Kiborult a bili, titkolják a cselgáncsozóknál a fertőzéseket

A Magyar Judo Szövetség úgy készül, hogy októberben Budapesten az első magyarországi Grand Slam-tornával indul újra az olimpiai kvalifikációs sorozat, ám beütött a mennykő, több oldalról megerősített információink szerint itthon jó néhány cselgáncsozó elkapta a koronavírust. Erről azonban a szövetség egyelőre nem adott tájékoztatást.

2020. 09. 07. 19:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minket is meghívtak a dunavarsányi edzőtáborba, amit szeptember 3~6. között tartottak, szakmailag indokolatlan és nagyon rossz időpontban, a pandémiás helyzet miatt le is mondtuk – nyilatkozta megkeresésünkre Csernoviczki Csaba, az Ippon Judo Tatabánya vezetőedzője, az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva edzője és édesapja. – Szeptember 1-jén a gyerekek bemennek az iskolába, ott összekeverednek, és utána menjenek egyből edzőtáborba, ez agyrém. A férfi és a női szakág szövetségi kapitányai a megválasztásuk óta folyamatosan hozzák az olyan döntéseket, amelyek egyértelműen az alkalmatlanságukat bizonyítják. A sportágban nem lehet eltitkolni, hogy a Honvédban van koronavírusos eset, nem is egy, mégis ide hirdették meg a keretedzést, s ugyan a holnapi már elmarad, azt nem közölték, hogy ennek mi az oka. Mi másra gondolhatnék, mint arra, hogy el akarják sumákolni a dolgokat. A sportigazgatónak már régen tájékoztatást kellett volna adni, miként azt a többi sportágban is megtették – szögezte le Csernoviczki Csaba.

Megtudtuk, hogy az említett dunavarsányi edzőtáborban az egyik lány rosszul érezte magát, koronavírusos tüneteket produkált, így a tábort gyorsan be is zárták, a versenyzőket pedig – köztük a vb-bronzérmes Karakas Hedviget – hazaküldték. Csernoviczki Éva mellett az U23-as Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai bajnok Gercsák Szabina is megúszta a tortúrát, utóbbi sérülés miatt kihagyhatta az edzőtábort.

Ami másoknak nem igazán járható út, mert a Magyar Judo Szövetség ragaszkodik a központi edzőtáborokhoz. Információink szerint több vidéki klubra is nyomást gyakoroltak, hogy a versenyzőiknek részt kell venni az összetartásokon, erről elnökségi határozat is született.

Több dzsúdóst is megkerestünk, egyikük név nélkül nyilatkozva elmondta, hogy a szövetség ugyan egy koronavírustesztet korábban biztosított a válogatottaknak, de ez nem az elfogadott PCR-teszt volt, vérből vettek mintát, ami csak azt mutathatta volna ki, ha az illető már átesett a fertőzésen. „A keretedzők erőltetik a keretedzéseket, de nem megnyugtató úgy menni ezekre az összetartásokra, hogy egymást között beszélgetve halljuk, többen is elkapták a fertőzést. Mindenképpen arra volna szükség, hogy teszteljenek bennünket, egy kontaktsportágban, mint a cselgáncs, legalább kéthetente el kellene végezni a vizsgálatokat” – mondta a versenyző.

Két rutinos dzsúdósunk, az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós és Csernoviczki Éva felmentést kapott az edzőtáborok alól, de Csernoviczki – a Magyar Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagja – szerint a jelenlegi helyzet tarthatatlan.

– Véleményem szerint a sportolók egészségének a védelme a legfontosabb, ezért nem tartom helyesnek a tájékoztatás hiányát. Minden egyes közös edzőtábor előtt tesztelésre lenne szükség, különösen akkor, ha már egy klubban a tábor előtt felütötte a fejét a vírus – nyilatkozta Csernoviczki Éva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.