Rasovszky Kristóf első éremszerzési kísérlete elúszott

A hazai úszó Európa-bajnokság első hetének legnagyobb magyar esélyese a nyílt vízen világ- és Európa-bajnok Rasovszky Kristóf. A Lupa-tavon rendezett mai öt kilométeres számban, amelynek vb- és Eb címvédője a 24 éves versenyző, azonban csak a negyedik helyen csapott a célba, miután a hajrában megelőzték.

Magyar Nemzet
2021. 05. 12. 16:03
2018 European Championships - Glasgow
A múlt év legjobb nyílt vízi úszója három számban is esélyes Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már az Eb előtt biztos volt, hogy nem ismétli meg a 2018-ban, Glasgow-ban mutatott produkcióját. A legutóbbi Eb-n öt és huszonöt kilométeren arany-, tíz kilométeren ezüstérmes volt, ám ezúttal a leghosszabb távot nem vállalta. Azt ugyanakkor előre leszögezte, hogy hiába a tokiói olimpiára készül elsősorban, hazai pályán, a Lupa-tavon mindenképpen két érmet remél.

Hasonló körülmények fogadták az öt kilométeren induló huszonöt férfi versenyzőt, mint három éve Glasgow-ban, amikor ugyancsak az volt a kérdés, hogy vajon 16 fok alá esik-e a víz hőmérséklete, akkor ugyanis nem lehet versenyt rendezni. Ezúttal picit a határ felett volt a mért hőmérséklet, Rasovszky Kristóf pedig kifejezetten örült a hideg víznek, amit jobban szeret a melegnél.

Mint a legnagyobb esélyes, az elejétől ott volt az élmezőnyben, féltávnál a második helyen állt, alig lemaradva az elsőtől, aztán a táv második felének az elején átvette a vezetést, s egy testhossz előnnyel ellépett a mezőnytől. Úgy tűnt, akár meg is nyugodhatunk, Rasovszky magabiztosan vezetett. Később azonban váratlanul felzárkóztak rá, ezt a támadást még visszaverte, ám az utolsó egyenesre ráfordulva a hajrát nem bírta, végül csak a negyedik helyen csapott a célba négy másodperccel a nagyot hajrázó olasz Gregorio Paltrinieri mögött.

– Jó verseny volt – értékelt láthatóan nem túl csalódottan Rasovszky Kristóf. – Az előző években mindig hallottam fél füllel, hogy az öt kilométeren nem olyan erős a mezőny, mint tízen. Ez a mostani semmiképpen sem volt gyenge, mindenki itt volt, aki számít. Azért jöttem, hogy érmet szerezzek, és közel álltam ahhoz, amit meg akartam csinálni. Sajnos az utolsó egyenes nem úgy jött össze, ahogy szerettem volna. Be is szorultam, könnyebb lett volna, ha tudok helyet találni magamnak, de középre kerültem. Én vállaltam be, hogy megyek előre, lehet, nem volt jó döntés. Egy éremnek jobban örülnék, de nem vagyok csalódott, mert nem volt nagy a különbség, egy kicsit gyorsabbnak kell lennem a végén.

További két magyar állt rajthoz a férfiak mezőnyében, és a 2003-as születésű, junior-Európa-bajnok Betlehem Dávid az első felnőttversenyén a 12. helyen végzett. A korábban vb-hatodik Székelyi Dániel a 17. helyen ért célba. Ma rendezték a nők öt kilométeres versenyét is, amelyen a 17 esztendős Szimcsák Mira a 14., a 21 éves Vas Luca pedig a 15. helyen zárt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.