Érett klasszissá vált az ügyetlen, lusta kislány

Határ Bernadett a magyar női kosárlabda egyik legnagyobb reménysége, de hosszú utat tett meg addig, hogy ma már Európa legjobb centerei közé tartozhat. Messziről indult, saját magát is le kellett győznie, az út közben sokan lemondtak róla, olykor saját maga is, de ma már ott tart, ahol tartania kell.

2021. 02. 06. 8:17
Határ Bernadett
A magyar kosárlabdázó (jobbra) játékával is kimagaslott a mezőnyből az Eb-selejtezőn Fotó: MTI/TASR/TASR/Lukás Grinaj
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját bevallása szerint ügyetlen volt, sokan nem hittek benne a lustasága miatt – Határ Bernadett innen jutott el egy évtized alatt addig, hogy Európa legjobb centerei között tiszteljék. Hosszú utat tett meg idáig az 1994-ben Pásztón született kislány. Tizennégy évig tudomást sem vett a kosárlabdáról, csütörtökön aztán a vállán vitte a magyar a válogatottat: 25 ponttal, 11 lepattanóval és remek védekezéssel járult hozzá a győzelemhez a Szlovákia elleni, sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőn.

A találkozás elkerülhetetlen volt, hiszen a kamaszkorba érkezve már jóval magasabbra nyúlt a kortársainál, és a kosárlabda óhatatlanul megtalálja az ilyen termetű lányokat. Két évig kosarazott Gyöngyösön az iskolai csapatban, és ő maga mondta egy interjúban, hogy roppant ügyetlenül. A Vasas csábította Budapestre a tizenhat esztendős, már akkor kétméteres ifjú hölgyet, aki annyira képzetlen volt, hogy egy évig szinte csak gyógytornára és egyéni képzésre járt, hogy erősödjön és elsajátítsa a sportág alapjait.

A Vasasnál találkozott pályafutása egyik kulcsemberével, Krivacsevics Dragoljubbal. A szerb vezetőedző így emlékezett rá két éve: „Mindig sajnálom, hogy nem készítettem róla videót, amikor elkezdtük a közös munkát. Nehéz eset volt, ezt ő is tudja, sokat kellett dolgozni, szinte a nulláról, de megérte a kemény munka.” Krivacsevics Dragoljub akkor sem engedte meg, hogy feladja, amikor mások azt mondták, legfeljebb árufeltöltő lehet ezzel a magassággal, ami a kedvét szegte, és legszívesebben hagyta volna a csudába a kosárlabdát.

Egy angyalföldi vezető szerint Határ Bernadett akkoriban lusta volt és bizonytalan. Szerinte nem fogta fel, milyen perspektívát ígér neki a sportág. Egyvalami biztosan érthető: 208 centire nyúlni legfeljebb néhány sportágban lehet áldás, a hétköznapi életben rengeteg gondot, olykor frusztrációt is okozhat, aminek a kezelését meg kell tanulni.

A magyar kosárlabdázó (jobbra) játékával is kimagaslott a mezőnyből az Eb-selejtezőn
Fotó: MTI/TASR/TASR/Lukás Grinaj

A Vasasból lett válogatott a ­2015-ös hazai rendezésű Európa-bajnokságon 21 évesen, és még azon a nyáron Sopronba szerződött. Nagy ugrás volt ez, hiszen új klubjában az Euroliga a mérce, és ő még nem játszott azon a szinten. Klasszis kosarasokkal edzett együtt, de a meccseken kevés lehetőséget kapott. Roberto Iníguez érkezése nem könnyítette meg az életét, a spanyol sztáredző szűken mérte neki bizalmat, olykor a kellő bánásmódot sem adta meg neki, ám Török Zoltán ügyvezető kitartott mellette, és túlélte a csapatot kétszer is az Euro­liga négyes döntőjébe vezető Iníguez korszakát, akinek a keze alatt ugyanakkor sokat fejlődött.

 

 

Azóta lassan két év telt el, és sokak szerint a mai Határ Bernadett legfeljebb a külsejét tekintve hasonlít a korábbi önmagára. Az új edző, Gáspár Dávid alapemberként tekint rá, segít a soproni közeg, és ami a legfontosabb: minden szempontból felnőtt, el tudja helyezni magát a világban. Egy éve szerződtette őt az Indiana Fever, ám egy műtét miatt – érett döntést hozva – kihagyta a WNBA nyári szezonját. Itthon készült a Sopronnal és a válogatottal, ám októberben megfertőződött a koronavírussal, majd szívizom-gyulladást kapott, és csak január elején térhetett vissza a pályára.

Mégis, rá sem lehet ismerni. Már az Euroliga-buborékjában, Bourges-ban is hihetetlenül összeszedetten, higgadtan, profi módon kosárlabdázott, pedig a betegség után még mindig csak fokozatosan kaphatja a terhelést. Csütörtökön aztán a válogatottban nyújtott extra teljesítményt, és Székely Norbert szövetségi kapitány szerint nincs megállás, ilyen elhivatottsággal hamarosan a WNBA-ben is a legjobbak közé emelkedhet.

Mint a mesében: az ügyetlen, lusta lány a jelek szerint klasszissá érett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.