Visszavágtunk a két évvel ezelőtti vb-döntős vereségért

Férfikardcsapatunk vasárnap a budapesti világkupán visszavágott a dél-koreaiaknak a 2019-es, hazai rendezésű vb döntőjében elszenvedett vereségért – igaz, a revans most a bronzmeccsen jött össze. De a siker így is nagyon jót tehet a mieink önbizalmának.

Magyar Nemzet
2021. 03. 14. 19:30
null
kardcsapat Forrás: Magyar Vívószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019-es budapesti vb-n ezüstérmes férficsapatunk már korábban bebiztosította a tokiói részvételét, így vasárnap tét nélkül vívhatott az olimpiai kvalifikációs világkupán, ami a kardozóknál a sorozat záróversenye volt a BOK-csarnokban. A Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összetételű négyesünk a tizenhat között könnyedén, 45-27-re verte a spanyolokat, majd a veszélyesnek tűnő amerikaiakat még könnyebben, 45-24-re győzte le. A négy között sajnos 45-35-ra kikapott az örök rivális oroszoktól, így este a bronzéremért léphetett pástra. Mégpedig a világranglista-vezető dél-koreaiakkal, akik az elődöntőben meglepetésre 45-41-re kikaptak a németektől. Így a harmadik helyért összejött annak a bizonyos 2019-es vb-döntőnek a visszavágója – két éve az ázsiaiak 45-44-re kerekedtek felül a BOK-csarnokban.

A két csapat ezúttal is fej fej mellett haladt, de többnyire a mieink vezettek egy-két tussal. Decsi Tamás becserélése azonban remek taktikai húzásnak bizonyult az amúgy egész nap kiválóan vívó Gémesi Csanád helyére; Decsi jobban „érzi” Gu Bong Ilt, és most is megverte 5-2-re. Az utolsó asszóban Szilágyi 40-35-ös vezetésünknél következett Oh Szang Uk ellen. S ennek az összecsapásnak külön pikantériája volt, hogy szombaton az egyéni verseny döntőjében is ők találkoztak, s akkor a dél-koreai vívó győzött 15-14-re. Most 5-5-re végeztek, de ez a döntetlen nekünk győzelmet, érmet ért, csapatunk 45-40-re nyert. S a mieink önbizalmának mindenképpen jót tesz, hogy az olimpia előtti utolsó világkupán legyőzték a jelenleg legjobb csapatnak számító nagy riválist.

Decsi András vezetőedző ezt követően már sokkal derűsebb arckifejezéssel nyilatkozott a magyar szövetség honlapjának, mint egy órával korábban, az elvesztett elődöntő után:

– Így, a koreaiak elleni sikeres befejezéssel abszolút rendben van ez a nap, mégha nem is olyan régen még elég bosszús is voltam. Az érem az érem, ráadásul a világ legjobbjait legyőzve, felállva egy rosszabbul sikerült meccs után, szakmailag kifejezetten értékesnek mondható. Haladunk tovább, a cél az olimpia, és ennek a hétvégének sokkal több volt a pozitívuma, mint a negatívuma.

Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Decsi Tamás és Szatmári András önbizalmának jót tehet a dél-koreaiak legyőzése
Fotó: Magyar Vívószövetség

A budapesti világkupa remekül sikerült válogatottunk számára: szombaton a női egyéni versenyt Márton Anna nyerte, Pusztai Liza bornzérmes lett, a férfiaknál Szilágyi Áron ezüstérméről az előbb már szóltunk. Vasárnap női kardcsapatunk (Márton, Pusztai, Katona Renáta, Battai Sugár Katinka) csak a hetedik helyen zárt, de a legnagyobb siker mégis ebből fakad: együttesünk megszerezte az olimpiai kvótát, kijutott a tokiói ötkarikás játékokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.