A Mágus utcát kapott Győrben, a napszemüvegéből szobor készül

Nyolcvanéves lenne Verebes József, a magyar futball Mágusa. Lenne, mert öt éve már nincsen közöttünk, és egykori klubjai, valamint az MLSZ is megemlékezik róla valamilyen módon. Legnagyobb sikereinek a helyszínén, Győrben utcát neveztek el róla, a járvány miatt egyelőre nem nagy nyilvánosság előtt.

2021. 03. 23. 7:17
null
Verebes József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcvan év – ez talán csak azért kevés, mert a Mágus öt éve már nincsen közöttünk. Szép kor lenne, ám Verebes Józsefre öt éve csak emlékezhetünk, és nélküle kell ünnepelnünk a nyolcvanadik születésnapját, ha a megemlékezést egyáltalán ünneplésnek nevezhetjük. Arra gondolni sem szabad, hogy akad a magyar futballnak olyan barátja, aki ne tudná, ki volt ő. Olyan korban robbant be és alkotott nagyot, amikor az ilyen alkotókkal, önjáró egyéniségekkel a közeg – nemcsak a futballé, az egész országé – nemigen tudott mit kezdeni. Inkább visszahúzni akarta, mint segíteni, ő azonban igazi futballforradalmat robbantott ki Győrött, két bajnoki címre vezette a Rába ETO-t a nyolcvanas évek elején, majd aranyérmet nyert az MTK-val is, és ezekkel a sikerekkel érdemelte ki a Mágus becenevet.

 

Verebes Józsefhez a napszemüveg és a cigaretta elválaszthatatlanul hozzá0 tartozott
Fotó: Nemzeti Sport

 

A közelmúltban a Magyar Nemzet szokásos interjúi kétszer is részben róla szóltak, előbb a győri aranycsapat válogatott szélsője, Hajszán Gyula, majd a klub akkori elnöke, Szániel János beszélt róla. Mindketten elmondták, milyen friss levegőt árasztott a magyar futballba, milyen új módszerekkel dolgozott, hogyan hatott az utánozhatatlan egyéniségével a játékosaira, akik tűzbe mentek érte, mert látták, hiteles ember, és ő is tűzbe ment értük.

Persze, ő sem volt hibátlan, akadtak kudarcai is, ám őt egészen egyszerűen nem lehet, illetve nem is szabad elfelejteni. És a volt klubjai, amelyekben a legnagyobb sikereit aratta, nem is felejtik el őt. Győr esetében pedig nemcsak az ETO, hanem maga a város is tiszteleg az emléke előtt. Még novemberben alakult úgy, hogy új lakóparkok felépülésével új utcák is létrejöttek, és az egyiket a város Verebes Józsefről nevezte el. Felvetődött, hogy megérdemelné ugyanezt a belvárosban is, ám ott egy lakcímváltozás sok embernek okozna sok gondot és költséget, ezért maradt a város egyik új része, kissé a peremen, ám Verebes Krisztina, a Mágus lánya szerint ennek nincs jelentősége, őt az is a tény is boldoggá teszi, hogy az édesapja utcát kapott egy olyan városban, ahol nem is élt, csak dolgozott, ám azzal a munkával tízezreknek okozott nagy örömöt.

 

 

Egyébként annyira gyorsan kellett dönteni, hogy Verebes József özvegye és a lánya is csak utólag tudta meg, hogy lett egy Verebes József utca Győrött, és az önkormányzat megígérte, hogy ha a járványhelyzet megengedi majd, akkor nyilvános avatót is rendeznek majd. A Magyar Nemzet információi szerint a győri stadion is hamarosan nevet kap, két név jött szóba, a Mágusé és Palotai Károlyé, s az utóbbi, az olimpiai bajnok futballistáé, a világhírű FIFA-játékvezetőé lesz a befutó. A stadionban kedden, a születésnapon lesz egy szűk körű megemlékezés, nagyobb létszámot a koronavírus nem tesz lehetővé. Az ETO szurkolói megkeresték Verebes Krisztinát, aki egyébként négy éve könyvet írt az édesapjáról, hogy az ő honlapjukon emlékezzen meg a csapatukkal két aranyérmet nyert edzőről, és ő ezt küldte el nekik:

Kedves Győriek!

Először is az egész család nevében köszönöm, hogy még emlékeztek apura, és arra a csodálatos győri Aranykorszakra, amit az egész ország futballrajongói a mai napig emlegetnek. Tapasztaltam. Bár én akkor még kisbaba, pici gyerek voltam, de ahogy írtam a könyvemet, én is újraéltem velük, veletek minden örömöt és megkönnyeztem a visszaemlékezéseket. Apu ma lenne 80 éves. Most is sütöttem volna neki egy hatalmas tortát, és megnéztük volna együtt az egyik kedvenc filmjét… Ehelyett kimegyünk hozzá a temetőbe, és emlékezünk… Számomra az a legfontosabb, hogy ahogy mi sem, az emberek se felejtsék el őt.

Nagyon hálásak vagyunk az utca elnevezésért is, remélem a lezárás után el tudunk végre jönni, és megünnepelni. Találkozni újra apu imádott győri barátaival, szurkolóival. Veletek. Addig is további jó szurkolást kívánok, és azt, hogy mindig tartsatok ki az ETO mellett!”

 

Verebes József a harmadik bajnoki címet az MTK kispadján szerezte meg. A fővárosi klub egyik műgyűjtő szurkolójának szokása, hogy neves emberek rájuk nagyon jellemző, hozzájuk tartozó tárgyaiból műalkotást – festményt, kisplasztikát, szobrot – készíttet, és ez lesz a sorsa Verebes József szinte elmaradhatatlan napszemüvegének is. A Mágus kétszer is dolgozhatott szövetségi kapitányként, természetesen az MLSZ is megemlékezik róla.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.