Végre már volt mit élőben is nézni!

Hála Istennek, túl vagyunk a kényszerszünet utáni első Bundesliga-hétvégén, már nagyon vártuk, és nagyon várta Bódog Tamás is, a Kisvárda labdarúgócsapatának vezetőedzője is. Vele, a német futball avatott ismerőjével, Jürgen Klopp egykori játékosával és jó barátjával elemeztük a 26., egyszersmind az újrakezdés utáni első forduló történéseit és tanulságait.

Ch. Gáll András
2020. 05. 19. 18:30
Bdog Tams
Kisvárda, 2020. február 22. Bódog Tamás, a Kisvárda vezetõedzõje a labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójában játszott Kisvárda Master Good – Diósgyõri VTK mérkõzésen a kisvárdai Várkert Stadionban 2020. február 22-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Végre volt mit nézni! – ez volt az első mondat, amely elhagyta a játékosként Mainzban, edzőként ugyancsak Mainzban és Lipcsében megfordult Bódog Tamás száját, amikor a hosszú hétvége meccseiről kérdeztük. Aztán kicsit bővebben is megnyilvánult: – Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem a látottakat, azt mondanám, hangulattalan volt, természetesen a nézők hiánya miatt, de még mindig jobb zárt kapus mérkőzést nézni élőben, mint felvételről az unásig ismételt 15-20 évvel ezelőtti klasszikusokat. A viszonylagos formán kívüliség ellenére is tapintható volt a Bundesliga-minőség. Igaz, elveszett a hazai pálya előnye a biztatás nélkül, de játszani muszáj, mert a klubok bevételeinek jelentős százaléka a televíziós jogokból folyik be. Persze így is óriási veszteség a zárt kapu, mert a Bundesligában nem két-háromezres, hanem ötven-, hatvan-, nyolcvanezres nézőszámokról, és eurómilliós nézőtéri bevételekről, illetve ezek elmaradásáról beszélünk.

Bódognak egyértelmű, hogy ez – mármint a zárt kapu – még mindig a kisebbik rossz, a nagyobbik az lett volna, ha lefújják, befejezettnek nyilvánítják a bajnokságot. Az ugyanis szörnyű érzés lett volna, mondjuk, az éllovas Bayern játékosainak, vezetőinek, ha nem hirdetnek bajnokot.

– Jómagam is a Revierderbyt vártam a legnagyobb izgalommal, főleg, mert amióta együtt dolgoztam Jürgen Klopp-pal, vérmes Dortmund-fan vagyok, már természetesen a lakóhelyem, Mainz csapata után – folytatta a 49 éves szakember. – Pont a meccs előtt beszéltem Philip Laux barátommal, a Dortmund pszichológusával, akivel Lipcsében is együtt dolgoztam. Kétségei voltak, vajon milyen állapotban van a csapat, de aztán kiderült, a minőség szinte mindig győz. Micsoda kerete van Lucien Favre-nak, ha két kulcsjátékosa, Marco Reus és Axel Witsel nélkül is földbe döngöli a Schalkét! Úgy, hogy egyik legjobbja, a fél Európa által csábított Jadon Sancho csak a hajrára áll be!

Bódog áradozott az első gól szerzőjéről, a két további gólban is kulcsszerepet játszó Erling Haalandról.

– Szenzációs alapadottságai vannak a norvég srácnak, a „csomag”, amit a szüleitől kapott, bármire feljogosítja. És ehhez még hozzátették Salzburgban a Red Bull-iskola elemeit. Ilyen fiatalon ilyen brutális képességekkel – gyorsaság, erő, szemfülesség – kevesen rendelkeztek a futball történelmében. Olyan gyorsan játszik, hogy szinte lehetetlen leszerelni, már az első labdaérintéssel gólhelyzetbe kerül, sőt, legtöbbször elsőre ellövi a labdát.

A Kisvárda mestere kitért a Bundesliga magyarjaira is.

magabiztos teljesítményt nyújtott, a Lipcse nem játszott rosszul, de most nagyon vigyázniuk kell, nem szabad több „olcsó” pontot veszíteniük. Az ellenfélnél Sallai Rolandot lecserélték, ez igaz, de a Freiburg elhozott egy pontot Lipcséből, és óriási dolog, hogy Roland kezdő lehetett ebben a csapatban. Nem kell idegeskedni, jó úton halad. A klubom, a Mainz értékes pontot mentett Kölnben. Meglehet, Szalai Ádámot én is többet játszatnám, de semmit nem jelent, hogy most csak csere volt. Legközelebb kezdhet, az erőltetett menetben rotálni fognak az edzők. Előbb-utóbb szóhoz jut, türelemre van szükség, szeptemberig, mire beindulnak az Eb-pótselejtezők, biztosan elég meccs lesz a lábában. Mert ez a legfontosabb a válogatott szempontjából is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.