Folytatódott a sorozat, arany nélkül az aranygeneráció

Olaszország 2-1-re legyőzte Belgiumot, immár harminckét meccse veretlen és Európa-bajnoki elődöntőt vívhat Spanyolország ellen.

Magyar Nemzet
2021. 07. 02. 22:58
Olaszország ünnepelhet
München, 2021. július 2. Az olasz Lorenzo Insigne ünnepel, miután gólt szerzett a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntõjének Belgium-Olaszország mérkõzésén Münchenben 2021. július 2-án. MTI/EPA/Reuters pool/Andreas Gebert Fotó: Andreas Gebert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze két csapat jutott négy győzelemmel az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe: Belgium és Olaszország – igaz, utóbbi Ausztriát csak hosszabbítás után gyűrte le. Az elődöntőbe viszont a belga–olasz párosból már csak az egyik juthatott be, hiszen a két válogatott egymás ellen döntötte el Münchenben, melyikük lesz Spanyolország ellenfele.

Az olaszok hamar vezető gólt ünnepeltek – túlságosan hamar, ugyanis az akciónál csak az volt a kérdés, hogy hányan tartózkodtak lesen az itáliai csapatból. Az ijedség után a belgák játszottak veszélyesebben, Gianluigi Donnarumma azonban Romelu Lukaku és lövését is védte. Utóbbi játékán nem látszott, hogy az utolsó pillanatig kérdéses volt a szereplése, viszont sérülése miatt a huszonhármas meccskeretbe sem került be.

Donnarumma erre a lövésre is leért (Fotó: Stuart Franklin / MTI/AP/Getty pool)

A 31. percben már érvényes gólt ünnepelhetett Olaszország: a belgák saját büntetőterületük előterében vesztettek labdát, Nicolò Barella pedig nagyszerű lövéssel használta ki a lehetőséget. Lorenzo Insigne a félidő hajrájában nagyszerű átlövéssel megduplázta az előnyt, mégsem 2-0-val vonulhattak az öltözőbe a csapatok, a meglepetésre a kezdőcsapatba jelölt, tizenkilenc éves, szélvészgyors Jérémy Doku harcolt ki büntetőt Giovanni Di Lorenzo mellett, a tizenegyest pedig Romelu Lukaku higgadtan a kapu közepébe, az elvetődő Donnarumma helyére lőtte.

Az olaszok a második félidőben, 2-1-es előnyben is kitartottak új identitásuk mellett, nem csak az előny megtartására, hanem annak növelésére törekedtek. Egy elvesztett labdát követően viszont Belgium egyenlíthetett volna, de Lukaku közeli próbálkozását blokkolta Leonardo Spinazzola, aki meg is kapta az ezért járó ölelést a csapattársaktól. A túloldalon Insignét akadályozta meg a duplázásban Thibaut Courtois.

A belgák bevetették Insigne nápolyi klubtársát, Dries Mertenst, valamint a 2018-as világbajnokságon, Japán ellen bemutatott nagy fordítás hősét, Nacer Chadlit. Utóbbi összehozott egy helyzetet, majd megsérült, így öt percet tölthetett csak a pályán. Érzékeny veszteség érte az olaszokat is, az egyik legjobb játékosuk, Spinazzola hordágyon hagyta el a gyepszőnyeget.

Egyre fogyott az idő, és Belgium nem tudta nyomás alá helyezni a kaput, az előnyben játszó olaszok pedig minden eszközzel tördelték a játékot. A 97. percre még jutott egy belga szöglet, de ebből sem született gól. Olaszország lesz Spanyolország ellenfele az Eb első elődöntőjében, a belga aranygeneráció egyre kevésbé valószínű, hogy rászolgál a nevére.

Európa-bajnokság, negyeddöntő

Belgium–Olaszország 1-2 (1-2)

Gólszerzők: Lukaku (45+2., 11-es), illetve Barella (31.), Insigne (44.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.