időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Kováts Adél érdemelte ki a Páger Antal-színészdíjat

Forrás: MTI
2022.11.23. 16:14 2022.11.23. 18:19
Kováts Adél érdemelte ki a Páger Antal-színészdíjat

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat a makói képviselő-testület szerdai döntése értelmében – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A makói képviselő-testület által 2001-ben alapított díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a szakmai kuratórium javaslata szerint a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.

Az elismerést – a pandémia miatt elrendelt korlátozások időszakát leszámítva – hagyományosan Páger Antal születésnapjához, január 29-hez közeli napon adják át a makói Hagymaházban. Az ünnepségen a díjazott az oklevél mellett „Téni bácsi” – a Vígszínháztól, 80 éves korában kapott – arany pecsétgyűrűjének pontos mását veheti át.

Pályája kezdete óta a színésznő tehetségét nemcsak színpadon, hanem a filmvásznon is bizonyíthatta, számos játék- és tévéfilmben, sorozatban vállalt szerepet. 2012-ben rendezőként is debütált David Harrower Blackbird című darabjával, az Orlai Produkciós Iroda előadásában.

Kováts Adél számos díjat mondhat magáénak, többi között 1992-ben Jászai Mari-díjjal, 2009-ben Kossuth-díjjal tüntették ki színházi és filmszerepekben egyaránt emlékezetes alakítást nyújtó művészetéért.

Borítókép: A Donna Elvira Arsinoé és Dorine szerepét alakító Kováts Adél Feridun Zaimoglu, Günter Senkel és Luk Perceval Moliere – The passion (Egy passió) című színdarab fotóspróbáján a fővárosi Radnóti Színházban 2019. október 15-én. A darabot, amely négy Moliere-komédia, A mizantróp, a Don Juan, a Tartuffe és A fösvény összefűzéséből épül fel, október 18-án mutatják be Hegymegi Máté rendezésében (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.