Szilágyi Áronnál csak egy koreai férfi és egy magyar nő volt jobb

Három hazai vívó, a férfiaknál Szilágyi Áron, a nőknél Márton Anna és Pusztai Liza is bejutott a legjobb négy közé a budapesti olimpiai kvalifikációs Gerevich–Kovács–Kárpáti budapesti kard világkupán. S a mieinknek mindenfajta érem jutott: Mártonnak arany, Szilágyinak ezüst, Pusztainak bronz.

Magyar Nemzet
2021. 03. 13. 19:11
null
A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten – Márton Anna aranyérmes Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BOK-csarnokban a nőknél a selejtező után hét hazai versenyző szerepelt a 64-es főtáblán, s az egyaránt kiemelt, a selejtezőtől mentesült Pusztai Liza (a világranglista 11. helyezettje) és a decemberben térdszalagszakadást szenvedett Márton Anna (12.) a szombat délelőtti programban meg sem állt az elődöntőig. Ehhez négy asszót kellett nyerni, s az egyéniben vb-3. helyezett, Európa-bajnoki ezüstérmes Márton magabiztosan vívott, amit mutat, hogy a 16 között 15-12-re verte a londoni olimpiai bajnok, dél-koreai Kim Dzsi Jont, majd 15-7-re verte a csapatban világ- és Európa-bajnok orosz Olga Nyikitinát. Az egyéniben Eb-bronzérmes Pusztai ellenben a 16 között nagy izgalmak után győzte le a kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok, már 36 éves Mariel Zagunist. Pusztai ugyan 7-1-re elhúzott, de 14-12-re az amerikai vezetett, végül azonban versenyzőnk nyert 15-14-re. A negyeddöntőben pedig 15-12-re verte a 2018-as egyéni világbajnok orosz Szofja Pozdnyakovát.

Pusztai Liza nagy csatákat nyert meg
Fotó: Magyar Vívószövetség

Este a négy között a két magyar lány egymással vívott a döntőbe jutásért. Márton Anna 15-9-re nyert az így bronzérmet szerző Pusztai Liza ellen, és ezen a napon legyőzhetetlen volt; az első helyért a francia Cecilia Berder sem tudott ellenállni a vívókörökben csak Panka néven ismert kardozónknak, a döntő is 15-9-es eredményt hozott. A 25 éves Márton Anna pályafutása harmadik világkupa-győzelmét aratta, le a kalappal előtte! Katona Renáta a 15., Pohl-Mikulik Júlia a 31., Keszei Kira a 42., Battai Sugár Katinka az 56., Szűcs Luca az 58. helyen végzett a 186 fős mezőnyben.

– Nagyon kellett a lelkemnek ez a győzelem több okból is. Egyrészt rég nyertem világkupaversenyt, és ez nagyon kellemes érzés. Másrészt pedig nagy megerősítés ez számomra, hogy a térdemmel a jó gyógymódot választottuk, és teljes értékű a vívásom. Tényleg nagyon örülök, ám már most a holnapi csapatverseny jár a fejemben. Aztán, ha a lányokkal sikerül kiharcolni a tokiói kvótát, akkor felhőtlen lesz a boldogságom – nyilatkozta a magyar szövetség honlapján Márton Anna, Gárdos Gábor tanítványa.

Márton Anna és mestere, Gárdos Gábor
Fotó: Magyar Vívószövetség

A férfiaknál nyolc kardozónk volt érdekelve a 64-es főtáblán, a 32-ben öt, a 16 közé azonban már csak jutott be. Kétszeres egyéni olimpiai bajnokunk a következő két asszóját is megnyerte, igaz, a negyeddöntőben neccesen, 15-14-re nyert Iulian Teodosiu ellen, s 14-13-ra még a román vezetett. A 2017-es egyéni világbajnok Szatmári 64 között Gémesi Csanádot győzte le 15-14-re, utána 15-11-re kikapott az olasz Matteo Neritől. Szilágyi Áron az esti műsorban az elődöntőben 15-6-ra nyert a grúz Sandro Bazadze ellen, a döntőben pedig a világranglista-vezető dél-koreai Oh Szang Uk ellen lépett pástra. A szombati program utolsó asszóját a csapatban háromszoros, egyéniben egyszeres világbajnok ázsiai kardozó nyerte meg 15-14-re, így Szilágyinak az ugyancsak értékes ezüstérem jutott. S mondhatjuk, hogy ezen a napon csak a koreai fiú és egy magyar lány teljesített jobban nála. Szatmári András a 20., Péch Miklós a 21., Galgóczy Tamás a 27., Iliász Nikolász a 28., Gémesi Csanád az 55., Nagy Kristóf a 60., Decsi Tamás a 63. helyen végzett a 206 induló között.

A BOK-csarnokban vasárnap a női és férfi csapatversenyt bonyolítják le. Férficsapatunk már kivívta az olimpiai részvétel jogát, így a japán fővárosban egyéniben is pástra léphet majd három magyar férfi kardozó. Női csapatunk számára viszont komoly tétje van versenynek: jelenleg kijutást érő helyen áll, de ukránokat maga mögött kell tartania a tokiói részvételért. A budapesti vk – amely egy év szünet után az első megmérettetés a nemzetközi mezőny számára – a fegyvernem utolsó olimpiai kvalifikációs világkupaversenye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.