A Sopron és a DVTK hamarosan rajtolhat a női Euroligában

A FIBA döntése alapján a női Euroligában október közepén elkezdődnek a csoportmeccsek, tehát akkor rajtol a sorozatban a Sopron Basket is, a női és férfi Európa-kupában viszont csak a jövő év elején lesz a rajt.

Magyar Nemzet
Forrás: fiba.com2020. 09. 02. 13:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavasszal a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség, a FIBA márciusban véget vetett az összes európai kupasorozatban, és egyikben sem hirdetett végeredményt. Azóta a kontinensen hosszú szünetet tart a sportág, bár a klubokban a játékosok már edzenek úgy is, hogy egyelőre bizonytalan a folytatás. A FIBA ezt a bizonytalanságot kívánta megszüntetni, és szerdán határozott a női Euroliga és Európa-kupa, illetve a férfi Bajnokok Ligája és FIBA Európa-kupa menetrendjéről. (A férfiaknál az Euroligát és az Európa-kupát az ULEB szervezi.)

A hölgyeknél először az Euroliga indul el a selejtezőkkel. Ezek időpontja szeptember vége, itt magyar részről a DVTK érdekelt, a török Izmit Beledyesporral vív párharcot a főtáblára jutásért, a vesztes az Európa-kupában folytatja a szereplését. Magán a főtáblán október közepén kezdődnek el a mérkőzések, itt a Sopron Basket a harmadik kiemelt volt a sorsolásnál, a magyar együttes a címvédő orosz Jekatyerinburg mellett a francia Bourges és Basket Landes, az olasz Schio, a lett Riga és a török Galatasaray társaságában van egy csoportban, és hozzájuk csatlakozik az alapszakaszra az egyik selejtező győztese. Ezek a klubok a FIBA tájékoztatása szerint a nemzeti szövetségekkel együtt, a kormányok aktuális rendelkezései alapján szervezik meg az utazásokat és meccseket.

a soproniak csapatkapitánya
Fotó: MTI/Nyikos Péter

 

Mindez azt jelenti, hogy a FIBA végül nem bólintott rá arra a magyar, egész pontosan soproni kezdeményezésre, hogy a sorozat csak januárban kezdődjön el, és addig az érintett nemzeti szövetségek hetente két bajnoki fordulót rendezzenek.

A női és férfi Európa-kupa főtáblás mérkőzései ugyanakkor október helyett csak január 7-én, illetve 6-án kezdődnek meg. Magyar részről előbbiben az Atomerőmű-KSC Szekszárd, az UNI Győr és a VBW CEKK Cegléd lesz érdekelt, a férfiaknál pedig az Egis Körmend és a Szolnoki Olajbányász lép majd pályára.

A tavalyi magyar bajnok Falco KC Szombathely férfiegyüttese egy osztállyal feljebb, a Bajnokok Ligája főtábláján szerepel és a FIBA korábban közzétett menetrendje szerint október 14-én kezdi meg a nemzetközi idényt.

A FIBA döntött az utánpótlás-válogatott kontinenstornák új időpontjáról és néhány esetben a helyszínéről is. Az idén augusztusban Sopron adott volna otthont az U20-as Európa-bajnokságnak, erre 2021. július 3–11. között kerül sor, de a közlemény sem országot, sem várost nem adott meg rendezőként.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége mindkét nemnél október elejére tervezi a bajnokságok rajtját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.