Budapesten új korszak kezdődik az európai labdarúgásban

Mi is megkezdjük… Nem egészen huszonnégy óra van már csak hátra a Magyarország–Portugália találkozóig az Európa-bajnokságon. Történelmi léptékű meccs következik. Egyfelől 2020 márciusa, a világjárvány kitörése óta az UEFA, illetve a FIFA égisze alatt Európában nem rendeztek telt ház előtt labdarúgó-mérkőzést, másfelől Magyarországon valószínűleg még soha nem övezett akkora össznépi érdeklődés, jó értelemben vett őrület futballmeccset, mint most. Ne feledjük, Portugália az egyetlen jelentős futballnemzet, amelyet még sohasem győztünk le. Nem várhatjuk el, hogy ez éppen most sikerüljön, de persze nem is lenne ellenünkre.

N. M.
2021. 06. 14. 16:24
jegy
Zárt kapuk mögött jutottunk ki, nézők előtt játszhatunk az Eb-n Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bárhogy is alakuljon kedd este a Portugália elleni találkozó, azt senki nem veheti el tőlünk, hogy több mint egy éve, a járvány 2020 márciusi kitörése óta Európában először Magyarországon rendeznek telt ház előtt nemzetközi futballmeccset. Mert bár augusztusban és szeptemberben az NB I-ben nem volt korlátozás, emlékezhetünk, a Ferencváros zárt kapuk mögött vívta Bajnokok Ligája-selejtező-mérkőzéseit, miként ugyanez volt a helyzet szerte Európában. Aztán novemberre már nálunk is szigrúbb lett a rend, az Izland elleni pótselejtezőt, majd a Szerbia és Törökország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzéseket már a magyar válogatott is zárt kapuk mögött vívta meg a Puskás Arénában.

Május óta éledezik ugyan Európa, de árulkodó adat, hogy az Európa-bajnokság tizenegy helyszíne közül egyedül nálunk tölthetik meg a szurkolók teljesen a stadiont. S nem csak a Puskás Arénában gyűlnek össze a drukkerek, országszerte közösen nézik majd a meccset.

Az eufóriát valószínűleg az esetleges kudarc sem oszlatná szét, de a régi bölcsesség szerint a vereségre nem kell készülni, jön az magától is. De persze ne vessük el annak a lehetőségét sem, hogy a magyar válogatott legyőzi Portugáliát, ami annál inkább nagy bravúr lenne, mert ez korábban sohasem sem sikerült.

Sem az Aranycsapatnak (igaz, már leszálló ágban, 1956-ban), sem Albertéknek az 1966-os vb-n (amikor Eusebio lényegében egyedül verte meg a mieinket), és persze a közelmúltban sem, amikor a portugál válogatott mindannyiszor egyértelmű esélyese volt a találkozónak.

Az öt évvel ezelőtti 3-3 Gera Zoltán szépségdíjas, az Eb-legszebb találatának megválasztott góljával örökre felejthetetlen élmény. Próbáljunk meg ebből az élményből táplálkozni, s nem az az követő két kevésbé dicséretes vb-selejtezőből!

Már huszonnégy óra sincs hátra, s mi is megkezdjük az Eb-t. Élvezzük ki minden pillanatát!

Magyar–portugál futballmúlt

1926.12.26., Porto: Portugália–Magyarország 3-3 – barátságos

magyar gólszerzők: Holzbauer 2, Braun

1933.01.29., Lisszabon: Portugália–Magyarország 1-0 – barátságos

1938.01.09., Lisszabon: Portugália–Magyarország 4-0 – barátságos

1956.06.09., Lisszabon: Portugália–Magyarország 2-2 – barátságos

magyar gólszerzők: Kocsis, Lantos

1966.07.13., Manchester: Portugália-Magyarország 3-1 – vb-csoportmérkőzés

magyar gólszerző: Bene

1983.04.13., Coimbra: Portugália–Magyarország 0-0, barátságos

1998.09.06., Budapest: Magyarország–Portugália 1-3 – Eb-selejtező

magyar gólszerző: Horváth

1999.10.09., Lisszabon: Portugália–Magyarország 3-0 – Eb-selejtező

2009.09.09., Budapest: Magyarország–Portugália 0-1 – vb-selejtező

2009.10.10., Lisszabon: Portugália–Magyarország 3-0 – vb-selejtező

2016.06.22., Lyon: Magyarország–Portugália 3-3 (1-1) – Eb-csoportmérkőzés

magyar gólszerzők: Gera, Dzsudzsák 2

2017.03.25., Lisszabon: Portugália–Magyarország 3-0 (2-0) – vb-selejtező

2017.09.03., Budapest: Magyarország-Portugália 0-1 (0-0) – vb-selejtező

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.