).

Érdekesség, hogy éppen a két metzi légiós, Szemerey és hatgólos Vámos volt a magyar válogatott két legjobbja, ráadásul Szemerey bizonyított a franciáknak, hiszen a Metzben kevés lehetőséget kap. Illik még megemlíteni a debreceni jobbszélsőt, Grosch Vivient, aki két góllal debütált a magyar válogatottban.

– Óriási öröm van bennem. Az igazat megvallva szerintem az elmúlt öt hétben nem játszottam ennyit, mint most. Nagyon örülök, hogy sikerült megmutatnom, ráadásul pont ebben az országban, ahol jelenleg nem kapok annyi lehetőséget. Remélem, ez egy jó válasz volt, köszönöm a lányoknak, mert nagyon sok pozitívumot kaptam tőlük és nagyon biztattak – lelkendezett érthetően Szemerey Zsófi a találkozó után.

Szombaton ismét megmérkőzik a két csapat, annak a találkozónak a Párizshoz közeli Tremblay-en-France lesz a helyszíne.

Franciaország–Magyarország 27-30 (12-15), magyar gólszerzők: Vámos 6, Faluvégi 5, Kuczora, Márton 4-4, Simon 3, Papp, Juhász, Grosch 2-2, Füzi-Tóvizi, Kácsor 1-1.

A két csapat olimpiai mérkőzésének összefoglalója:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.