Közönség és sztárok nélkül kezdődött el a Berlinale

Közönség és filmcsillagok nélkül, online szakmai rendezvényekkel és vetítésekkel kezdődött hétfőn a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál -írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 02. 15:24
null
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválját az idén a koronavírus-járvány miatt átszervezték. A hagyományos, év eleji időpontban csak a szakmai kísérőrendezvényeket tartják meg – online formátumban -, a szemlére beválogatott alkotásokat pedig egy ideiglenes streamingszolgáltatás, a Berlinale Media Service (BMS) révén bemutatják a regisztrált filmes szakembereknek.

A szemle 71 éves történetében először két magyar nagyjátékfilm is indul a legjobb filmnek járó arany medvéért. Nagy Dénes rendezői bemutatkozását, A természetes fény című magyar-lett-francia-német koprodukciót kedden, Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című alkotását szerdán nézhetik meg a kritikusok a BMS-en.

A két magyar film 13 munkával versenyez az Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért. A szakmai programok ideje alatt a nemzetközi zsűri is dolgozik, döntéseiket pénteken ismertetik. A testületet az Arany Medvével az utóbbi években díjazott művészek közül válogatták ki. Meghívták Enyedi Ildikót is, aki 2017-ben vitte el a fődíjat Testről és lélekről című filmjével.

Enyedi Ildikó filmrendező, valamint Jasmila Zbanic bosnyák, Gianfranco Rosi olasz és Adina Pintilie román rendező, a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének tagjai fotózáson vesznek részt a Berlinale Palast színházban 2021. február 27-én.FORRÁS: MTI/EPA/CLEMENS BILAN

Az idei nyertesek névsorának kihirdetésével nem ér véget a 71. Berlinale. Valamennyi szekció összes filmjét bemutatják a nagyközönségnek is, a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban, a nyilvános vetítéseket június 9-től június 20-ig tartják meg, ha a járványhelyzet megengedi.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Éves költségvetése nagyjából 25 millió euró (8 milliárd forint), fő finanszírozója a német szövetségi kormány.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Először került két magyar film a Berlinale versenyprogramjába

Legutóbb 2017-ben, a Testről és lélekről szerepelt magyar filmként a világ egyik legrangosabb fesztiváljának számító Berlinale versenyprogramjában. Akkor Enyedi Ildikó rendezése elhozta a legjobb filmnek járó fődíjat, az Arany Medvét.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben.

A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.