Még a vírus sem fogott ki rajtuk

Mi köti össze az Arminia Bielefeldet a Manchester Uniteddel? Mi a hasonlóság a Bayern München és a Crotone között? Pár év múlva mind a tíz ujjukat megnyalnák a kvízmesterek, ha a kérdésekre valaki tudná a választ. Segítünk: a metszet nem más, mint a veretlenség, a járvány után újra indított bajnokságban ezen csapatok vereség nélkül értek célba. De nem csak ők! Vannak még néhányan, igaz, nem túl sokan.

2020. 07. 30. 12:00
Serie A - AC Milan v Atalanta
A Milan és az Atalanta játékosai kiváló formában futballoznak az utóbbi hónapokban Fotó: REUTERS/Daniele Mascolo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy az elit futball képviselői azért is meghatározók, mert könnyebben tudnak alkalmazkodni a vis maior helyzetekhez. Ilyen alapon a Barcelona könnyedén alkalmazkodhatott volna a koronavírus-járvány kihívásaihoz, és megtartva pontelőnyét, kényelmesen megnyerhette volna a spanyol bajnokságot. Nem így történt, még egy olyan szervezett klub is megbotlott, eltékozolta az előnyét, és lemaradt a bajnoki címről, amely pedig soraiban tudhatja a hatszoros aranylabdás Lionel Messit. Ennyit a hűvös profik hozzáállásáról…

A koronavírushoz való alkalmazkodás külön műfaj, az alábbiakban láthatjuk, hogy elenyésző számú csapatnak sikerült veretlenül lehoznia a felfüggesztett bajnokság után bepótolt mérkőzéseket. Ha már belekaptunk a spanyolokba, akkor az élre kívánkozik a Real Madrid. Zinedine Zidane csapata robotüzemmódba kapcsolt az újraindulás után: tíz meccsből tízet megnyert, befogta, majd könnyedén meg is előzte a belső válságtól is sújtott Barcelonát, és július 19-én megszerezte a klub történetének harmincnegyedik bajnoki címét. Zidane mesterien rotálta a keretét, két-három naponta cserélgette a játékosait, tette mindezt úgy, hogy az öltözőben mindenki tudomásul vette a játékpercek változását. Az utolsó fordulóban még egy elszórakozott döntetlen is belefért a blancóknak.

Még mindig a La Ligánál maradva: jóval kevesebb szó esett a szintén veretlen záróetapot produkáló Atlético Madridról és a Sevilláról; a fővárosiak és az andalúzok sem kaptak ki a bajnokság zárószakaszában. Igaz, jóval több döntetlen csúszott be nekik, mint a Realnak: az Atléticónak négy, a Sevillának öt. Természetesen ez a két csapat végzett a harmadik és a negyedik helyen, azaz a nagyok mögött ők képviselik a spanyol futballt a Bajnokok Ligája következő szezonjában.

Ha a Real kapcsán robotüzemmódot említettünk, akkor mit mondjunk a Ba­yern Münchenre? A bajorok zsinórban nyolcadszor nyerték meg a Bundesligát, és az újraindulás után nem hogy veretlenül, hibátlanul teljesítettek. Május 17. és július 4. között kilencből kilenc bajnoki mérkőzést nyertek meg, mellékesen a Német Kupában is diadalmaskodtak. Szűk másfél hónap alatt tizenegy tétmeccset nyertek egyhuzamban. Őket biztosan nem vetette vissza a járvány.

Németországban van még egy csapat, amelyik megőrizte a veretlenségét. A Bundesliga II-ben szereplő Arminia Bielefeld természetesen nem a Bayern szintje, de az öt győzelemből és négy döntetlenből álló menetelés így is tiszteletre méltó, nem mellékesen feljutást ért a német első osztályba.

A Milan és az Atalanta játékosai kiváló formában futballoznak az utóbbi hónapokban
Fotó: REUTERS/Daniele Mascolo

Ugyanezt, mármint az osztályváltást a Crotone is elmondhatja magáról. Ugyan még nem fejeződött be a Serie B, holnap játsszák az utolsó fordulót, a calabriai csapat már bebiztosította a helyét az első osztályban. Nem utolsósorban a járvány utáni meccseken nyújtott meggyőző teljesítményével: öt győzelem mellett négyszer játszott döntetlent a piros-kék egylet, amelyet 2003 és 2006 között Gian Piero Gasperini is irányított.

Az ősz mester 2016 óta az Európa egyik legszebb fociját játszó Atalantánál dolgozik. És amit idén művel a bergamóiakkal (indokolt a jelen idő, mert még tart az olasz első osztályú bajnokság), arra nincsenek szavak. Legyen elég annyi, hogy az észak-olasz csapat a torinói Allianz Stadionban futballozta le az azóta bajnokságot nyert Juventust. Az Atalanta eddig kilenc győzelemmel és három döntetlennel hasít a dobogó második foka felé, s fel is kapaszkodhat rá, ha az utolsó fordulóban legyőzi az Intert. A , szürke középcsapatból az Európa-ligában való indulásra esélyes együttessé avanzsált. Kellett, hát hogyne kellett volna ehhez a jelenleg tíz mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozat!

Ugyanez érvényes Ole Gunnar ­Solskjaer Manchester Unitedjére is, amely elképesztő hajrát kivágva, a Premier League egyetlen veretlen csapataként hat győzelemmel és három döntetlennel teljesítette a járvány utáni időszakot. Ami nem hangzik rosszul, ennek egyenes következménye, hogy a Vörös Ördögök indulhatnak a BL-ben.

Szemlátomást megdőlt a tétel, nem csak az elit futball szereplői képesek megbirkózni a vis maior helyzet kihívásaival. Az Atalanta, a Crotone és a Bielefeld is képes volt alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez – persze nem ugyanúgy, mint a Bayern. De ez nem is elvárható.

A hazai specialisták nem makulátlanok

Ha csak a járvány utáni időszak „minitabelláját” vesszük, itthon nem akadt veretlen csapat. A Ferencváros már matematikailag is bebiztosította a bajnoki címét, amikor a búcsúmeccsét játszó Juhász Roland góljával a Mol Fehérvár elvette a veretlenségét. Pedig addig csak a Paks és a Puskás Akadémia tudott pontot csenni a Fraditól. A specialisták közé tartozik a Zalaegerszeg, amely megtáltosodott az újrakezdés után, csakúgy, mint a Puskás Akadémia és az Újpest. A ZTE kiesőjelöltből a kilencedik helyre kapaszkodott fel a táblázaton, a felcsútiak dobogós helyen zártak, végül az Újpest is sikeresen távolodott el a veszélyes zónától.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.