Soha nem látott lehetőség a sportág előtt – állítja a világbajnok

Meghívásos online-tornát szervez az uralkodó sakkvilágbajnok Magnus Carlsen. S nem pusziért, pusztán a játék szeretetéért: 250.000 dollár a díjalap, a győztes 70.000-et kaszál. Carlsen példát akar mutatni, szerinte ugyanis soha nem látott lehetőség előtt áll a sakkozás, a koronavírus járvány miatti bezárkózás hihetetlenül növelheti a népszerűségét.

2020. 04. 03. 17:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sakk újabban folyamatosan az érdeklődés középpontjába kerül. Három hete először azért, mert a járvány dacára megkezdődött a világbajnok-jelöltek nyolcas tornája Jekatyerinburgban, egy héten át ez volt az egyetlen jelentős nemzetközi sportesemény. Aztán azért, mert félidőben mégis felfüggesztették a tornát.

Az uralkodó világbajnok, Magnus Carlsen, akinek a kihívásáért zajlott a verseny, akkor a következőket nyilatkozta:

„Függetlenül a történésektől nem érzem magam áldozatnak. Azt is élvezni fogom, ha majd játszanom kell a vb-címért, de amiatt sem fogok tiltakozni, ha játék nélkül valamivel tovább ülhetek a trónon.”

A norvég zseni aztán úgy döntött, mégsem ül a babérjain addig, mire eldől, kivel csaphat össze. Bejelentette, hogy meghívásos online-tornát szervez. S nem a haverokat trombitálja össze, hanem a világ legjobbjait invitálja, köztük legutóbbi kihívóját, a világranglistán második olasz–amerikai Fabiano Caruanát, de a harmadik helyezett kínai Ting Li-zsen is ott lesz a mezőnyben.

Az április 18-án kezdődő torna lebonyolítása meglehetősen speciális. A nyolc résztvevő először körmérkőzést vív egymással, méghozzá úgy, hogy két-két sakkozó négy partit vált 15 perces gondolkodási idővel, lépésenként 10 másodperces bónusszal. Az első négy kerül be az egyenes kieséses szakaszba.

Mivel a sakkozás történetében is akadtak példák csalásra, a játékosoknak vállalniuk kell, hogy a játszmák idejére bekamerázzák magukat.

„A sakk különleges sportág, teljesen mindegy, hogy a lépéseket egy fatáblán, figurákkal vagy egy számítógép kijelzőjén teszik meg. Ez lehetőség teremt a sakkozóknak, hogy a legmagasabb szinten is versenyezzenek. Ugyanakkor felelősséggel is jár, hiszen így szórakoztathatják a szurkolókat azokban az időkben, amikor nincs más élő sportesemény” – beszélt a viadal küldetéséről Carlsen.

A járvány idején az online játékra lehetőség nyújtó sakkportálok látogatottsága hihetetlenül megugrott. Magas szinten éppen azért szükséges biztosítani a játék tisztaságát, mert sajnos nem ritka, hogy egyesek a játszmák közben programot is futtatnak a háttérben... A világbajnok és társai körében, reméljük, ez a módi kizárt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.