„Engem úgy neveltek, hogy mindig hajoljak le a másikért" - balatoni interjú Rúzsa Magdival

A kilencedik Paloznaki Jazzpikniken adott koncertet Rúzsa Magdi a napokban. Az énekesnő legújabb lemezéről, balatoni élményeiről és karrierje következő lépcsőfokáról is beszélt – írja a LikeBalaton.hu.

Forrás: LIKEBALATON2021. 08. 11. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tavasszal jelent meg az új lemeze Karma címmel, tele életigenlő dalokkal, miközben a járvány kellős közepén jártunk. Tudatosan ment szembe a közhangulattal?
– Volt benne szándékosság, de nem tudsz mást írni, mint amilyen vagy. Azok a dalok foglalkoztattak, amik arról beszélnek, milyen az, amikor nincsenek gondok. Ösztönösen ez jött. Amikor összeállt a lemez anyagának egy része, akkor is azt éreztem, hogy ez jó irány, így a többi dalt is erre a tematikára fűztük fel. A zene erőt kell, hogy adjon. Persze azzal is egyetértek, hogy a szomorú dalokra is szükség van, a lemezen is van két ilyen, számomra lelkileg fontos nóta.

A két énem – a lírai és a könnyű, tombolós – folyamatosan harcban van egymással. 

A nyári szezonban nagyon szeretem a könnyed slágereket, amik megtáncoltatják a közönséget, de van egy nagyon erős lírai énem is, aki a mélységeket szereti. Ezért a nyári fellépéseken is mindig eljátszok néhány lassúbb dalt is.
 

– A lemez egyik dalának címe Szigliget Light. Ennek mi a története?

– Amikor szép dolgokat látok, azt lefotózom a fejemben, és elraktározom.

 Amikor szöveget írok egy dalra, akkor arra figyelek, hogy a zenei aláfestés milyen képeket hoz elő belőlem. Ennél a dallamnál eszembe jutott a szigligeti vár, és továbbvittem a gondolatot. A leírt történet fikciós – bár az is lehet, hogy valaki számára valós –, de a hely szépségéhez való kötődésem igazi.

 

– Ha már Balatonnál tartunk. Milyen élményei kötődnek a tóhoz?
– Nagyon szeretem a Balaton környékét, bár az északi part közelebb áll a szívemhez, és talán Tihany a kedvencem. Időről időre ellátogatunk Balatonszőlősre is egy ismerősömhöz. Ha az ember a gyermekkorától jár a tóhoz, az szoros, kötődést alakít ki.

Én 21 évesen láttam először a Balatont, ehhez képest azóta is rendszeresen visszajárok, 

és bár sajnos hosszabb időt nem tudtam még itt eltölteni, néhány napos látogatást már többször tettünk a férjemmel. Nagyon szeretem a vizet, és az itteni kirándulásokat. A tó környékén adott koncertek mindig adnak valami pluszt, talán az, hogy a közönség többsége ilyenkor szabadságon van. Az egyik legkülönlegesebb koncertélményem pedig a néhány évvel ezelőtti kompkoncert volt a tavon.
 

– A külső szemlélő számára úgy tűnik, nagyon tudatosan tervezi meg a karrierje lépéseit. Mi lesz a következő lépcsőfok?
– Alapvetően így van, bár mindig vannak olyan dolgok, amik nem a terveknek megfelelően alakulnak. Szeretek előre dolgozni, és bebiztosítani magam dalokkal. Bár most jöttem ki az új lemezzel, már készülnek az új nóták. Addig kell írni a dalokat, amíg megvan a megfelelő ihlet. Ha összejön kilenc-tíz dal a „fiókba”, akkor a Szakossal (Szakos Krisztián zenei producer – A szerk.) elkezdjük valamilyen koncepció szerint összerakni a demókból a dalokat. Nekem ez ad biztonságérzetet.
 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Boítókép: Rúzsa Magdi. Fotó: Nagy Lajos/LikeBalaton.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.