Elúszott a döntő, mert a saját társukra támadtak a magyarok

A sportlövők Indiában zajló világkupáján nagy öblű szabadpuskában bejutott a döntőbe a háromfős magyar csapat, ám Péni István és Pekler Zalán nem álltak ki, mondván, saját társuk, Sidi Péter puskája szabálytalan. Az esemény hetvenéves technikai ellenőre le van döbbenve, karrierje alatt még nem látott ilyet. Sidi Lewis Hamiltonnal példálózva védekezett, miközben Péni nem először vádolta meg őt csalással.

Magyar Nemzet
2021. 03. 26. 8:59
null
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 4. Sidi Péter sportlövő edz a Rio de Janeiró-i Olimpiai Sportlövőközpontban 2016. augusztus 4-én, egy nappal a riói nyári olimpia kezdete előtt. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap rendezték volna a szám döntőjét, amelynek a házigazda India és Magyarország lett volna a két résztvevője, amelyek a selejtezőben az első és a második helyen végeztek. Csakhogy a magyar csapat két tagja saját társuk szabálytalan puskájára hivatkozva nem állt ki, ezért a mára halasztották a finálét, amelyen a magyarok helyett a kvalifikációban harmadik Egyesült Államok mérkőzhet meg.

Az ESPN számolt be a szokatlan történetről, amely a verseny hetvenéves technikai ellenőrét, Jair Davidovitzot ledöbbentette. – Teljes pályafutásom alatt nem láttam még ilyet, hogy egy csapat önszántából visszalépett egy döntőtől – közölte.

Péni István és Pekler Zalán azzal vádolta meg Sidi Pétert, hogy szabálytalan puskát használ, mivel annak végére bipodot erősített, amelyet tiltanak az előírások. A dolog azonban nem ennyire egyszerű, ugyanis Sidi nem a rendeltetése szerint használja a támasztékot, annak lábait nem is lehet lehajtani, csupán ellensúlyként alkalmazza. Ezt pedig nem tiltja semmi, jelezte a technikai ellenőr.

– Ha a támaszték lábai rögzítve vannak, akkor az nem támaszték, hanem súly. Nem a magyar csapat tagjai fognak megtanítani minket a saját szabályainkra. Ha egy puska rendben van, akkor az rendben van. Ha a magyarok nem állnak ki a döntőre emiatt, az az ő bajuk – jelezte Jair Davidovitz.

Péni István ennek ellenére meg van győződve az igazáról. – Remélem, hogy otthon pozitívan csapódik majd le, hogy ha valaki nem a szabályok szerint játszik, akkor azt elutasítjuk – mondta a világranglista-első, aki a tokiói olimpián éremesélyesnek számít.

Sidi Péter, aki korábban világbajnok is volt, természetesen igyekezett megvédeni magát. – Ez olyan, mintha Lewis Hamiltonnak azt mondanák, hogy esőgumit kell használnia a száraz helyett – magyarázta. – Ha leveszel tíz grammot a puskáról, teljesen megváltozik a viselkedése. Egy sportlövő egész életében azt a súlyt keresi, amellyel számára ideális lesz a puskája. Péni ezért nem mondhatja, hogy egyszerűen használjak másik súlyt. Különben is, ő nem a zsűri tagja, nem ő dönti el, mi szabályos és mi nem az. Négy éve használom így a puskámat, Eb-n, vb-n és világkupán sem volt vele gond soha – mondta felháborodottan.

Nem ez az első eset, hogy a sportág két magyar sztárja nyilvánosan összeveszett. Tavaly októberben az országos bajnokságon Péni ugyancsak szabálytalan puskahasználattal vádolta meg Sidit, majd júdásozásig fajult az ellentét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.