Federer Djokovics kedvéért elröpült Sanghajba, de elmaradt a ceremónia

Még Roger Federer is elutazott Kínába, hogy személyesen legyen jelen a nagy eseményen, de még várni kell a sporttörténelmi pillanatra, Novak Djokovics nem szerezte meg a századik ATP-tornagyőzelmét. A sanghaji tenisztorna döntőjében Jannik Sinner 7:6, 6:4-re legyőzte Novak Djokovicsot, megerősítette vezető helyét a világranglistán és esélyesként várja novemberben az ATP-világbajnokságot.

2024. 10. 13. 13:06
Novak Djokovics, Jannik Sinner
Novak Djokovics sportszerűen elismerte, hogy a sanghaji döntőben Jannik Sinner jobb volt nála Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első szett inkább Djokovicsnak állt. Kiválóan adogatott, tenyeressel és fonákkal is roppant precízen ütötte az egyenes nyerőket. Jellemző, hogy a negyedik, ötödik és hatodik adógatójátékát is semmire hozta. 5:4-nél fogadóként 0-30-ra állt, de Sinner visszakapaszkodott. A rövidítésben aztán fordult a kocka. A szerb rögtön elvesztette az első szerváját, Sinner elhúzott 4-0-ra, ahonnan már nem volt visszaút, az olasz 7-4-re megnyerte a tie-breaket és így 7:6-ra az első játszmát.

A második szettben Sinner 2:1-nél elvette Djokovics adogatását és ezzel a brékkel kényelmesen begyalogolt a célba: 6:3-ra hozta a második felvonást, megnyerte a meccset, egyúttal kettejük örökmérlegét 4-4-re egyenlítette ki.

Federer és Alcaraz egymás mellett a lelátón

Jannik Sinner lett tehát Sanghaj mestere, a torna mégis Novak Djokovicsról szólt. Minden idők legjobbja a US Open után először indult ismét hivatalos versenyen, azzal a céllal, hogy megszerezze pályafutása századik tornagyőzelmét.

Ebből az apropóból még Roger Federer is elutazott Kínába. Már a finálé előtt összefutott Djokoviccsal, majd a helyszínen nézte végig a mérkőzést Carlos Alcaraz és Juan Carlos Ferrero társaságában. Djokovics „századossá” avatása helyett, amiben a hírek szerint ő maga is szerepet vállalt volna, Federer azt láthatta a lelátóról, hogy a 24-szeres Grand Slam-tornabajnok szerb is egyre nehezebben veszi fel a versenyt Sinnerrel, akinél erősebben és pontosabb senki sem üti napjainkban a labdát. 

Roger Federer, Carlos Alcaraz, Sanghaj, tenisz
Roger Federer és Carlos Alcaraz csúcsteniszt láthatott (Fotó: AFP)

Vajon miért szeretik a kínaiak Djokovicsot?

Djokovics korábban négyszer is nyert Sanghajban, s Kína azért is különleges hely számára, mert talán ez az egyetlen helyszín a tenisz világában, ahol a közönség neki szurkol. A kínaik kedvében járva Djokovics először kínaiul köszönte meg a biztatást, majd angolul így folytatta:

– Szeretném megköszönni a kínai szurkolók támogatását, mindennap hatalmas szeretet és tisztelet övezett. Öröm, hogy öt év után ismét itt lehetek. Gratulálok Janniknak, túl gyors, túl erős, túl jó volt ma este... Gratulálok Sinner stábjának is, amelyben sok ismerőst köszönthetek.

Djokovics persze nem mulasztotta el, hogy köszöntse Federert és Alcarazt:

Örülök, hogy itt vagy, Roger, még nem szoktam hozzá, hogy a lelátón lássalak. Izgultam is, hogy ne okozzak csalódást. Az is megtisztelő, Carlos, hogy te is helyszínen nézted meg a döntőt.

Jannik Sinner, Sanghaj
Jannik Sinner világelsőként készül a vb-re (Fotó: AFP)

Sinner szeretne még játszani Djokoviccsal

Jannik Sinner viszonozta a gratulációt és a következő szavakkal fordult Djokovicshoz.

– Gratulálok, Novak! Vigyázz az egészségedre, hogy a következő idényben is minél többször láthassunk a pályán – mondta Sinner, hozzátéve, Djokovics az egyik legkeményebb rivális, ki kell használni azt a kevés lehetőséget, ami adódik ellene.

A teniszidény a végéhez közeledik, egy igazán nagy verseny lesz még ebben az évben: novemberben szokás szerint az ATP-világbajnokság. Djokovics a címvédő, de a doppingügyén túljutva Sinner és Alcaraz a vb két favoritja. Idén mindketten két GS-tornát nyertek, a vb-n újabb presztízsmeccset vívhatnak.

A sanghaji döntő összefoglalója:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.