Kipipálták a kötelezőt

Nem történt semmi meglepő, minden úgy lett, ahogyan vártuk. A Spanyolország és a Montenegró elleni bosszantó vereség után Szenegált magabiztosan, 30-20-ra legyőzte a magyar válogatott a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokságon. Pénteken Románia következik, egy esetleges döntetlen is továbbjutást érhet a csoportból.

2019. 12. 05. 10:03
null
Háfra Noémi lövi át az afrikai falat Fotó: MTI/EPA/Jamamura Hirosi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban a tudatban kezdte negyedik csoportmérkőzését a magyar válogatott a vb-n, hogy ha legyőzi Szenegált, majd holnap Romániát (tv: 11.00, M4 Sport), akkor biztosan nem visz magával pontot a középdöntőbe. A tegnapi csoportmeccs előtt ugyanis Montenegró egy góllal, 27-26-ra legyőzte Romániát, így biztossá vált, hogy Spanyolország mellett a délszláv csapat lesz a csoport másik továbbjutója, s mivel egyikük ellen sem szerzett pontot a magyar válogatott, így ha tovább is jut, pont nélkül kezdi a vb következő szakaszát. De előbb túl kellett esni a kötelező feladaton, a lelkes, de képzetlen játékosokból álló, eddig pont nélküli Szenegál válogatottját kellett legyőzni.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány szokásához híven megkeverte a lapokat: a kapuban Triffa Ágnes kezdett, a húzás bejött, remekül teljesített. Tomori Zsuzsanna elöl és hátul is vezér volt, Háfra Noéminak nem ment a játék, már öt perc után lekapta a pályáról a kapitány. Kovács Anna csak epizódszerepet kapott Montenegró ellen, tegnap zsinórban három gólt dobott, nagy kedvvel kézilabdázott. Az ellenféltől Amina Sankharét lehetett kiemelni, de az ő találatai ellenére is nyolc góllal, 17-9-re vezettünk a szünetben.

Tovább kísérletezett a kapitány a második félidőben: volt olyan, hogy támadásban Tóth Gabriella kivételével összeállt egy junior-világbajnokokból álló sor (Faluvégi, Klujber, Tóth, Tóvízi, Háfra, Márton), de ez nem nyerte el Kim Rasmussen tetszését: Tomori Zsuzsannát küldte vissza, hogy legyen, aki összefogja a csapatot. A Triffát váltó Kiss Éva is hozta a bravúrokat, hamar kialakult a tízgólos előny, sőt volt tizenkettő is közte, a vége 30-20 lett.

lövi át az afrikai falat
Fotó: MTI/EPA/Jamamura Hirosi

A szövetségi kapitánynak főleg az első félidei játék tetszett. – Nagyon koncentrált és remek első félidőt produkáltunk, a játékosokon azt láttam, hogy segítették egymást.

Működött a támadójátékunk, Kovacsics és Háfra az első öt perc után visszajött és keményen játszott, de azt hiszem, hogy mindenki hozzátett ehhez a győzelemhez. Forgattam a csapatot, hogy mindenki tudjon egy kis önbizalmat szerezni. Kilenc méterről sok gólt lőttünk, ami az előzmények után nagyon fontos volt – értékelt Rasmussen.

Kovács Anna szerint a sok változás hozta meg az eredményt, és ez önbizalmat adhat a folytatásra: – Nagyobb lendületet tudtunk szerezni, megtaláltuk a pályán azt a ritmust és azt a távolságot, amit az egész vb alatt kerestünk. Ha a további meccseken is így tudunk játszani, akkor nem lehet probléma. Kellettek már kintről a gólok, a betörések, az átlövések, ezeket próbáltuk felépíteni, hogy a folytatásban még jobban menjenek. Bízom benne, hogy mindenki merített egy kis önbizalmat Szenegál legyőzéséből, és úgy megyünk neki a románok elleni meccsnek, hogy mindenképpen megnyerjük.

Megvan tehát a második győzelemért járó két pont a világbajnokságon, holnap Románia ellen a továbbjutás, a harmadik hely megszerzése a tét. Mivel a magyar válogatott gólkülönbsége jobb, mint a románoké, a döntetlen is elég lehet a középdöntőbe jutáshoz.

A C csoport állása: 1. Spanyolország 8 pont (132-77), 2. Montenegró 8 (111-96), 3. Magyarország 4 (118-89), 4. Románia 4 (93-102), 5. Szenegál 0 (89-117), 6. Kazahsztán 0 (72-134).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.