Démare verhetetlen, Valter Attiláért megőrültek a Girón + videó

Szerdán a francia Arnaud Démare (FDJ) negyedik szakaszgyőzelmét aratta a Giro d'Italián, Valter Attila (CCC) ezúttal a 60. helyen ért célba, az összetettben pedig maradt a 22. helyen.

2020. 10. 14. 17:14
null
Arnaud Démare ezt is megnyerte, Peter Sagan (jobbda) negyedszer lett második Fotó: LaPresse Forrás: Facebook/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még kedden a Giro d'Italia aznapi penzumát pályafutása legnehezebb szakaszának nevezte, de így is a 32. helyen ért célba, az összetettben pedig feljött a 22. helyre. Tette mindezt pályafutása első háromhetes körversenyén, amikor még 144-en voltak versenyben az eredetileg 176 fős mezőnyből. A CCC csapat 22 éves magyar kerékpárosa ráadásul a nap elején Chietiben egy városi kaptatón a teljes mezőny előtt taposta a pedált, s kering az interneten egy videó, amelyen egy helyi szurkoló már teljesen berekedve kiabálja, hogy „Attila, Attila, bravissimo!” Mást mi sem mondhatunk, tényleg nagyszerű, amit látunk tőle, mi több, a nap végén a fehér trikóért (maglia bianca) folyó versenyben bekerült az első tízbe, a tizedik helyen állt a 25 éven aluliak között.

Az említett videó a Facebookon az ES Bringa oldalán itt tekinthető meg, Valter Attila a 68-as narancssárga CCC-mezben:

Szerdán a Porto Sant'Elpidio és Rimini közötti 182 kilométeres szakasz jóval könnyebb volt az előző napinál, mindössze egyetlen kategorizált emelkedőt tartogatott, Riminibe befutni az Adriai-tenger partján pedig még ősszel is kellemes lehet. Ám addig azért el kellett jutni, és ez sem ment bonyodalom nélkül. Harminckét kilométerrel a vége előtt az egyik legjobb sprintert, az olasz Elia Vivianit – akinek a Tour de France-ról, a Giróról és a Vueltáról is van szakaszgyőzelme, nem mellesleg olimpiai aranyérmes – egy körforgalomban elütötte a mezőnybe beszorult egyik kísérőmotoros, a motorja ráadásul rádőlt a a Cofidis peches versenyzőjére. Vivianinak bizony elég nehezére esett feltápászkodnia, majd visszaszállnia a nyeregbe, és később az orvosi kocsiból már menet közben jegelték a lábát.

A nap során volt egy kisebb szökevénycsoport, ebből a belga Sander Armée (Lotto–Soudal) maradt egyedül az élen, de 6,4 kilométerrel a vége előtt őt is utolérte a mezőny. Sprintbefutó döntött, és ebben az idei Girón a francia Arnaud Démare (FDJ) verhetetlen, már a negyedik szakaszgyőzelmét aratta. A kedden 130 kilométeres szökésből győztes szlovák Peter Sagan (Bora–Hansgrohe), aki alapvetően sprinter, negyedszer lett második. S azt még mindenképpen emeljük ki a krónikából, hogy Viviani tizedik lett, nem kis bravúr tőle ezen a napon.

Arnaud Démare ezt is megnyerte, Peter Sagan (jobbra) negyedszer lett második
Fotó: Facebook/Giro d'Italia

A szakaszon az összetettben vezető portugál João Almedia (Deceuninck–Quick-Step) a győztessel azonos idővel a 22. helyen ért célba, így megtartotta az éllovast megillető rózsaszín trikót (maglia rosa). Valter Attila ezúttal a 60. helyen zárta a szakaszt, mégpedig 29 másodperc hátránnyal, az összetettben maradt a 22. helyen. A 25 éven aluliak között továbbra is a 10., a „bravissimo” változatlanul kijár neki.

Giro d'Italia, 11. szakasz, Porto Sant'Elpidio–Rimini, 182 km:

1. Arnaud Démare (francia, FDJ) 4:03:52 óra

2. Peter Sagan (szlovák, BORA–Hansgrohe) azonos idővel

3. Álvaro Hodeg (kolumbiai, Deceuninck–Quick-Step) a. i.

...60. Valter Attila (CCC) 29 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. João Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) 43:41:57 óra

2. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 34 másodperc hátrány

3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain–McLaren) 43 mp h.

4. Domenico Pozzovivo (olasz, NTT) 57 mp h.

5. Vincenzo Nibali (olasz, Trek–Segafredo) 1:01 perc hátrány

...22. Valter 11:55 p h.

Csütörtökön Cesenaticóban és környékén 204 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3497,9 kilométert teker a 103. Giro d'Italián, amíg október 25-én ér célba Milánóban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.