A forradalmár végül elérte a célját

A korábbi vezetőség egyik leghangosabb kritikusa, az egykori Davis-kupa játékos, Markovits László hétfő óta a Magyar Teniszszövetség alelnökeként tevékenykedik. A tapasztalt sportvezető állítja, a hatóságoknak kell kideríteniük, kik a felelősek a szövetség költségvetésében felhalmozódott 3,5 milliárd forintos ­hiányért. Markovits úgy véli, a jövőben nem fordulhat elő az, ami egykor Fucsovics Mártonnal, akivel támogatói szerződést kötött a szövetség. A profi teniszezőkkel, mint például a Davis-kupa csapat tagjai­val, más jellegű megállapodásra van szükség.

2020. 07. 29. 7:18
null
A Lázár János (jobbra) és Markovits László vezette magyar tenisz szövetség elnöksége bizonytalan a rangos kupa időpontját illetően Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon bízom a megválasztott személyekben, talán kijelenthetem, hogy minden idők egyik legerősebb teniszelnöksége állt össze a napokban. Mindenekelőtt átlátható viszonyokat szeretnénk teremteni, a hétfői közgyűlés után rögtön megtartottuk az alakuló elnökségi ülést, amelyen hivatalos határozatokkal kezdtük meg a jogi, pénzügyi és sportszakmai átadás-átvételt. Mindez elengedhetetlen az érdemi munka elkezdéséhez, de a következő hetek már az új szakmai struktúra kidolgozásáról is szólnak.

Augusztus 11-én lesz a következő elnökségi ülésünk, amelyet még további négy követ 2020-ban, minden hónap első keddjén. Természetesen, ha szükséges, akkor ezenkívül még rendkívüli ülések is lehetnek. Én az első időszakban biztosan nagyon operatív leszek, de amint feláll az új elnökség által elfogadott végleges szakmai struktúra és személyi összetétel, a felelősségem ugyan nem, de a mindennapi aktivitásom csökkenni fog – mondta érdeklődésünkre a hétfőn a teniszszövetség alelnökének megválasztott Markovits László.

S hogy melyek az új elnökség legfontosabb szakmai céljai? A klubok, a szakemberek, az utánpótlás-versenyzők és a vidéki tenisz felkarolása. Markovits hangsúlyozta, a forráselosztásnál nem a lobbitevékenység lesz meghatározó, hanem világos szempontrendszeren belül lesz egyértelmű, ki mire számíthat a teljesítménye alapján.

Számít Markovits (balra) tapasztalatára az új elnök, Lázár János
Fotó: Mirkó István

A korábbi vezetőség kérlelhetetlen kritikusa, a Tiszta Tenisz mozgalom meghatározó egyénisége a Szűcs Lajos irányította elnökség szerinte átláthatatlan működésére hívta fel a figyelmet. Markovits szerint a 3,5 milliárd forintos költségvetési hiány sokkoló, hiszen hajszálra van a szövetség a felszámolástól. A hiány okaira nem kívánt kitérni, ezt korábban megtette a Tiszta Tenisz nevében, de határozottan leszögezte, hogy a hatóságoknak kell kideríteniük, mi vezetett a csődközeli állapothoz.

Az új vezetőség egyelőre a sötétben tapogatózik, hiszen csak az átadás-átvétel lezárultával lesz világos, milyen hatályos szerződéseket kötött a korábbi vezetés. Markovits egyértelmű irányt szabott: nem fordulhat elő az, ami korábban a pályafutása felfelé ívelő szakasza előtt Fucsovics Mártonnal történt: támogató szerződést csak utánpótláskorú játékosokkal köt a szövetség a jövőben, a profi játékosokkal profi megállapodásra van szükség. – Olyanokra, amelyek objektíven lefektetik mindkét fél kötelezettségeit, és a sportolók aktuális világranglista-helyezésével is számolnak – fogalmazott a sportvezető.

A hétfőn megválasztott új elnök, Lázár János egyértelművé tette, hogy számít a korábbi játékosok tapasztalatára, s ezt Markovits László is megerősítette. Kapros Anikó, Szávay Ágnes, Sávolt Attila és az egykor a Tiszta Tenisz szakmai elnökjelöltjeként aposztrofált Bardóczky Kornél is közelebbi (munka)kapcsolatba kerülhet a szövetséggel. Elképzelhető, hogy lesznek tisztségek, amelyekre a direkt kinevezés helyett pályázatot írnak ki. A Magyar Nemzet értesülését, amely szerint a főtitkár pozíciója is ilyen lehet a jövőben, az alelnök nem kívánta kommentálni.

Markovits jelezte, továbbra is megtartja a főállását, a Vasas SC elnökeként tevékenykedik a jövőben, a szakmai alelnöki tisztséget társadalmi munkában vállalta el. Tervei szerint ez a jövőben sem változik, ha a következő tisztújításon, amely legkésőbb 2021. május ­31-ig esedékes, ötödszörre is megkapja a felhatalmazást az angyalföldi klub küldöttgyűlésén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.