Megnyerte a BL-t a Fradi férfi vízilabdacsapata

A Ferencváros férfi vízilabdacsapata története során először megnyerte a Bajnokok Ligáját, ugyanis a szombati fináléban 10-10-es döntetlent követően ötméteresekkel 14-13-ra legyőzte a címvédő Olympiakoszt.

Forrás: MTI2019. 06. 08. 22:05
null
Nikola Jaksics, az FTC egyik erőssége Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

magyar bajnok és kupagyőztes csapata sorozatban a harmadik szezonjában nyert nemzetközi trófeát: 2017-ben és 2018-ban az Eurokupában, ezúttal pedig a BL-ben ért fel a csúcsra.

A Ferencváros a sorozat történetének hatodik magyar győztese az OSC (1973, 1979), a Vasas (1980, 1985), az Újpest (1994), a Honvéd (2004) és a Szolnok (2017) után.

A sorozat legértékesebb játékosának Varga Dénest választották.

Eredmények, férfi Bajnokok Ligája, nyolcas döntő, Hannover:

döntő:

FTC-Telekom Waterpolo-Olympiakosz (görög) 14-13 (3-1, 5-4, 2-2, 0-3, 4-3) – ötméteresekkel

gólszerzők: Mitrovic 3, Vámos, Younger 2-2, Mezei, Varga Dé., Nikic 1-1, illetve Geniduniasz 5, Fontulisz 2, Argüropulosz, Obradovic, Murikisz 1-1

A két csapat november 30-án az Európai Szuperkupáért küzdött meg egymással, akkor a Komjádi Uszodában ötméteresekkel az Eurokupában címvédő Ferencváros diadalmaskodott, 1993 óta ez volt az első alkalom, hogy a második számú európai sorozat győzteséhez került a trófea. Az Olympiakosz a Recco 2008-as ismétlése óta az első csapat lehetett volna, amelyik megvédi címét, míg a Ferencváros abban bízhatott, hogy az előző hat kiírásnak hat különböző bajnoka volt.

Az FTC már kétszeresen is történelmi tettet hajtott végre, ugyanis úgy jutott elődöntőbe, hogy a csoportküzdelmek során a negyedik volt, a fináléba pedig fennállása során először került be.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Akárcsak a Jug Dubrovnik elleni negyeddöntőben, ezúttal is az első támadásból gólt szerzett a Ferencváros, Mezei Tamás csavart a hálóba. A görögök kihagyták az első – rögtön dupla – előnyüket, viszont ugyanezt a szívességet megtette a magyar csapat is. A rivális a következő fórt már nem hagyta kihasználatlanul, a Pro Recco elleni elődöntőt eldöntő Konsztantinosz Geniduniasz egyenlített. Az előny újra az FTC-hez került: Stefan Mitrovic használt ki egy „hanyag” görög blokkot, amely fölött a hálóba zúdította a labdát. Az egész tornán szenzációsan védő hárítása után úszott meg, az olimpiai bajnok klasszis pedig egy „lepörgéssel” lerázta emberét és a kapus feje fölött a hálóba lőtt.

A második negyed egy görög ötméteressel indult, amelyet Geniduniasz kegyetlenül váltott gólra, a túloldalon viszont egy végletekig kijátszott fór után Aaron Younger állította vissza a kétgólos különbséget. – ahogyan a torna eddigi két mérkőzésén – ezúttal is bődületes távoli bombával iratkozott fel a gólszerzők közé, ezzel már három találattal vezettek a magyarok. A görögök Jannisz Fontulisz leválása után zárkóztak fel, Varga kiállítása alatt pedig egy gólra csökkent a különbség.

A következő magyar fór előtt Varga Zsolt időt kért, a megbeszélteket pedig Mitrovic néhány másodperc alatt gólra váltotta. Nem sokkal később Slobodan Nikic harcolt ki emberelőnyt, melyet végül saját maga értékesített közvetlen közelről. A görögök fél perccel a nagyszünet előtt szerezték újabb góljukat egy mintaszerűen végigjátszott fórból. A magyaroknak azonban volt válasza: Mezei harcolt ki fórt, amelyet Vámos zúdított elemi erővel a bal felső sarokba.

A fordulás után Geniduniasz harmadik találatával jött fel az Olympiakosz, majd kimaradt egy magyar fór és Younger is kapufára lőtt egy büntetőt. Ezt a görögök góllal büntették, így egy gólra jöttek fel. Az FTC viszont nem tört meg: Mitrovic harmadik góljával elmozdult a holtpontról. Egy jó védekezés és egy görög kiállítás következett, Varga Zsolt időt kért, de a kivitelezésbe ezúttal hiba csúszott, ráadásul Varga Dénest a visszaúszás közben kiállították, neki pedig ez volt a harmadik kisbüntetése, azaz vezérét vesztette el több mint tíz perccel a vége előtt a Ferencváros. A fór újra Vogel kezei között halt el, és a Ferencváros is megkapta az esélyt, Younger pedig javította korábbi hibáját. Húsz másodperccel a negyed vége előtt Jansik szinte pontot tehetett volna a meccsre, de ejtése a felső lécen csattant.

