Kevés a két negatív teszt a visszatéréshez a gyógyult futballistának

A Puskás Akadémia a 2. fordulóból elhalasztott mérkőzésének a pótlásán sem vetheti be Kisvárdán a koronavírus fertőzésből felgyógyult játékosait, mert a két negatív teszt nem elég a visszatéréshez, azt még komoly vizsgálatok is megelőzik.

2020. 09. 04. 10:40
null
Felcsúti öröm az Újpest elleni meccsen Fotó: Micheller Szílvia Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyen lehet, hogy péntek estétől a tabella élén a Kisvárda vagy a Puskás Akadémia áll majd. Ehhez az kell, hogy az egyik legyőzze a másikat (a mérkőzés 20 órakor kezdődik, és az M4 élőben közvetíti), és azzal a következő fordulóig, azaz a jövő hét végéig a háta mögött tudhatja a mezőnyt. A felcsútiak esetében ez azért is lenne érdekes, mert mindössze két körön lesznek túl, egy meccsel kevesebbet játszva a többségnél.

Mint ismeretes, a Puskás Akadémiánál a bajnoki rajt előtt nyolcan is elkapták a koronavírust, a csapat halasztást kért az első és a második fordulóban is, az Európa-liga selejtezőjében viszont muszáj volt kiállnia a svéd Hammarby ellen, és a tartalékos csapattal simán ki is kapott 3-0-ra, amivel kiesett. A klub kért volna további halasztást is, ám az MLSZ elnöksége bekeményített: mostantól fogva a koronavírus miatt egy csapat csak egyszer halaszthat. Az ismét fiatalokat bevető együttes aztán az első bajnoki fellépésén, a 3. fordulóban remek játékkal legyőzte 3-2-re az Újpestet, most pedig pótolnia kell a 2. körből elmaradt kisvárdai mérkőzését.

 

Felcsúti öröm az Újpest elleni meccsen
Fotó: Micheller Szílvia / Nemzeti Sport

A koronavírusos esetek augusztus derekán derültek ki, az érintett játékosoknak lejárt karantén ideje, és a Magyar Nemzet információja szerint valamennyien meg is gyógyultak. A Puskás Akadémia ennek ellenére még nem vetheti be őket maradéktalanul Kisvárdán sem, a visszatérés ugyanis nem annyira egyszerű, mint gondolnánk. Nem elég hozzá a két negatív eredményű teszt, mert élsportolókról van szó, a koronavírus hatásai pedig ma még zömmel ismeretlenek.

Több sportorvost is megkérdeztünk, és egybehangzóan állították: a két negatív teszt a civil életben elég lehet, de a nap mint nap komoly terhelést kapó sportolóknál többről van szó. A fertőzöttség kiderülésének a pillanatában gyakorlatilag elveszíti az érvényességét a sportorvosi engedély, a gyógyulást pedig alapos kivizsgálás követi. Előjött a tragikus sorsú Tóth Bendegúz esete. A 22 éves birkózó június elején edzés közben lett rosszul, és nem tudták megmenteni az életét. Teljesen egészséges volt, ám a februári, római Európa-bajnokságon megfertőződött a koronavírussal, amiből kigyógyult. Csak sejteni lehet, hogy a halálának köze lehetett a vírussal, amelyről annyit már sikerült kideríteni, hogy szövődményei lehetnek a szívben, okozhat például szívizomgyulladást is.

Ezért nem elég a két negatív teszt, a meggyógyult futballistáknak – úgy tudjuk, a többi sportágban is ez a gyakorlat – át kell esniük különböző terheléses szívvizsgálatokon, és a kardiológiák kapacitásától függően ez több napot is igénybe vehet. A sportorvosok azt is hangsúlyozták, hogy a koronavírus manapság elsősorban éppen a fiatalabbak között terjed, és a sportolók pontosan ebbe a korosztályba tartoznak.

A Puskás Akadémia tehát Kisvárdán még biztosan a rutintalan fiatalokra építve próbál meg a tabella élére ugrani, de ha minden jól megy, a jövő hétvégi fordulóban már a teljes keret Hornyák Zsolt vezetőedző rendelkezésére állhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.