Pudingversennyel nyitotta II. Erzsébet platinajubileumi ünnepségsorozatát

Pudingversennyel kezdődött hétfőn Nagy-Britanniában II. Erzsébet királynő platinajubileumi, vagyis a trónra lépésének 70. évfordulóját ünneplő több hónapos országos rendezvénysorozat, amelyen utcabálokkal, látványos parádékkal és rendkívüli négynapos munkaszünettel is köszöntik az uralkodót.

Forrás: MTI2022. 01. 10. 14:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

AA Buckingham-palota által hétfőn ismertetett újabb részletek szerint az ünnepségsorozat egész évben tart majd, de a fő rendezvényeket 2022. június 2-5. között tartják.

A rendezvénysorozat csúcspontján, egy nagyszabású parádéval összekötött utcabálon ötezer vendég vesz majd részt, de Platinum Party néven lesz egy hatalmas élő koncert is a Buckingham-palota előtt, „a globális szórakoztatóipar legnagyobb sztárjainak” közreműködésével – áll a programtervezetben.

Két év kihagyás után teljes pompájában megtartják a királynő "hivatalos" születésnapját, a Trooping the Colour néven közismert, igen látványos, rendszerint többszázezres tömeget vonzó katonai parádét is, amelyet a koronavírus-járvány miatt 2020-ban és tavaly csak igen szűk körben, a királynő windsori rezidenciáján, közönség nélkül rendeztek meg.

Az idén viszont 1400 katona és 400 fős katonazenekar részvételével megtartják a színpompás díszszemlét, mégpedig a hagyományoktól eltérően nem egy vasárnapi napon, hanem a négynapos jubileumi munkaszüneti hétvége első napján, június 2-án, csütörtökön.

Big Jubilee Lunch címmel lesz emellett platinajubileumi utcai lakoma több ezer résztvevővel a Buckingham-palotához vezető Mall sugárúton, és országszerte is számtalan helyen szerveznek utcabálokat a helyi közösségek számára.

Az ünnepi programsorozat ugyanakkor már hétfőn elkezdődött a platinajubileumi pudingversennyel, amelyen bárki részt vehet. A Platinum Pudding Competition elnevezésű megmérettetésen a feladat egy minél újszerűbb puding megalkotása. Bár Nagy-Britanniában mára a puding szó a desszert szinonímájává vált, a verseny kiírásában emlékeztetnek arra, hogy számos sós verzió is létezik, köztük a haggis.

A recepteket világszerte ismert szakértőkből álló zsűri véleményezi majd, a nyertes pudingreceptet megosztják a nyilvánossággal, és az e recept alapján készült pudingot felszolgálják a négynapos munkaszüneti hétvégén rendezendő Big Jubilee Lunch résztvevőinek.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára. A brit uralkodó minden idők leghosszabb ideje hivatalban lévő és a világ jelenlegi legidősebb államfője.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.