A 10-7-es magyar vezetéssel induló zárónegyed 26 másodperce tartott, amikor Geniduniasz meglepte Vogelt, majd Jansik védekezett parádésan hátrányban. A túloldalon gyönyörűen játszották meg a fórt a ferencvárosiak, de Nikola Jaksic húzása a kapufán csattant. A szerb olimpiai bajnoknak nem volt szerencséje, mert a következő lövése szinte pontosan ugyanonnan jött ki, az ellentámadásból pedig fórt kaptak a görögök, de Vogel a torna egyik legnagyobb védését mutatta be.

Bő két perccel a vége előtt Fontulisz kapáslövésével megint csak egy volt a különbség, ráadásul Vámos is kipontozódott, amit Geniduniasz használt ki és egyenlített. Egy perccel a dudaszó előtt újra a görögök támadhattak, de Vogel leszedte az ejtést. Ekkor Varga Zsolt kért időt, majd kiállításhoz jutott az FTC, de a fór végén Kállay Márk lövését hárította Josip Pavic, azaz jöhettek az ötméteresek, ahogy bő fél évvel ezelőtt a Komjádiban.

Az ötösöket Jansik Szilárd kezdte, de Pavic rögtön védéssel kezdett. A túloldalon Argüropulosz belőtte a magáét. Sedlmayer Tamás lövésébe beleért Pavic, de a hálóban kötött ki a labda. A másik oldalon Alekszandrosz Kunasz kísérlete a felső lécen csattant. Younger a rendes játékidőben hibázott, ezúttal kilőtte a jobb alsót. Emmanuil Milonakisz pedig kapufára lőtt. Kállay Márk szintén kapufát találta el, görög részről Jorgosz Derviszisz nem hibázott. Az ötödik párban Jaksic betalált, ahogyan a mérkőzésen öt gólt szerző Geniduniasz is. Jöhetett újra Jansik, ezúttal pattintva bebombázta a labdát, Argüropulosz viszont mellé lőtt, így BL-győztes lett a Ferencváros!

Varga Zsolt: Egy munkának most a végére értünk

A Ferencváros férfi vízilabdacsapatának vezetőedzője szerint egy hosszú út végére ért az együttese, amely szombaton este Hannoverben elhódította a Bajnokok Ligáját.

„Egy munkának most a végére értünk, persze jön majd a folytatás, de az most legyen a jövő zenéje” – nyilatkozta Varga Zsolt a Kossuth Rádiónak a címvédő Olympiakosz felett ötméteresekkel aratott sikert követően. A tréner hozzátette, ezt a győzelmet ugyanolyan nagy fegyverténynek tartja, mint amikor tavaly a hazai porondon három évig egyeduralkodó, 2017-ben ugyancsak BL-győztes Szolnokot letaszították a trónról. „Ez volt a másik nagy álmunk, óriási élmény ezzel a csapattal dolgozni, és látni a játékosok folyamatos fejlődését.”

Varga Zsolt a fináléval kapcsolatban megjegyezte, végig higgadtnak kellett maradnia, hiszen több olyan momentuma is volt az összecsapásnak, amin el mehetett volna a döntő. „Az Olympiakosz nagyon jól kihasználta a játékvezetői felfogást, nagyon jól mutatja az erejüket a görögöknek, hogy háromgólos hátrányból is fel tudtak állni.”

A Ferencváros vezetőedzője megjegyezte, az Olympiakosz mellett a Pro Reccót, a Barcelonetát tartja még a legerősebb európai csapatoknak, s az, hogy ezek közül kettőt is legyőzött együttese, azt mutatja, megérdemelt győzelmet arattak. Hozzátette, a legerősebb kerete egyértelműen a Reccónak van, de nem mindig a legjobb összeállítású együttes nyer, hanem a legjobb csapat.

A szakvezető kitért arra is, hogy a döntőben az utolsó tíz percet az idejekorán kipontozódott Varga Dénes, később pedig Vámos Márton nélkül fejezték be: „Van egy mondás, hogy mindennek úgy kell lennie, ahogy lennie kell, bár ezt néha nehéz elfogadni. Amikor Dumi (Varga Dénes) kipontozódott, lehetett látni, hogy az Olympiakosz vérszemet kapott, de szerencsére volt annyi előnyünk, hogy a végén döntetlen lett. Az ötméteresek során pedig azoknak a játékosoknak kellett megnyerni a párharcot, akik odaálltak, jó volt látni köztük olyanokat, akik hosszú utat jártak, mint például Vogel Soma és Jansik Szilárd” – mondta Varga Zsolt.

A torna legértékesebb játékosának Varga Dénest választották: „Megkoronáztuk a szezonunkat, bár ez a két bíró majdnem megutáltatta velem a vízilabdát, sőt, talán lehet, hogy utálom is (...), nincs most kedvem játszani. Szerencsére a csapattársaim felnőttek a feladathoz, és megnyerték nélkülem, értem, helyettem. Nagy kő esett le a szívemről, hogy ennek így lehetettem a részese.”

Az olimpiai bajnok klasszis megjegyezte, a szezon közben nem úgy sikerültek a nemzetközi mérkőzéseik, ahogyan azt eltervezték, most azonban megmutatták, mire is képesek.

Vogel Somáról szólva a kapitány kijelentette: „felnőtt a feladathoz, és innentől kezdve úgy kezelem, mint a legjobb magyar kapus”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.