Régen látott nagy magyar futások az atlétikai Eb-n

Szögi István 1500 méteren, Wagner-Gyürkés Viktória 3000 méteren, Jankovics Dániel pedig magasugrásban döntőbe jutott a lengyelországi Torunban csütörtökön megkezdődött fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon.

Magyar Nemzet
2021. 03. 04. 22:28
null
Torun, 2021. március 4. Szögi István (j) és a spanyol Ignacio Fontes a toruni fedettpályás atlétikai Európa-bajnokság férfi 1500 méteres síkfutásának elõfutamában 2021. március 4-én. MTI/PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski Forrás: MTI/PAP/Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eb első napján két futószám előfutamait is bizakodva várhattuk. A férfiaknál 1500 méteren Szögi István (SVSE) idei 3:37,55 perces országos csúcsánál csak hét embernek van jobb ideje az Eb mezőnyében, míg a nőknél 3000 méteren Wagner-Gyürkés Viktóriát (Ikarus BSE) a 8:55.45 perces friss magyar rekordja a mezőnyben a kilencedik helyre sorolta. A 25 esztendős Szögiről említsük meg, hogy január végén a bécsi nemzetközi versenyen elért országos csúcsával 36 éve fennálló rekordot tudott átírni: Knipl István 1985-ös, 3:39,25-ös csúcsát adta át a múltnak. Ami a 28 éves Wagner-Gyürkést illeti, ő február közepén éppen Torunban javította meg Ágoston Zita 1988-ban felállított 8:55,99-es magyar rekordját.

Csütörtökön férfi 1500-on a négy előfutamból az első két helyezett automatikusan finalista lett, s hozzájuk még négyen csatlakoztak időeredménnyel. Szögi a második előfutamban vezetett is, majd a célegyenesig a második helyen szedte a lábát a spanyol Fontes mögött, de a végén ketten lehajrázták, így a negyedik helyen zárt 3:39,10 perces idővel. De azt láthattuk, hogy az időeredménye jó, előtte az első előfutamot 3:40,75-tel nyerték. Majd a harmadikat 3:39,84-gyel, a negyediket pedig a hazaiak nagy kedvence, a címvédő Marcin Lewandowski is csak 3:39,79-vel, így Szögi István összesítésben a negyedik legjobb időeredményt elérve jutott be a pénteki döntőbe.

Szögi István remekül futott az Eb első napján
Fotó: MTI/PAP/Leszek Szymanski

– Nagyon örülök, hogy sikerült bejutnom a döntőbe, ha a csapat Eb-t nem számítjuk, akkor ez az első világeseményem felnőttként. A futás elején izgultam, tudtam, hogy képes vagyok döntőbe jutni, de ezt meg is kellett valósítani. A holnapi döntőben bármi megtörténhet – nyilatkozta Szögi a magyar szövetség honlapján.

Női 3000 méteren Wagner-Gyürkés Viktória is sikerrel járt, a második futamban harmadik lett, és nagyszerű, 8:55,72-es időeredményével – az országos csúcsától alig elmaradva – a harmadik helyen jutott be az ugyancsak pénteki döntőbe. A futamában ötödikként ért célba, de két előtte végzett ellenfelét is kizárták.

– Egy elég tempós, jó futás volt. Érdekes mód az elején nem éreztem magam jól, pedig háromperces ritmusban kezdtünk, ami ugyan nem gyenge, de nem is a legerősebb. Két évvel ezelőtt a glasgow-i Eb-n kilencedik lettem, ha annál jobbat tudok futni, az már jónak mondható – mondta el Wagner-Gyürkés Viktória

S hogy még jobb napunk legyen, Jankovics Dániel pedig bekerült a magasugrás vasárnap délelőtti döntőjébe. Az MTK versenyzője egyike volt azon nyolc ugrónak, akik a selejtezőben átjutottak a 2,21 méteres magasságon.

– Az első felnőtt világversenyemen vehetek részt, nagyon örülök az eredményemnek. Minden egy kicsit új volt, de nagyjából sikerült leküzdeni ezt az érzést. Technikailag még nem volt minden rendben, picit izgultam is, emiatt szétesett a mozgásom. Már odaálltam 2,25 méteres magassághoz, amikor mondták, hogy megvagyunk nyolcan, úgyhogy már nem kellett ugranom – nyilatkozta a 26 éves versenyző.

Távolugrásban Pap Kristóf (FTC) 7,66 méterig jutott, amivel tizedik lett, nyolc centivel maradt le a fináléról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.