Bolgár ellenféllel kezd a Fradi a BL selejtezőben

A bolgár Ludogorec Razgrad együttesével találkozik a Ferencváros a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában.

Forrás: MTI2019. 06. 18. 14:59
DIBUSZ Dnes
Ez a vereség már nem osztott, nem szorzott, a Fradisták joggal ünnepelhették történetük 30. futballbajnoki címét Fotó: Czagány Balázs Forrás: MTI/Czagány Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyoni székházában kedden tartották meg a sorsolást, amely során a zöld-fehér klub nem volt kiemelt.

Az 1. csoportban utolsóként húzták ki a Ferencvárost, amely a kiemeltek közül elkerülte a kazah Asztanát, a szerb Crvena zvezdát, az észak-macedón Shkëndiját és a svéd AIK-t.

A Ferencváros a bolgár bajnok ellen otthon kezdi a párharcot, az első felvonást július 9-én vagy 10-én, a visszavágót egy héttel később rendezik.

„Jól ismerem a Ludogorecet, mert a Dinamo Kijev vezetőedzőjeként több felkészülési mérkőzést játszottunk ellene. Ismerem az ellenfél játékstílusát, amelyet sok brazil játékosa határoz meg. Az a feladatunk, hogy a játékosokkal is megismertessük a riválist, de elsősorban arra kell összpontosítanunk, hogy a saját játékunkat fejlesszük” – mondta a klub honlapján Szerhij Rebrov vezetőedző, aki elárulta, nem követte a sorsolást, mert tekintve, hogy bajnokcsapatokkal kell megküzdeniük, biztos volt abban, hogy erős ellenfelet kapnak.

„Ez egy sorsolás, ami nem arról szól, hogy kit szeretnénk megkapni, és kit nem. Ezzel kár foglalkozni, meg kell oldani a feladatot. Nem szeretnék állást foglalni az esélyekkel kapcsolatban, hiszen nyilvánvalóan úgy gondolom, tovább kell jutnunk. Kétségtelen tény, hogy a Ludogorec erős csapat, amely nagy nemzetközi tapasztalattal is rendelkezik” – jelentette ki Orosz Pál, az FTC Zrt. elnökvezérigazgatója, aki Nyonban képviselte a zöld-fehéreket.

A párharc vesztese az Európa-liga selejtezőjének második fordulójában folytathatja nemzetközi kupaszereplését.

A Ludogorec Razgrad nyolcszoros bolgár bajnok, 2012 óta megszakítás nélkül aranyérmes. Az együttes a BL 2014/15-ös kiírásában csoportkörös volt, ott 4 pontot szerzett és a Real Madrid, a Basel, valamint a Liverpool mögött negyedik, utolsó lett a B jelű négyesben. A 2016/17-es idényben szintén BL-csoportkörös volt, akkor 3 döntetlennel három pontot szerzett, és a harmadik helyen végzett az Arsenal és a Paris Saint-Germain mögött, a Basel előtt.

A Ludogorec Razgrad az elmúlt két kiírásban az Európa-liga csoportkörében szerepelt.

Tavaly a Vidi – amely azóta már MOL Fehérvár FC – a BL-selejtező második fordulójában búcsúztatta a bolgár gárdát: az idegenbeli 0-0-s döntetlent követően a felcsúti visszavágón 1-0-ra legyőzte riválisát.

A főtáblás részvételért a Ferencvárosnak négy ellenfelet kell búcsúztatnia.

Montenegrói, albán és litván ellenfelet kaptak a magyarok az EL-selejtezőben

A székesfehérváriak az FK Zeta, a hajdúságiak az FK Kukësi, a fővárosiak pedig az FK Zalgiris Vilnius csapatával találkoznak.

A párharcok első mérkőzéseit július 11-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik. A DVSC és a Honvéd hazai pályán, a MOL Fehérvár FC pedig idegenben kezd, ez azonban még változhat, az európai szövetség (UEFA) tájékoztatása szerint ugyanis a sorsolás eredménye csak az időpontok és a helyszínek egyeztetését követően, csütörtök délután válik hivatalossá.

Az viszont már biztos, hogy a kispestiek a Vasas új létesítményében, az Illovszky Stadionban fogadják a litvánokat. A Bozsik Stadion építése alatt a Honvéd az Új Hidegkuti Nándor Stadionban szokott pályára lépni pályaválasztóként, és így lesz ez a következő szezonban is, csakhogy az MTK pályája ad otthont a Maccabi Játékoknak, amely július 29-től augusztus 7-ig tart, és az előkészületek miatt már korábban sem használható a létesítmény. Emiatt a Honvéd a selejtező első fordulójában és továbbjutás esetén a második körben is Angyalföldön fogadja ellenfelét.

Golubovci város csapata, az 1927-ben alapított FK Zeta a montenegrói bajnokság 2006-os indulása óta az élvonalban szerepel, az előző idényben bronzérmes volt, hazája kupasorozatában pedig a negyeddöntőig jutott. Eddigi legnagyobb sikere a 2007-es bajnoki cím, az Európa-liga selejtezőjében pedig 2012-ben egészen az utolsó körig, a rájátszásig jutott. Hazai meccseit a fővárosban, Podgoricában játssza a csapat.

Az albán Kukësi a legutóbbi hét idényt dobogón zárta a bajnokságban, amelyet 2017-ben megnyert, idén tavasszal pedig második lett. A kupában 2016-ban és idén is aranyérmes volt. Az El-selejtezőben öt évvel ezelőtt szintén eljutott a rájátszásig, ahogyan a litván Zalgiris Vilnius is.

A litván együttes szintén címvédő hazája kupasorozatában, a bajnokságban legutóbb második lett, és a jelenlegi idényben is a második helyen áll. Fennállása során hét bajnoki címet és 12 kupagyőzelmet ért el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.