A zenekritikus című előadással érkezik Budapestre John Malkovich

A fővárosban lép fel a kétszer is Oscar-díjra jelölt amerikai színész október 2-án.

Forrás: MTI2022. 07. 04. 17:43
MALKOVICH, John
Velence, 2022. január 11. John Malkovich amerikai színész filmforgatáson vesz részt Velencében 2022. január 11-én. MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola Fotó: Andrea Merola
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előadás során a klasszikus zene legikonikusabb darabjait szedi ízekre a John Malkovich által megformált zenekritikus, minden zeneszám között a leggonoszabb, kortárs kritikákban szereplő idézetek, vélemények hangzanak el a világhírű művész tolmácsolásában – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik, a szimfonikus zenekari világpremieren John Malkovich Aleksey Igudesman és az Óbudai Danubia Zenekar kíséretében mutatja meg a komolyzene szórakoztató oldalát.

John Malkovich több mint harminc éve a világ egyik legnépszerűbb színművésze. Nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Veszedelmes viszonyok, az Egerek és emberek, A John Malkovich menet, a Red, Az új pápa, a Johnny English vagy a Galaxis útikalauz stopposoknak. Emellett korunk egyik jelentősebb színpadi színésze, aki Magyarországon is több alkalommal lépett már fel színházi előadásokkal – olvasható a közleményben.

A közleményben A zenekritikus című darab ismertetőjéből idéznek: Schumann azt képzeli, hogy „zeneszerző”, Brahms egy „tehetségtelen fattyú” és Claude Debussy-t „egyszerűen borzalmas hallgatni” – ezek a markáns megállapítások az elmúlt évszázadok kritikáiban szerepelnek, amelyeket Aleksey Igudesman, orosz–német származású hegedűművész, zeneszerző gyűjtött össze, hogy egy szórakoztató színpadi produkció formájában megmutassa, hogy a kortársak véleménye mennyire nem állta ki az idők próbáját.

A klasszikus zenére, valamint a darabokról és szerzőikről szóló kritikákra épülő produkciót 2017-ben mutatták be – akkor még csak kamarazenekari kísérettel –, azóta a világ több pontján is nagy sikert aratott.

A darabban John Malkovich a gonosz kritikus bőrébe bújik, mégpedig azzal a meggyőződéssel, hogy Beethoven, Chopin, Prokofjev és társaik egyszerre fárasztóak és örömtelenek. Aleksey Igudesman és a zenekar tagjai viszont alig várják, hogy ellentmondjanak és visszatámadjanak. A zárójelenetben aztán Malkovich kerül a „kínpadra” – a magáról Malkovichról szóló kritikával – olvasható a produkció ismertetőjében.

Október 2-án A zenekritikus kibővített, átdolgozott budapesti bemutatóján nemcsak néhány zenész, hanem egy kibővített, teljes szimfonikus zenekar száll zenei vitába John Malkovichcsal. A csaknem kétórás, szórakoztató előadáson olyan zeneszerzők művei csendülnek fel, mint Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Schumann, Debussy, Prokofjev, Ysaye, Kancheli, Piazzolla és Igudesman. A darab magyar nyelvű felirattal látható.

A közleményben kiemelik, hogy az amerikai művész partnere nem véletlenül lesz a Danubia Zenekar, hiszen közel áll hozzájuk a műfaji kísérletezés, a huszadik századi és kortárs művek bemutatása, és örömmel várják immár második közös fellépésüket John Malkovichcsal.

A zenekar korábban 2018-ban, a Report on the Blind című esten lépett színpadra a művésszel.

Borítókép: John Malkovich amerikai színész filmforgatáson vesz részt Velencében 2022. január 11-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.