Dibusz Dénes: Közelebb kerültünk a Dinamóhoz

Dibusz Dénesben elevenen élnek a Dinamo Zagreb elleni, egy évvel ezelőtti párharc emlékei, és elismeri, a mögöttünk hagyott idényben a horvátok elleni meccseken volt a legnehezebb dolga. Annak köszönhetően, hogy tapasztalatot szerzett a nemzetközi porondon, a Ferencváros szerinte közelebb került a horvát bajnokhoz, s így reális esélye van a győzelemre szerdán, a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező 3. fordulójában.

2020. 09. 15. 7:30
null
Dibusz Dénes állítja, most van esélyük kiverni a Dinamót Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Milyen emlékeket őriz a Dinamo elleni, egy évvel ezelőtti párharcról?

– Miért is szépíteném, először is természetesen azt, hogy az idegenbeli döntetlen után nagy gólarányú vereséget szenvedtünk, és kiestünk. Tudtuk, hogy a Dinamo nagyon jó csapat, amit a visszavágón bizonyított. El kellett ismernünk, hogy akkor más szintet képviselt és megérdemelten jutott tovább.

– A 2019–20-as idényben mérkőzésről mérkőzésre kiváló teljesítmény nyújtott, megválasztották az idény legjobb kapusának. Talán éppen a Dinamo elleni hazai meccs volt az egyetlen, amikor a bravúrjaival nem tudott segíteni a csapatának. Most újra át kell venni az akkori tanulságokat?

– Kapusként is nehéz párharc volt, a két meccsen összesen huszonnégy kísérlet jött a kapumra; Zágrábban tizenegyszer, itthon ötször-hatszor kellett nagyot védenem, ami az átlagoshoz képest magas szám. Sajnos nem sikerült mindig hárítanom. Itthon volt két olyan lövés, amelybe ugyan beleértem, de a gólt nem sikerült elkerülnöm. Itthon a negyedik zágrábi gól előtt pedig a nagyon erős, szitáló lövésbe rosszul ütöttem bele, ebben a gólban talán benne voltam. Azzal menthetem magam, hogy azon a találaton már semmi sem múlt, addigra eldőlt a továbbjutás. Ezekből az esetekből is tanulni kell, s be kell építeni a tanulságokat a felkészülésbe. Mi másban bízhatnék én is, mint hogy ezúttal fordul a kocka. Ha a Celticet – ráadásul idegenben – le tudtuk győzni, akkor van okunk bizakodni a Dinamo ellen is.

– Mit gondol, egy év alatt hogyan változtak az erőviszonyok a kép csapat között?

– Nem kívánom mélyebben elemezni a játékoskeretek változását, ahogy a zágrábiaknál, nálunk is együtt maradt az alapcsapat, bár nekik az nyilván érzékeny veszteség, hogy Dani Olmo még a télen Lipcsébe igazolt. Fontosabbnak tartom, hogy tavaly a selejtezőkben, majd az Európa-liga csoportkörében játszott hat mérkőzésen mi is komoly tapasztalatra tettünk szert, ebből a szempontból mindenképpen közelebb kerültünk a nemzetközi porondon rutinosabb Dinamóhoz. Meglátjuk, ez mire lesz elég. A csapatból mindenki nagyon várja a meccset, tudjuk, hogy karnyújtásnyira vagyunk az álmunktól, a Bajnokok Ligája főtáblájától. Ha végre tudjuk hajtani a taktikát, meglephetjük a zágrábiakat.

– Dani Olmo már nincs. Kire kell különösen figyelnie?

– Bruno Petkovićra nyilván mindenki emlékszik, nemcsak nálunk, hanem Szlovákiában is, hiszen a szlovákok elleni Eb-selejtezőn is nagyot alakított. Oršić is veszélyes, Majer pedig Olmo helyébe lépett, ő a csapat karmestere. Miként általában azon csapatok sorsát, amelyekhez személyes élmények fűznek, a Dinamo útját is figyelemmel kísértem az elmúlt egy évben. Nem merném azt állítani, hogy gyengült volna, inkább abban bízom, hogy mi erősebbek vagyunk.

állítja, tanult az egy évvel ezelőtti párharcból Fotó: Mirkó István

– Az elmúlt két és fél hétben egyetlen meccset játszottak, a Paks elleni bajnokit. Ezen kellőképpen tudták gyakorolni a Dinamo elleni taktikát?

– Nem megbántva egyetlen magyar csapatot sem, de itthon nem találkozhatunk olyan ellenféllel, mint a Dinamo. Nem is a taktika gyakorlása volt a cél, hanem az, hogy mindenki meccsterhelést kapjon. Ezt jól szolgálta a találkozó, s az is kiderült, hogy a támadóink jó formában vannak.

– Itthon játszanak, de a Groupama Arénában szokatlan módon zárt kapuk mögött. Előny így a hazai pálya?

– A közönségünk természetesen hiányozni fog, de tudjuk, s talán érezzük is majd a szurkolóink támogatását. Ígérem, mindent elkövetünk a Dinamo legyőzése érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.